Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 6 februari 2020
Leestijd: 3 minuten

iPadOS 13.4 verbetert onder­steun­ing voor fysieke toetsenborden

Naast iOS 13.4 komt Apple medio maart -uiteraard- ook met iPadOS 13.4. Het OS voor de iPad bevat alle nieuwigheden die ook in iOS zitten, maar ook nog een handig extraatje. Er is namelijk verbeterde ondersteuning voor fysieke toetsenborden. Goed nieuws voor iedereen met een iPad met toetsenbord dus.

Zo krijgt de Foto’s-app ondersteuning voor extra sneltoetsen, die het bladeren door foto’s gemakkelijker moeten maken. Ook zijn er nieuwe mogelijkheden voor het aanpassen van de functies van toetsen en kunnen ontwikkelaars meer met een fysiek toetsenbord.

Foto’s-app met nieuwe sneltoetsen

De eerste verbetering is de toevoeging van verschillende sneltoetsen aan de Foto’s-app. Deze app werkte voorheen zeer slecht met een extern toetsenbord en verbetering is dus welkom, ook al gaat Apple niet zo ver als in de macOS-versie van deze app. Sneltoetsen zijn op twee verschillende plaatsen te vinden: enerzijds in de overzichten met foto’s en anderzijds wanneer een foto in het groot wordt getoond.

In het foto-overzicht kun je met de volgende toetsen tussen verschillende weergaven schakelen:

 • ^1: Foto’s bekijken
 • ^2: Voor jou
 • ^3: Albums bekijken
 • ^4: Zoekweergave

In het tabblad Foto’s zijn vervolgens ook weer extra sneltoetsen om de modus te wijzigen en te schakelen tussen sorteren op jaar (⌘1), op maand (⌘2), op dag (⌘3) of om alle foto’s (⌘4) te bekijken. In- en uitzoomen met ⌘+ en ⌘- is ook mogelijk.

iPadOS 13.4 foto's-app sneltoetsen 001
Klik/tap voor groter.

Wanneer een foto of video op het scherm staat, past de app ook de beschikbare sneltoetsen aan. Hier zijn de volgende zeven sneltoetsen beschikbaar in de eerste bèta van iPadOS 13.4:

 • ⌫: verwijder de foto
 • ⌘S: geeft het menu voor delen weer
 • ⌘E: wijzig de foto (maar er is daarna geen sneltoets meer, ook niet om de editor te verlaten)
 • ⌘L: verberg de foto zonder deze te verwijderen
 • ⌘D: dupliceer foto
 • .: toevoegen aan of verwijderen uit favorieten;
 • ⌥E: weergave van verkennen (extra informatie over de foto, in het bijzonder de geolocatie).
iPadOS 13.4 foto's-app sneltoetsen 002
Klik/tap voor groter.

De sneltoets voor het delen van een afbeelding is een uitstekende toevoeging die we hopelijk in meer apps gaan zien. De keuze voor de snelkoppeling is misschien niet erg gelukkig, want deze wordt op de Mac al jaren met ‘opslaan’ geassocieerd. Bovendien vragen we ons af waarom Apple de snelkoppelingen van zijn macOS-app niet allemaal heeft overgenomen: als een foto op iPadOS 13.4 eenmaal is geopend, kun je deze niet sluiten met de spatiebalk of de ESC-toets. Hoe dan ook, het is goed om te zien dat Apple de toetsenbordondersteuning op iPadOS aanpakt.

Speciale toetsen aanpassen

Een functie die iPadOS 13.4 van de Mac naar de iPad brengt, is het kunnen aanpassen van speciale toetsen. Dit zijn de toetsen zoals command, alt/option, cmd en op Apple’s Smart Keyboad de wereldbol. Je kunt daar via het menu Instellingen Algemeen > Toetsenbord > Hardwaretoetsenbord Speciale toetsen andere functies aan toewijzen. Zo hebben wij van de wereldbol-toets die normaal een emoji-venster oproept een escape-toets gemaakt. Die ontbeert het Smart Keyboard van de iPad namelijk.

iPadOS 13.4 speciale toetsen
Klik/tap voor groter.

Meer mogelijkheden voor ontwikkelaars

Nog een bijzonder interessante nieuwigheid, maar nu voor ontwikkelaars. Met iPadOS 13.4 kunnen apps detecteren wanneer een toets is ingedrukt en losgelaten. Voorheen konden apps alleen detecteren dat een toets werd ingedrukt, maar niet wanneer deze losgelaten werd. Een game kan met iPadOS 13.4 straks bijvoorbeeld veel betere besturing via toetsenborden bieden, zonder allerlei onbetrouwbare omwegen toe te passen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
iPadOS 13.4 verbetert onder­steun­ing voor fysieke toetsenborden
Sluiten