Na Safari remmen ook Firefox en Google Chome pushberichten af

Door: Raymon Mens - 3 reacties
Safari 16x9
(Afbeelding: Apple, montage: OMT)

Veel websites vragen de laatste tijd bij je eerste bezoek of je meldingen oftewel pushberichten wil ontvangen. Dat kan nuttig zijn voor breaking nieuws (vinden we zelf), maar levert als er dagelijks berichten worden gestuurd ook irritaties op. Safari stelde hier al paal en perk aan en nu volgen Firefox en Google Chrome.

Firefox toont sinds kort niet langer meteen een pop-up die vraagt of je pushberichten wil. Je moet eerst met een site interacteren. Google Chrome laat in de meeste gevallen alleen met een icoon in de adresbalk duidelijk dat de optie voor notificaties aanwezig is.

Pushberichten in Safari al in 2019 afgeremd

Apple was de eerste grote browsermaker die in 2019 het toenemend aantal pushberichten een halt toeriep. Om precies te zijn gebeurde dit met Safari 13, dat in de herfst van 2019 uitkwam. Sindsdien moet een gebruiker eerst ergens op een website klikken, voordat toestemming voor het sturen van pushberichten gevraagd kan worden. Voorheen kon die toestemming meteen gevraagd worden. Veel gebruikers dachten dat het een cookie-melding was en gingen argeloos akkoord.

Firefox hanteert vergelijkbare methode

Firefox volgde begin 2020 (sinds versie 72) het voorbeeld van Apple. Websites die direct toestemming voor het tonen van pushberichten vragen, mogen geen pop-over meer in beeld brengen. De browser toont slechts een klein belletje in de adresbalk. Na een klik kunnen de meldingen alsnog ingeschakeld worden.

firefox push
Meldingen nieuwe stijl in Firefox – Klik/tap voor groter. (Afbeelding: Mozilla)

Google Chrome pakt het anders aan

Google Chrome pakt het sinds februari 2020 (versie 80) iets anders aan. De browser van Google maakt een analyse van het gedrag van sites die om meldingen vragen. Als blijkt dat heel weinig gebruikers de pushberichten accepteren, mag de site geen pop-over meer tonen. De browser zal dan automatisch een belletje tonen in de adresbalk. Beheerders van websites kunnen in de Google Search Console zien hoe hun pushberichten beoordeeld worden.

Als je een gebruiker bent die nooit pushberichten accepteert, zal Chrome dit na verloop van tijd leren en ook alleen de onopvallende melding tonen. Dit wordt -zoals alles bij Google- langzaam uitgerold.

chrome pushberichten
Meldingen nieuwe stijl in Google Chrome – Klik/tap voor groter. (Afbeelding: Chromium Project)

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  iDarwin

  Mooi!

 • Profielfoto
  Shmoo

   

  Zoiets dus. Werkt dit ding eigenlijk wel of is dat een stukje achtergebleven rotzooi dat er ooit moet de stoerste bedoelingen is ingebouwd en later nooit meer uitgehaald !?!

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Fijn, maar er is nog voldoende irritant op websites…

  Cookies?

  Nieuwsbrief?

  Korting?

  Push notificaties?

  Adblocker uitzetten?

  Bookmark?