Night
Night App Store 16 februari 2020

Voor het eerst meer malware voor de Mac dan voor Windows

Tot nu toe is de algemene aanname, dat Macs veiliger en minder gevoelig voor malware zijn dan Windows-PC’s. Nou, die tijd ligt ver achter ons, volgens een nieuw rapport. Daarin staat dat in 2019 voor het eerst Mac-specifieke bedreigingen die voor PC’s overtroffen. En niet zo’n klein beetje. Tegenover iedere malware registratie op een PC, werden er afgelopen jaar twee stuks gedetecteerd op de Mac.

Het rapport is afkomstig van Malwarebytes. Dat bedrijf maakt al jaren de meestgebruikte, gelijknamige anti-malware software voor zowel de Mac als voor PC’s. In zijn State of Malware Report 2020 zegt Malwarebytes dat het aantal Mac-bedreigingen de afgelopen jaren met meer dan 400 procent is toegenomen. Een deel van dat aantal wordt toegeschreven aan een toename van het aantal Mac-gebruikers, maar dat is zeker niet de hoofdoorzaak.

Malwarebytes registreerde het gemiddeld aantal bedreigingen per computer – waarop zijn software stond geïnstalleerd – op zowel macOS als Windows. De resultaten logen er niet om. In 2019 detecteerde het bedrijf gemiddeld 11 bedreigingen per Mac, vergeleken met 5,8 bedreigingen per Windows PC. In vergelijking met 2018 steeg het aantal malware bedreigingen voor de Mac van 4,8 naar 11.

Groter marktaandeel maakt Mac aantrekkelijk doelwit voor Malware-makers

Wat de reden achter de drastische toename betreft, zegt Malwarebytes dat dit waarschijnlijk te wijten is aan een groter marktaandeel. Naarmate meer mensen Apple-computers gebruiken, worden ze een aantrekkelijker doelwit voor kwaadwillenden. Het rapport merkt ook op dat de ingebouwde beveiliging van macOS de adware en ‘mogelijk ongewenste programma’s’ (PUP’s) nog onvoldoende aanpakt in vergelijking met malware.

Volgens het rapport verschillen Mac-bedreigingen ook aanzienlijk van die van pc’s. Hoewel Windows-machines vaker te maken krijgen met ‘traditionele’ soorten malware, zijn adware en PUP’s de meest voorkomende Mac-bedreigingen. De laatste groep bestaat over het algemeen uit zogenaamde opruim-apps zoals MacKeeper en MacBooster. Aan de Adware-kant stond NewTab met stip op nummer één. NewTab is een adware-familie die zoekopdrachten in de webbrowser omleidt naar andere pagina’s om zo ‘partner’- of advertentie-inkomsten te genereren. Dit soort adware komt vaak voor in nep-vlucht- of pakket-tracking pagina’s en nep-kaarten.

Over het algemeen worden adware en PUP’s als minder gevaarlijk beschouwd dan traditionele malware. Dat gezegd hebbende, het toegenomen aantal geeft aan dat dit soort bedreigingen agressiever worden. Adware is, met ongeveer 24 miljoen detecties, ook een groeiend probleem voor Windows gebruikers. Dat is een stijging van ongeveer 13 procent voor consumenten en 463 procent voor bedrijven. Ook zeven van de top tien consumentenbedreigingen waren een soort adware-variant.

Windows-pc’s waren ook naast adware, malware en PUP’s ook het doelwit van Emotet en Trickbot, twee soorten Trojaanse botnets, en nieuwe ransomware waaronder Ryuk, Sodinokibi en Phobos.

Besteed ook op de Mac aandacht aan mogelijke bedreigingen

Het belangrijkste is dat je je bewust bent van het feit dat je Mac allang niet meer immuun is voor malware. Misschien moet je zelfs de beveiliging iets serieuzer gaan nemen. Adware, malware en PUP’s zijn niet alleen vervelend, maar kunnen in bepaalde gevallen zelfs behoorlijk schadelijk zijn. Ook is de kwaadaardige software niet altijd even gemakkelijk te verwijderen, tot grote frustratie van de eigenaar van de Mac of PC. In het geval van ransomware is zelfs je hele computer niet meer toegankelijk.

Lees ook: ➔ Apple verwijdert 17 door Malware geïnfecteerde apps uit App Store

Reageer op artikel:
Voor het eerst meer malware voor de Mac dan voor Windows
Sluiten