Wesley Akkerman
Wesley Akkerman App Store 11 februari 2020
Leestijd: 2 minuten

Google Chrome gaat (onveilige) downloads blokkeren: dit is wanneer

Google heeft het voornemen bekendgemaakt Google Chrome-gebruikers te willen waarschuwen voor onveilige downloads. Uiteindelijk moet de immens populaire browser er ook voor kunnen zorgen dat die downloads niet binnengehaald kunnen worden; de bestanden worden dan geblokkeerd.

De zoekmachinegigant kondigt aan dat de browser straks alleen nog veilige bestanden downloadt van veilige pagina (dus pagina’s met een HTTPS-verbinding), aldus Joe DeBlasio van het Google Chrome-beveiligingsteam in een recent gepubliceerde blogpost. “Onveilige downloads vormen een gevaar voor de veiligheid en privacy van gebruikers. Dergelijke bestanden kunnen namelijk door kwaadwillenden worden ingeruild worden voor malware, bijvoorbeeld.” En dan is in feite het hek van de dam en kan er van alles gebeuren.

Google Chrome waarschuwt gebruikers

Gebruikers van Chrome komen de waarschuwingen tegen in versie 82 van de populaire browser, die in april verwacht wordt. Wanneer je dan een bestand gaat downloaden waarvan Google verwacht dat het schadelijk kan zijn, dan krijg je de onderstaande waarschuwing te zien.

Google Chrome-waarschuwing (Afbeelding: Google)

Op het moment dat versie 83 beschikbaar is, dan zal de browser de downloads actief blokkeren. Ook kunnen reeds gedownloade bestanden dan zo’n waarschuwing opleveren. Pdf- en doc-bestanden kunnen de waarschuwing in Chrome 84 in beeld laten komen, terwijl bestanden als audio, afbeeldingen, tekst en video pas vanaf versie 85 de waarschuwing kunnen presenteren. Later worden gemengde downloads helemaal geblokkeerd wanneer Chrome-versie 86 te downloaden is. Google verwacht dat versie 86 in oktober klaar is. Hieronder staan een afbeelding met de daarop de te verwachten releasedata.

Chrome-releasedata (Afbeelding: Google)

Met deze stappen probeert Google ervoor te zorgen dat alle websites straks werken op de beveiligde HTTPS-verbinding, wat nu nog niet het geval is.De veranderingen komen uiteindelijk ook naar de Android- en iOS-versies van Google Chrome, maar daarvoor geldt een iets ander schema als het om releasedata gaat. Meestal lopen de mobiele versies namelijk een paar weken achter op de desktopversie van Chrome.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Google Chrome gaat (onveilige) downloads blokkeren: dit is wanneer
Sluiten