Voor het eerst meer malware voor de Mac dan voor Windows

Door: Night - 21 reacties
Malware headerfoto

Tot nu toe is de algemene aanname, dat Macs veiliger en minder gevoelig voor malware zijn dan Windows-PC’s. Nou, die tijd ligt ver achter ons, volgens een nieuw rapport. Daarin staat dat in 2019 voor het eerst Mac-specifieke bedreigingen die voor PC’s overtroffen. En niet zo’n klein beetje. Tegenover iedere malware registratie op een PC, werden er afgelopen jaar twee stuks gedetecteerd op de Mac.

Het rapport is afkomstig van Malwarebytes. Dat bedrijf maakt al jaren de meestgebruikte, gelijknamige anti-malware software voor zowel de Mac als voor PC’s. In zijn State of Malware Report 2020 zegt Malwarebytes dat het aantal Mac-bedreigingen de afgelopen jaren met meer dan 400 procent is toegenomen. Een deel van dat aantal wordt toegeschreven aan een toename van het aantal Mac-gebruikers, maar dat is zeker niet de hoofdoorzaak.

Malwarebytes registreerde het gemiddeld aantal bedreigingen per computer – waarop zijn software stond geïnstalleerd – op zowel macOS als Windows. De resultaten logen er niet om. In 2019 detecteerde het bedrijf gemiddeld 11 bedreigingen per Mac, vergeleken met 5,8 bedreigingen per Windows PC. In vergelijking met 2018 steeg het aantal malware bedreigingen voor de Mac van 4,8 naar 11.

Groter marktaandeel maakt Mac aantrekkelijk doelwit voor Malware-makers

Wat de reden achter de drastische toename betreft, zegt Malwarebytes dat dit waarschijnlijk te wijten is aan een groter marktaandeel. Naarmate meer mensen Apple-computers gebruiken, worden ze een aantrekkelijker doelwit voor kwaadwillenden. Het rapport merkt ook op dat de ingebouwde beveiliging van macOS de adware en ‘mogelijk ongewenste programma’s’ (PUP’s) nog onvoldoende aanpakt in vergelijking met malware.

Volgens het rapport verschillen Mac-bedreigingen ook aanzienlijk van die van pc’s. Hoewel Windows-machines vaker te maken krijgen met ‘traditionele’ soorten malware, zijn adware en PUP’s de meest voorkomende Mac-bedreigingen. De laatste groep bestaat over het algemeen uit zogenaamde opruim-apps zoals MacKeeper en MacBooster. Aan de Adware-kant stond NewTab met stip op nummer één. NewTab is een adware-familie die zoekopdrachten in de webbrowser omleidt naar andere pagina’s om zo ‘partner’- of advertentie-inkomsten te genereren. Dit soort adware komt vaak voor in nep-vlucht- of pakket-tracking pagina’s en nep-kaarten.

Over het algemeen worden adware en PUP’s als minder gevaarlijk beschouwd dan traditionele malware. Dat gezegd hebbende, het toegenomen aantal geeft aan dat dit soort bedreigingen agressiever worden. Adware is, met ongeveer 24 miljoen detecties, ook een groeiend probleem voor Windows gebruikers. Dat is een stijging van ongeveer 13 procent voor consumenten en 463 procent voor bedrijven. Ook zeven van de top tien consumentenbedreigingen waren een soort adware-variant.

Windows-pc’s waren ook naast adware, malware en PUP’s ook het doelwit van Emotet en Trickbot, twee soorten Trojaanse botnets, en nieuwe ransomware waaronder Ryuk, Sodinokibi en Phobos.

Besteed ook op de Mac aandacht aan mogelijke bedreigingen

Het belangrijkste is dat je je bewust bent van het feit dat je Mac allang niet meer immuun is voor malware. Misschien moet je zelfs de beveiliging iets serieuzer gaan nemen. Adware, malware en PUP’s zijn niet alleen vervelend, maar kunnen in bepaalde gevallen zelfs behoorlijk schadelijk zijn. Ook is de kwaadaardige software niet altijd even gemakkelijk te verwijderen, tot grote frustratie van de eigenaar van de Mac of PC. In het geval van ransomware is zelfs je hele computer niet meer toegankelijk.

Lees ook: ➔ Apple verwijdert 17 door Malware geïnfecteerde apps uit App Store

Reacties

21 reacties
 • Profielfoto
  Jor1

  Serieus!? Jullie paaatsen dit?

  anti software fabrikanten roepen dit al sinds 1984. Ze zijn zelf de fabrikanten van mallware. Bang en stemmingmakerij. *ignore*

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Inderdaad.

 • Profielfoto
  macqintosh

  WC EEND!!!

 • Profielfoto
  macqintosh

  100% van de Mac malware installeert zich niet vanzelf dus als je het oploopt op je Mac is het je eigen stomme schuld.

