Night
Night Nieuws 20 februari 2020

Larry Tesler (74), de uitvinder van ‘cut, copy & paste’ is overleden

Larry Tesler is gisteren op 74 jarige leeftijd overleden. Je kent hem waarschijnlijk niet van naam, maar een uitvinding van Tesler gebruik je zéker dagelijks. Hij bedacht namelijk de sneltoetsen voor ‘cut, copy & paste’. Tesler werkte ook jaren als ‘Chief Scientist’ bij Apple.

Toen Tesler zijn uitvinding deed, werkte hij nog voor het bedrijf Xerox. Hij had een hekel aan de omslachtige systemen waar hij mee moest werken, en wilde daarom dat er een eenvoudigere manier kwam. Dat lukte en werd wereldwijd, in elk computersysteem een standaard. Cut, Copy en Paste, in goed Nederlands ook wel knippen, kopiëren en plakken (⌘X, ⌘C en ⌘V), zijn voor de meesten onder ons misschien wel één van de meest gebruikte sneltoetsen.

Chief scientist bij Apple

Na zijn tijd bij Xerox ging Tesler aan de slag bij het toen nog jonge computerbedrijf Apple. Tesler ontmoette Steve Jobs in 1979 toen deze de Xerox PARC-faciliteit kwam kijken en was onder de indruk van zijn beheersing van schijnbaar elk aspect van de computerindustrie. Na zijn overstap naar Apple werd Tesler mede verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de Apple Lisa en Macintosh. Die zorgden er mede voor dat het grote publiek kennismaakte met ‘cut, copy & paste’.

De systemen van PARC zouden later de inspiratie vormen voor de creatie van de Macintosh, de eerste succesvolle PC voor de massamarkt met een grafische gebruikersinterface.

Tesler werkte voor Apple ook aan de Newton MessagePad, een draagbare computer waarbij mensen rechtstreeks op het scherm konden werken. Hoewel dit geen commercieel succes werd, wordt de Newton wel gezien als de voorloper van de iPhone en de iPad.

In zijn tijd bij Apple heeft Tessler maar liefst 17 patenten  op naam van Apple kunnen zetten. Toentertijd best een flink aantal.

Copy & paste

Na het bekend worden van zijn overlijden kreeg Tesler een passend eerbetoon op het internet. Uitvinder van copy & paste overleden, ‘kopieerden en plakten’ Twitteraars massaal. Larry Tesler is 74 jaar geworden.

Reageer op artikel:
Larry Tesler (74), de uitvinder van ‘cut, copy & paste’ is overleden
Sluiten