Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Nieuws 20 februari 2020
Leestijd: 2 minuten

Kabinet wil dat gemeenten alsnog 5G-antennes plaatsen, ondanks zorgen

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken zegt in een brief dat gemeenten alsnog 5G-antennes moeten plaatsen, ondanks de uitgesproken zorgen. Die zorgen zijn geuit door zowel gemeenteraden als burgers. Keijzer laat wel weten dat het om ‘redelijke verzoeken’ voor de plaatsing van small cells gaat.

Het is niet zo dat de staatssecretaris deze regel zelf bedacht heeft; de verplichting om in te stemmen met dergelijke verzoeken komt namelijk uit de Europese Telecomcode. Er is wel hoop aan de horizon, aangezien Keijzer tevens meldt dat het wetsvoorstel voor de Nederlandse implementatie van de Telecomcode al op verschillende punten aangepast is. Dit is op basis van de verschillende zorgen van gemeenten gedaan. Er wordt dus wel geluisterd. Echter, het is niet bekend op welke punten de Nederlandse versie van de wet aangepast is.

Tweakers schrijft dat bij de consultatie van vorig jaar het moeten instemmen met redelijke verzoeken in artikel 5c.2 stond van de aangepaste Telecomwet.

Een promotie van Nokia voor zijn nieuwe 5G-telefoons.

5G en de invloed op de maatschappij

5G gaat op verschillende manieren invloed uiten op onze maatschappij. Dan hebben we het niet alleen over de hogere internetsnelheid voor verschillende, slimme apparaten. Ook op dingen die iets abstracter zijn. Daarom zal er een onafhankelijk bureau komen dat onderzoek doet naar de gevolgen van het inwilligen van ‘redelijke verzoeken’ voor het plaatsen van small cells. Denk dan aan bijvoorbeeld de financiën gevolgen voor de gemeenten.

Keijzer heeft de brief gestuurd naar de Noord-Hollandse gemeente Bergen, nadat burgemeester Hetty Hafkamp de staatssecretaris een brief stuurde naar aanleiding van een motie in de gemeenteraad. Zo maakt die raad zich voornamelijk zorgen om de gezondheid van burgers. Echter, voor dergelijke zorgen is nog altijd geen wetenschappelijk bewijs gevonden: zowel de Nederlandse Gezondheidsraad als de internationale WHO laten weten dat de straling van 5G-netwerken niet schadelijk is voor de gezondheid, mits die onder de huidige normen blijft. Voor 5G gelden overigens dezelfde normen als voor 4G en 3G.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kabinet wil dat gemeenten alsnog 5G-antennes plaatsen, ondanks zorgen
Sluiten