 • Profielfoto
  RW076

  Wat een onzin OMT, en wat een slechte omschrijving ook nog eens. Je zou als forum toch HEEL VEEL beter moeten weten.

 • Profielfoto
  Durendal

  macqintosh op 16 februari 2020 18:18
  100% van de Mac malware installeert zich niet vanzelf dus als je het oploopt op je Mac is het je eigen stomme schuld.

  Een waarheid als een koe. Desalniettemin is het best fijn als je als ‘eigen stomme schuldige’ (ik hoop dat ik nooit in die categorie val) bij de hand wordt genomen om een eventuele besmetting te voorkomen, dan wel op te lossen.

  Verder denk ik dat er absoluut iets voor te zeggen valt dat Mac-gebruikers zich traditioneel veilig wanen, terwijl de potentiële dreigingen op de loer liggen. De Trojanen dachten ook dat ze de oorlog hadden gewonnen, zal ik maar zeggen…

 • Profielfoto
  Night

  Inderdaad. Helaas is er ook een hele schare Mac-gebruikers die veel minder verstand heeft van de materie dan jullie, en zelfs op links klikken waar wij wijselijk onze neus voor ophalen. Daarom is een waarschuwend artikel op zijn tijd nog steeds geen overbodige luxe.

  Dat blijkt ook wel, want volgens het rapport – en dat was de kop van het verhaal ook – is het aantal geregistreerde malwaregevallen op de Mac verviervoudigd, en nu zelfs bijna het dubbele dan op Windows.

  Dus eigen stomme schuld of niet, feit blijft dat malware, adware en PUP’s een groter probleem op de Mac zijn, dan de meesten onder ons vermoeden of willen toegeven. Denk maar aan de ransomeware, die een tijd terug verstopt zat in de populaire torrent-downloader Transmission. Ja, dat installeer je inderdaad zelf, maar je verwacht niet dat dit tot rampzalige gevolgen kan leiden.

  Degenen die (hierboven) het hardst en meest ongenuanceerd roepen dat het onzin is, vallen bij mij dan ook direct in de categorie ‘struisvogelpolitiek’.

 • Profielfoto
  monty python

  Kan iedereen overkomen, denk ik ook. Wat kan je doen om tenminste al eens te zien of je getroffen bent ? Malwarebytes lijkt me erg vertragend te werken.

 • Profielfoto
  Night

  De gratis versie van Malwarebytes kun je alleen handmatig gebruiken. Dat zal dan niet vertragend werken.

 • Profielfoto
  Melle

  Nooit gebruikt en voorlopig lijkt dat helemaal nog niet nodig, bij mijn kennisniveau en gebruik. Maar het issue van “teveel” verbruik is toch ook al lang gepasseerd!

  Met standaard 8gb ram en 4 cores maakt dat programmatje echt geen verschil meer. Ik denk dat de Google drives en de dropboxen van deze wereld minstens even veel “vragen” maar ook dat deert niet.

 • Profielfoto
  recoiller

  Marketing verhaal, zou OMT niet in mee moeten gaan. Wat ze er vergeten bij te zetten is het level van bedreiging. Bij een PC kun je bestanden kwijt raken, je systeem gekaapt worden of gebruikt worden voor illegale praktijken. Op de Mac kan je systeem vertragen als je inderdaad dom genoeg bent om iets als Mackeeper te installeren. Ook met extensies voor browsers moet je voorzichtig zijn maar het zal nooit je systeem plat leggen.

 • Profielfoto
  defores

  Malware is niet nieuw voor de Mac dus net als bij windows en linux weet wat je doet. Mocht je een tool gebruiken kies dan https://www.clamxav.com voorheen was deze altijd gratis helaas niet meer maar wel altijd een betrouwbare speler geweest

 • Profielfoto
  Pjotr

  Ik lees:

  Nou, die tijd ligt ver achter ons, volgens een nieuw rapport. Daarin staat dat in 2019……

  Hoever is ver? 2 maanden is ver? OK, het is een kwestie van perspectief.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Aangezien Windows nog altijd een Marktaandeel heeft dat die van Mac OS aanzienlijk overstijgt, is het niet het stijgende marktaandeel van Mac OS wat verklaart waarom er twee keer zoveel malware te vinden is voor Mac OS.

  De verklaring is de ‘simplicity’ van die malware en adware. Ieder hackertje van 8+ kan zoiets bewerkstelligen. En dan is het wel zo leuk dat los te laten op de doelgroep die zich het veiligst voelt.

 • Profielfoto
  macqintosh

  Night op 16 februari 2020 19:02
  Inderdaad. Helaas is er ook een hele schare Mac-gebruikers die veel minder verstand heeft van de materie dan jullie, en zelfs op links klikken waar wij wijselijk onze neus voor ophalen. Daarom is een waarschuwend artikel op zijn tijd nog steeds geen overbodige luxe.

