Google Chrome gaat (onveilige) downloads blokkeren: dit is wanneer

Door: Wesley Akkerman - 3 reacties
Google Chrome
(Afbeelding: Pixabay/ Google, bewerking: OMT)

Google heeft het voornemen bekendgemaakt Google Chrome-gebruikers te willen waarschuwen voor onveilige downloads. Uiteindelijk moet de immens populaire browser er ook voor kunnen zorgen dat die downloads niet binnengehaald kunnen worden; de bestanden worden dan geblokkeerd.

De zoekmachinegigant kondigt aan dat de browser straks alleen nog veilige bestanden downloadt van veilige pagina (dus pagina’s met een HTTPS-verbinding), aldus Joe DeBlasio van het Google Chrome-beveiligingsteam in een recent gepubliceerde blogpost. “Onveilige downloads vormen een gevaar voor de veiligheid en privacy van gebruikers. Dergelijke bestanden kunnen namelijk door kwaadwillenden worden ingeruild worden voor malware, bijvoorbeeld.” En dan is in feite het hek van de dam en kan er van alles gebeuren.

Google Chrome waarschuwt gebruikers

Gebruikers van Chrome komen de waarschuwingen tegen in versie 82 van de populaire browser, die in april verwacht wordt. Wanneer je dan een bestand gaat downloaden waarvan Google verwacht dat het schadelijk kan zijn, dan krijg je de onderstaande waarschuwing te zien.

Google Chrome-waarschuwing (Afbeelding: Google)

Op het moment dat versie 83 beschikbaar is, dan zal de browser de downloads actief blokkeren. Ook kunnen reeds gedownloade bestanden dan zo’n waarschuwing opleveren. Pdf- en doc-bestanden kunnen de waarschuwing in Chrome 84 in beeld laten komen, terwijl bestanden als audio, afbeeldingen, tekst en video pas vanaf versie 85 de waarschuwing kunnen presenteren. Later worden gemengde downloads helemaal geblokkeerd wanneer Chrome-versie 86 te downloaden is. Google verwacht dat versie 86 in oktober klaar is. Hieronder staan een afbeelding met de daarop de te verwachten releasedata.

Chrome-releasedata (Afbeelding: Google)

Met deze stappen probeert Google ervoor te zorgen dat alle websites straks werken op de beveiligde HTTPS-verbinding, wat nu nog niet het geval is.De veranderingen komen uiteindelijk ook naar de Android- en iOS-versies van Google Chrome, maar daarvoor geldt een iets ander schema als het om releasedata gaat. Meestal lopen de mobiele versies namelijk een paar weken achter op de desktopversie van Chrome.

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  NASI-GORENG

  Shmoo lay it on the line…..

 • Profielfoto
  Shmoo

  Lijkt mij toch niet meer dan logisch…

  Volgens mij zit iets vergelijkbaars (maar dan op amateurniveau) in Safari gebakken, alleen hebben mensen dit veel minder in de gaten wanneer er veranderingen aan zo’n module plaatsvinden. Dit omdat deze veranderingen gedaan worden tijdens een upgrade naar een nieuwe versie van macOS. Dan valt het natuurlijk veel minder op omdat iedereen emotioneel in de kreukels ligt om de donkere modus te activeren of ineens te willen praten tegen hun computer. Daar ligt dan de focus op dus zien ze deze kleine veranderingen helemaal niet of veel minder.

  Kijk .app en .exe en al dat soort gevaarlijke ongein staan ook al heel lang niet meer in dit lijstje genoemd, omdat deze niet als ‘veilig’ worden gezien. Heel logisch dus.

   

  Over drie jaar zal Apple ook zover zijn dat ze alle downloads gaan blokkeren van automatisch openen omdat het gewoon niet te beveiligen is. Iets met jeuk voorkomen is beter dan weken zalf smeren. Allemaal extreem logisch dus.

 • Profielfoto
  polansky

  Betutteling en een manier om illegaal downloaden tegen te gaan. Meer is het eigenlijk niet.