Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Nieuws 12 februari 2020

‘Huawei heeft achterdeurtjes in telecomnetwerken over heel de wereld’

Onderzoekers claimen dat de Chinese fabrikant Huawei achterdeurtjes geïnstalleerd heeft in telecomnetwerken over heel de wereld. In sommige gevallen zou het zelfs gaan om netwerken die al in 2009 zijn opgezet en bedoeld zijn voor de 4G-verbinding.

Dit nieuws komt na een jaar van escalerende aantijgingen jegens het Chinese hardwarebedrijf. Dat heeft inmiddels geleid tot een Amerikaanse handelsverbod. Ook mag Huawei bijvoorbeeld de Android-licentie niet meer gebruiken voor nieuwe smartphones (en lijkt het erop dat het bedrijf dat ook niet meer wil). Tot op heden waren de beschuldigingen vanuit de Amerikaanse overheid meestal vaag geformuleerd; dit is de eerste keer dat er een concrete statement gemaakt wordt.

Achterdeurtjes in Huawei-telecomnetwerken

Echter, echt bewijs is er vooralsnog niet voor de aantijging. De claims zijn nu wel specifieker dan ooit en afkomstig van een hooggeplaatste, nationale beveiligingsadviseur van de Amerikaanse overheid. De adviseur, genaamd Robert O’Brien, zegt tegenover The Wall Street Journal dat ze “bewijs in handen hebben dat Huawei in het geniep de mogelijkheid heeft toegang te krijgen tot gevoelige informatie en persoonlijke data in systemen die het bedrijf onderhoudt en verkoopt over heel de wereld”.

Huawei-logo naast Amerikaanse vlag (Afbeelding: ANP)

Vooralsnog is er geen bewijs beschikbaar waaruit blijkt dat Huawei de mogelijke achterdeurtjes gebruikt heeft. Overheidsmedewerkers hebben wel tegenover de Journal verteld dat telecombedrijven die werken met apparatuur van Huawei, niet op de hoogte zijn van de toegang die de Chinese fabrikant zichzelf verschaft. In een reactie tegenover The Verge laat de hoofdbeveiliger van het bedrijf, Andy Purdy, weten alle beschuldigen te ontkennen.

Ondertussen mag Huawei wel zakendoen in het Verenigd Koninkrijk. De fabrikant mag apparatuur aanleveren voor het netwerk dat niet onderdeel is van de kern. De Verenigde Staten hebben flink gelobbyd tegen dit besluit, maar kon het Verenigd Koninkrijk uiteindelijk niet overtuigen. Het is nu wachten op reacties van andere landen en afwachten wat zij besluiten te doen. Huawei geeft aan niet verrast te zijn door de beschuldigingen van de VS, gezien de situatie van het afgelopen jaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Huawei heeft achterdeurtjes in telecomnetwerken over heel de wereld’
Sluiten