‘Huawei heeft achterdeurtjes in telecomnetwerken over heel de wereld’

Door: Wesley Akkerman - 8 reacties
Huawei
(Afbeelding: Huawei / Bewerking: OMT)

Onderzoekers claimen dat de Chinese fabrikant Huawei achterdeurtjes geïnstalleerd heeft in telecomnetwerken over heel de wereld. In sommige gevallen zou het zelfs gaan om netwerken die al in 2009 zijn opgezet en bedoeld zijn voor de 4G-verbinding.

Dit nieuws komt na een jaar van escalerende aantijgingen jegens het Chinese hardwarebedrijf. Dat heeft inmiddels geleid tot een Amerikaanse handelsverbod. Ook mag Huawei bijvoorbeeld de Android-licentie niet meer gebruiken voor nieuwe smartphones (en lijkt het erop dat het bedrijf dat ook niet meer wil). Tot op heden waren de beschuldigingen vanuit de Amerikaanse overheid meestal vaag geformuleerd; dit is de eerste keer dat er een concrete statement gemaakt wordt.

Achterdeurtjes in Huawei-telecomnetwerken

Echter, echt bewijs is er vooralsnog niet voor de aantijging. De claims zijn nu wel specifieker dan ooit en afkomstig van een hooggeplaatste, nationale beveiligingsadviseur van de Amerikaanse overheid. De adviseur, genaamd Robert O’Brien, zegt tegenover The Wall Street Journal dat ze “bewijs in handen hebben dat Huawei in het geniep de mogelijkheid heeft toegang te krijgen tot gevoelige informatie en persoonlijke data in systemen die het bedrijf onderhoudt en verkoopt over heel de wereld”.

USA Huawei VS licentie Donald Trump
Huawei-logo naast Amerikaanse vlag (Afbeelding: ANP)

Vooralsnog is er geen bewijs beschikbaar waaruit blijkt dat Huawei de mogelijke achterdeurtjes gebruikt heeft. Overheidsmedewerkers hebben wel tegenover de Journal verteld dat telecombedrijven die werken met apparatuur van Huawei, niet op de hoogte zijn van de toegang die de Chinese fabrikant zichzelf verschaft. In een reactie tegenover The Verge laat de hoofdbeveiliger van het bedrijf, Andy Purdy, weten alle beschuldigen te ontkennen.

Ondertussen mag Huawei wel zakendoen in het Verenigd Koninkrijk. De fabrikant mag apparatuur aanleveren voor het netwerk dat niet onderdeel is van de kern. De Verenigde Staten hebben flink gelobbyd tegen dit besluit, maar kon het Verenigd Koninkrijk uiteindelijk niet overtuigen. Het is nu wachten op reacties van andere landen en afwachten wat zij besluiten te doen. Huawei geeft aan niet verrast te zijn door de beschuldigingen van de VS, gezien de situatie van het afgelopen jaar.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  maconly

  Trump heeft gelijk.

 • Profielfoto
  babo

  Bewijs het eerst maar eens. Dan geloof ik het (misschien).

 • Profielfoto
  csteelooper

  maconly op 12 februari 2020 12:59
  Trump heeft gelijk.

  Oh ja?

 • Profielfoto
  Rembrandt

  Make up your mind!

  Apple wordt gebashed omdat het GEEN achterdeurtjes wil installeren. Huawei doet dit kennelijk wel, en dan is het weer niet goed.

  ;-)

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Amerikaanse en Duitse afluisterdiensten hebben achterdeurtjes in versleutelde telefoons.

  Door een bedrijfje over te nemen in Zwitserland, dat gespecialiseerd was in versleutelde telefoons.

  De Nederlandse inlichtingsdiensten wisten er van en werkten er aan mee. De Zwitsers zijn er uit gestapt

  gr

   

 • Profielfoto
  Nosferatu

  maconly op 12 februari 2020 12:59
  Trump heeft gelijk.

  Der Fuhrer hat immer recht

 • Profielfoto
  RW076

  Joh! Wie had dat nou verwacht!

 • Profielfoto
  RW076

  Nosferatu op 13 februari 2020 13:07

  maconly op 12 februari 2020 12:59
  Trump heeft gelijk.

  Der Fuhrer hat immer recht

  Tuurlijk, gewoon ook Godwins op omt.