Eerste iPhone 9 hands-on video gaat viraal (maar is niet echt)

Door: Mark Hofman - 3 reacties
Apple iPhone SE Apple Event
(Afbeelding: AFP / Justin Sullivan)

We zijn slechts een maand verwijderd van de officiële aankondiging van de langverwachte en betaalbare iPhone 9. Althans, dat is wat we opmaken uit geruchten die de laatste tijd opduiken. En wanneer er op het internet een video opduikt van een mogelijke eerste hands-on met het toestel, dan wordt het wereldwijde web even helemaal gek.

We zien het ieder jaar weer gebeuren: naar mate de officiële onthulling van een product steeds dichterbij komt, duiken oppervlakkige geruchten en “gelekte” afbeeldingen steeds vaker op. Dit jaar is er overigens een nieuwe plek om zogenaamde lekken te delen: TikTok. Op het platform dook een video op van een Apple smartphone en deze werd al snel op andere platformen gedeeld als “de iPhone 9”. De video ging viraal, maar toont iets anders dan gezegd wordt.

iPhone 9 viraal, maar niet echt

Op video-platform TikTok heeft een hands-on video met de zogenaamde iPhone 9 veel aandacht gekregen. In de video zien we een iPhone 8-achtig toestel, dat voorzien is van ontwerp-elementen van de iPhone 4. Een ontwerp waar Apple, volgens de geruchten van de laatste maanden, voor lijkt te kiezen. De video werd van TikTok afgehaald en vond vervolgens zijn weg naar Twitter. En daar kreeg de “hands-on video van de iPhone 9″heel veel aandacht.

Dankzij de aandacht die de video heeft gekregen, kan je de conclusie trekken dat de video niet echt is. Zo lijkt het eerder te gaan om een kloon-smartphone die draait op een aangepaste versie van Android. Het zou ook nog eens zo kunnen zijn dat we daadwerkelijk een bestaand iPhone-model zien, dat simpelweg voorzien is van een aangepaste behuizing. Iets wat ook daadwerkelijk het geval is. EverythingApplePro heeft contact gezocht met iemand die zijn eigen aangepaste behuizingen voor iPhone-modellen maakt. Daar kreeg hij vervolgens bevestiging dat het gaat om een van zijn ontwerpen.

Mocht het daadwerkelijk gaan om een prototype van de iPhone 9, dan had er zo goed als zeker “Gepatenteerd en Vertrouwelijk” op gestaan.

Nieuwe manier van lekken

Wat misschien nog wel interessanter is om te zien, is het feit dat iPhone-geruchten steeds meer aandacht krijgen op platformen als TikTok. Over het algemeen doken geruchten, zeker degene die afkomstig zijn van leveranciers, op via platformen als Twitter of WeChat. Door de populariteit van TikTok is er een nieuwe, toegankelijkere, manier gevonden om deze geruchten en “leaks” de wereld in te helpen.

Maar het is vooral het publiek dat ervoor kan zorgen dat bepaalde video’s, zoals de video die we in dit artikel bespreken, sneller viraal gaan. Het publiek is jonger, ziet dit soort beelden mogelijk eerder aan als waarheid en deelt dit sneller met mensen om zich heen. Het kan dus zijn dat iemand in je omgeving denkt dat de nieuwe iPhone 9 al uitgelekt is. En hoe strak we het ontwerp eerlijk gezegd ook vinden, we zijn bang dat deze mensen toch teleurgesteld zullen zijn.

Zou jij tevreden zijn als Apple voor dit ontwerp kiest, of mag het allemaal nog iets strakker? Laat het ons weten in de reacties!

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  Olieboer

  Hahaha, dat screenshot met de conversatie, dat maakt dit hele artikel erg geloofwaardig inderdaad.

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  In de goeie ouwe tijd was OMT de bron voor goede fake leaks. iPhone 6c bijvoorbeeld.

 • Profielfoto
  KarelWillem