Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Nieuws 27 februari 2020

‘iPhone 12 krijgt wifistandaard 802.11ay voor Apple Glasses’

Eerder kwam naar buiten dat de iPhone 12 waarschijnlijk wifistandaard 802.11ay gaat ondersteunen. Nu is mogelijk duidelijk waarom. De aankomende smartphoneserie van Apple moet namelijk ondersteuning gaan aanbieden voor Apple Glasses, de augmented reality-bril van het bedrijf.

Helemaal zeker is het nog niet of Apple daadwerkelijk ondersteuning voor de wifistandaard inbouwt. Het bedrijf uit Cupertino kijkt wat nieuwe technologie betreft vaak de kat uit de boom. Bovendien is de ontwikkeling van de standaard nog niet afgerond; naar verluidt gebeurt dit aan het eind van 2020. MacWorld schrijft dat Apple de standaard alsnog gaat inzetten voor de Apple Glasses en dat de standaard als het ware een nieuwe versie van gigabit-wifi is.

iPhone 12 ondersteunt mogelijk Apple Glasses

Ongeveer tien jaar geleden richtte Apple samen met Qualcomm, Intel en meer partners de Wireless Gigabit Alliance op. De organisatie werkte aan een draadloze standaard die werkte op de 60 GHz-band. De verbinding werd WiGig genoemd, omdat er gigabitsnelheden aangeboden konden worden. De organisatie die verantwoordelijk is voor de wifiverbindingen in huis, IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers), heeft een eigen alternatief: 802.11ad. Maar de draadloze standaard sloeg nooit aan en werd dus geen succes.

Apple AR-bril
Klik/tap voor groter.

Maar nu zou 802.11ay dus een nieuwe versie van WiGig moeten zijn, aldus MacWorld. Dit is een verbeterde versie die nog steeds werkt op de 60 GHz-band, maar nu meer bereik en bandbreedte heeft. Eén stream ondersteunt tot 44 gigabit per seconde en in totaal kun je vier streams activeren met een maximale snelheid van in totaal 176 gigabit per seconde. In de echte wereld zullen de resultaten minder indrukwekkend zijn, maar dat betekent niet dat het geen gigantische verbetering is ten opzichte van wifi zoals je dat nu kent.

Moeite met muren

Echter, WiGig heeft moeite met het penetreren van muren, waardoor de standaard dus niet heel erg geschikt lijkt voor een iPhone, zoals de iPhone 12. Eerder kwam in het nieuws dat de iPhone 12-serie de 802.11ay-standaard zou gebruiken voor snellere overdrachten via AirDrop bijvoorbeeld, maar nu lijkt er dus meer mogelijk te zijn als de koppeling met Apple Glasses echt zou werken. De verbinding is in elk geval in staat data in een hoge resolutie en met een hoge verversingssnelheid over te brengen. Handig voor virtual en augmented reality.

De laatste geruchten laten in elk geval het beeld zien dat de Apple Glasses pas in 2023 op de markt komen. Mogelijk moeten we dus nog iets langer wachten op de augmented reality-bril. Heel zeker lijkt het dus niet te zijn dat de iPhone 12 de bril meteen gaat ondersteunen. Voor toekomstige iPhone-modellen kan dit natuurlijk wel het geval zijn. Wellicht loopt de geruchtenmolen nu vooruit op de zaken.

Reageer op artikel:
‘iPhone 12 krijgt wifistandaard 802.11ay voor Apple Glasses’
Sluiten