iPhone 9 krijgt mogelijk toch een andere naam: pure nostalgie?

Door: Mark Hofman - 11 reacties
iPhone SE 2 iPhone 8 Apple
(Afbeelding: Pexels / Pedro Sandrini)

De iPhone 9 (of de SE 2) krijgt mogelijk toch een andere naam. Althans, als we het nieuws van Front Page Tech mogen geloven dan. Volgens Jon Prosser krijgt de telefoon namelijk een nostalgische naam: de iPhone. Niets meer, niets minder.

In de afgelopen weken hebben we veel geruchten over de nieuwe, betaalbare, iPhone voorbij zien komen. En ondanks dat we best wel een goed beeld hebben van wat de telefoon ons mogelijk te bieden heeft, is de naam ons nog een raadsel. Het ene moment hebben we het over de iPhone SE 2, waar we het andere moment spreken over de iPhone 9. Maar als we het meest recente gerucht mogen geloven, zijn beide namen incorrect.

De iPhone 9 heet gewoon “iPhone”

De mensen van Front Page Tech houden je dagelijks op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen op het gebied van technologie. In de aflevering van gisteren wordt er door Jon Prosser gesproken over de iPhone 9 en de naam die met de betaalbare telefoon gepaard gaat. Eerder sprak hij zijn twijfel al uit over de naam, maar nu lijkt een bron dit ook te bevestigen.

“Het is alsof iemand uit een donkere steeg naar me toe kwam met een geheime envelop”, zo laat Prosser weten aan het begin van het nieuwtje. Een bron zocht contact op met de presentator en meldde dat de nieuwe naam simpelweg “iPhone” is. We weten dat we hier een kilozak zout overheen kunnen strooien, want het is simpelweg een presentator die roept dat “een bron” naar hem toegekomen is met informatie. Maar er valt eigenlijk wel wat te zeggen voor de keuze.

Net als de iPad

De naam iPhone 9 is best wel verwarrend. Niet voor Apple-liefhebbers zoals jij en ik, maar wel degelijk voor de gemiddelde consument. Marketing technisch is het misschien niet slim om de naam iPhone 9 te hanteren voor Apple. We zijn geen experts, maar kunnen wel stellen dat Henk en Ingrid op de hoek van de straat weten dat het cijfer negen lager is dan het cijfer elf. Ondanks het feit dat zij niet kijken naar de specificaties, zouden ze op die manier dus wel kunnen denken dat het gaat om een minder goede iPhone. Een voorbeeld dat Jon Prosser, behalve het Henk en Ingrid gedeelte, ook geeft in de video. En daar voelen we dus wel wat voor.

Kiest Apple simpelweg voor de naam iPhone, dan is dat eigenlijk helemaal niet zo gek. Zeker gezien het feit dat het basismodel van de iPad ook gewoon de naam iPad heeft.

Wat denken jullie? Is het slim voor Apple om de naam iPhone 9 te hanteren of maakt Cupertino een betere keuze door de naam iPhone te kiezen?

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  computer space

  Ik zou het iPC noemen. Niks Phone meer aan tegenwoordig.

 • Profielfoto
  flappah

  Ik zou het een goede ontwikkeling vinden. De name “iPhone” lijkt me beter dan “iPhone 9”. Het lijkt me sowieso een betere strategie om naar “iPhone Small”, “iPhone” en “iPhone Pro” te gaan, of iets dergelijks. De nummering heeft eigenlijk weinig toegevoegde waarde meer. Misschien is het gemakkelijker om voor marketing technische redenen alleen nog jaartallen toe te voegen.

 • Profielfoto
  macqintosh

  Bij de iPad zijn ze op gegeven moment ook opgehouden met numering. Zie dat met de iPhone ook wel gebeuren. Straks mogelijk drie lijnen:

  iPhone (SE)
  iPhone Pro (nu de 11)
  iPhone Max (nu de 11 Pro)

 • Profielfoto
  SvS

  flappah op 21 februari 2020 11:20
  Het lijkt me sowieso een betere strategie om naar “iPhone Small”, “iPhone” en “iPhone Pro” te gaan, of iets dergelijks.

  Eens, alleen niet met ‘Small’, Apple heeft dat nooit toegepast. Want het klinkt ‘kaal’, klein. En dat gevoel wil je je kopers niet geven. Bij iPad begint het immers ook met iPad en dan Air & Pro. iMac en iMac Pro. Etc. Het is alleen de vraag wat Apple doet met de iPhone 12.
  iPhone, iPhone 12 en iPhone 12 Pro, 12 Pro Max. Pro XL vind ik beter dan Max.

 • Profielfoto
  Geert

  Ik vindt het eerlijk gezegd juist heel irritant dat de nummers zijn weggelaten bij de iPad. De ene keer wordt het alleen iPad genoemd, de andere keer iPad 7e generation, en weer een andere keer iPad 2018. Moet bijna altijd Wikipedia erbij pakken om te zien waarover het gaat.

 • Profielfoto
  Antonino

  Ik hoop dat ze het iPhone SE 2 gaan noemen. En ik ben het eens met Geert.

  Als ze het gewoon iPhone zouden noemen zou dat misschien verwarring kunnen opbrengen met de eerste iPhone uit 2007. En als ze het gewoon iPhone zouden noemen vind ik dat om eerlijk te zijn heel erg lui. Ik vind dat het namenschema van Apple sinds 2018 heel raar is geworden. Zover ik weet zei Phil Schiller dat de R in de naam iPhone XR gewoon zomaar een letter is zonder enkele betekenis. Ik vind dat dat wel tenminste een beetje laat zien hoe lui Apple’s marketing was in 2018.

  Ik hoop dat de lineup van Apple simpeler gaat worden in de toekomst.

 • Profielfoto
  Melle

  Ik heb het hier al gezegd. Ik dacht iPhone 2020. En dit gerucht sterkt mij in dat idee.
  Elk jaar een nieuwe iPhone, iPhone pro en iPhone Max. En op termijn mss een iPhone mini. En dan werken met jaartoevoegingen. En niet elk jaar moet elk model updaten.

  Helder en logische lijn. Dus in maart komt dit jaar de nieuwe iPhone uit. En dus ook wel iPhone 2020 genoemd. En in september nieuwe pro en nieuwe Mac. Ook wel iPhone Max 2020 en iPhone pro 2020 genoemd.

 • Profielfoto
  Melle

  En ook bij iPad. En zelfs bij mac’s. Daar is het eigenlijk al beetje zo. Maar als ze doortrekken zou je kunnen hebben. MacBook. (Nu zie) – MacBook Pro. (Nu MacBook Pro 13”) – MacBook Max. (Nu MacBook Pro 16”)

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Het zal me een zorg zijn hoe het ding heet, als er maar serieus een goed “budget” model komt naast al doe veel te dure modellen.

 • Profielfoto
  MacPeeters

  Zolang ze het maar niet in hun hoofd halen om het de Apple Phone te gaan noemen. Ik word een een beetje treurig van het gebrek aan fantasie bij Apple om namen te verzinnen. Apple TV, Apple Watch, Apple Books, Apple Music, Apple News, Apple Arcade, Apple Pay, Apple Card…

  (Mijn eerste bericht hier trouwens. Aangenaam!)

 • Profielfoto
  App69

  Nou. Hij heeft het al vaker bij het juiste eind gehad.