  Daar heb je wel gelijk in:-)

 • Profielfoto
  goldoni

  LOL die reacties van de ontkenners en fake news roepers. Wat een dom dom volk die iSheep.

 • Profielfoto
  sedikit

  Mijn “methode”:

  -Alleen bij vermoedens de gratis Malwarebytes draaien

  -een download, bestemd voor Windows-gebruikers in mijn omgeving, selectief scannen met ClamXav

  -in Firefox de add-on staat de Malwarebytes Browser aan.

  Nergens en nooit iets van vertraging gemerkt. Ben ik nu aan Apple-afvallge? ?

   

   

   

 • Profielfoto
  snipper

  Night op 16 februari 2020 19:02
  […] Dat blijkt ook wel, want volgens het rapport – en dat was de kop van het verhaal ook – is het aantal geregistreerde malwaregevallen op de Mac verviervoudigd, en nu zelfs bijna het dubbele dan op Windows.

  Dus eigen stomme schuld of niet, feit blijft dat malware, adware en PUP’s een groter probleem op de Mac zijn, dan de meesten onder ons vermoeden of willen toegeven.

  Met alle respect maar je leest zelf niet goed. Er staat:

  zegt Malwarebytes dat het aantal Mac-bedreigingen de afgelopen jaren met meer dan 400 procent is toegenomen.

  Dit maakt precies het verschil. Het zegt niets over het daadwerkelijk aantal besmette Macs. Dat kan zelfs zijn afgenomen. Dit is gewoon een WC-Eend verhaal.

  Je kan het ook uitleggen als: Het aantal bedreigingen is groter dan ooit maar het aantal geslaagde malware-installaties is relatief nog nooit zo laag geweest.

   

  Maar daar lees ik niks over. Dat zegt genoeg;)

  En MacKeeper etc is rommel maar om het nou malware te noemen… dan rek je het begrip malware wel erg ver op.

   

 • Profielfoto
  Night

  De laatste groep zijn PUP’s, en daar vallen apps als MacKeeper wel degelijk onder.

 • Profielfoto
  janvanes

   

  Voor het eerst meer malware voor de Mac dan voor Windows

  Maar Malwarebytes zégt helemaal niet dat er “meer malware voor de Mac dan voor Windows is” (want dat is ook onzin). Ze zeggen enkel, dat hun programma bij hun Windows-klanten gemiddeld 5,8 “bedreigingen” (“threats”) aantreft, en bij hun Mac-klanten gemiddeld 11 “bedreigingen”. En daar zijn allerlei verklaringen voor te bedenken.

  Bijvoorbeeld dat Windowsgebruikers standaard bijna altijd al commerciële anti-malwaresoftware geïnstalleerd zullen hebben. Maar ook de beste commerciële anti-virussoftware herkent/stopt niet alle malware, en dus lopen die Windowsgebruikers vroeg of laat toch tegen een virus o.i.d. aan. Dan gaan ze misschien op zoek naar andere (liefst gratis) anti-malwaresoftware en proberen ze ook Malwarebytes eens. Maar heel wat Macgebruikers hebben helemaal geen antivirussoftware geïnstalleerd op hun Mac, en die komen pas op het idee om Malwarebytes eens te draaien op het moment dat ze concrete problemen/verdenkingen hebben. Dan vergelijk je dus Windowscomputers die al opgeschoond zijn door ESEF, Norton, McAfee, Bitdefender o.i.d. (maar desondanks toch besmet zijn geraakt) met Macs die eigenlijk voor het eerst op malware worden gescand.

  Malwarebytes zegt trouwens ook dat ze maar relatief weinig Windows-klanten hebben.

  Over de aard van die malware valt ook wel wat te zeggen. Malwarebytes zegt het in het rapport eigenlijk al zelf:

  Macs differ drastically from Windows in terms of the types of threats seen. Where we found several different categories and families in our top detections of Windows threats that classify as traditional malware , especially those aimed at businesses, most Mac threats, and certainly the most prevalent ones of 2019, are families of adware and potentially unwanted programs (PUPs).

  Dus veel van die “Mac-bedreigingen” zijn relatief onschuldige adware of “mogelijk ongewenste” programma’s.

  Over hoeveel malware er voor Windows en voor Mac bestaat, kun je discussiëren. Maar deze statistieken van het onafhankelijke instituut AV-TEST geven aan, dat er in 2019 voor Windows 89.710.000 nieuwe malware-varianten bijkwamen, en voor de Mac 59.750. Dus: voor Windows zo’n 1500 keer zoveel als voor Mac!

 • Profielfoto
  MacPeeters

  Ik vond de berichtgeving in MacFan hierover een stuk genuanceerder – en keek op van de opmerking van Jack Nouws aan het einde van dat verhaal.