Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 26 februari 2020

Bye bye kabel? ‘iPhone straks zonder Mac of PC te herstellen’

De derde bèta van iOS 13.4 is uit. Hier zit een goed verborgen nieuwigheid in die iOS-apparaten zoals de iPhone en iPad nog minder afhankelijk maakt van een Mac of PC. Je hebt momenteel al bijna geen desktop of laptop meer nodig om iOS-apparaten te beheren, behalve als ze hersteld moeten worden na bijvoorbeeld een mislukte software-update.

Een iPhone of iPad met software-problemen herstellen, kan nu alleen met iTunes of via de Finder van een Mac. De computer haalt dan een nieuwe iOS-versie van het internet en plaatst deze op het iOS-apparaat. Deze functie lijkt echter ook naar de iPhone en iPad zelf te komen. De Amerikaanse site 9to5Mac ontdekte dit in de laatste iOS-bèta.

Internet Recovery voor iPhone en iPad

De functie heeft naar verluidt de naam “OS Recovery” en stelt een iPhone of iPad in staat om zelf een volledig schone installatie van iOS te doen. Het apparaat haalt de benodigde software dan zelf van het internet. Het zou ook mogelijk worden om te herstellen via een draadloze verbinding met een ander apparaat. Zo kun je bijvoorbeeld een iPhone herstellen met behulp van een iPad.

Hoewel in dit geval specifiek iOS en de iPhone en iPad worden genoemd, komt deze functie ook goed van pas bij de Apple Watch en HomePod. Deze apparaten hebben geen fysieke poort en bieden dan ook helemaal geen optie om een volledig herstel uit te voeren. Gaat er iets fout bij een update van de Apple Watch? Dan is Apple de enige die het kan fiksen.

iPhone OS recover 001
Klik/tap voor groter.

Rekent iOS 14 af met de kabel?

Mogelijk is dit een functie die pas in iOS 14 definitief zal verschijnen, want werken doet het in de laatste bèta van iOS 13.4 nog niet. Het gebeurt wel vaker dat nieuwe functies vroegtijdig via bètaversies van iOS uitlekken.

Een zelfstandige herstelmodus voor de iPhone zou een eerste stap naar een toekomst zonder kabels (en poorten kunnen zijn). Momenteel is praktisch alles ‘over-the-air’ mogelijk, behalve het herstellen van iOS-apparaten. De Mac heeft een dergelijke functie overigens al jaren. Er gaan al tijden geruchten dat Apple een iPhone zonder Lightning-poort uit wil brengen. Dit is zeker een stap in de goede richting, al rekent het natuurlijk niet af met een ander groot nadeel: draadloos laden is nog erg langzaam vergeleken met de kabel.

Reageer op artikel:
Bye bye kabel? ‘iPhone straks zonder Mac of PC te herstellen’
Sluiten