Wesley Akkerman
Wesley Akkerman App Store 21 februari 2020

Facebook wil je betalen voor je stemberichten (maar niet al te veel…)

Facebook wil enkele gebruikers gaan vergoeden voor de stemberichten die het platform mag gebruiken ter verbetering van de technologie waarmee spraak herkent wordt. Eerder kreeg het bedrijf – samen met onder meer Amazon, Google, Apple en Microsoft – nog een fikse uitbrander voor het ongeoorloofd meeluisteren naar dergelijke berichten.

Alle hierboven genoemde bedrijven hebben dat dus al in het verleden vaker gedaan: audioberichten beluisteren om spraakherkennings-technologie te verbeteren, zonder dat gebruikers hiervan op de hoogte waren. Facebook stelt (Amerikaanse) gebruikers straks in staat deel te nemen aan het Pronunciations-programma, dat beschikbaar is in de Viewpoints-applicatie. Dat is een app waarmee men onderzoek doet naar de huidige markt. Mocht je uitgenodigd worden om mee te doen, dan heb je wel de Portal nodig.

Drie Portal-producten (Afbeelding: Facebook)

Facebook betaalt voor stemberichten

Tegen dat Portal-beeldscherm roep je dan een keer “Hey Portal”, gevolgd door de naam van een vriend in je vriendenlijst. Dit moet je tien keer doen en elke naam moet twee keer opgenomen worden. Wanneer je één set namen opgenomen hebt (dus twintig opnamen gemaakt hebt), dan krijg je tweehonderd punten in de Viewpoints-app. Je hebt tenminste duizend punten nodig om uitbetaald te kunnen worden, dus dat schiet niet op. Duizend punten is 5 dollar waard, die je dan uitbetaald krijgt via PayPal.

Het kan zijn dat Facebook aan sommige gebruikers vraagt om vijf sets aan stemberichten op te nemen. Dan heb je meteen die duizend punten en je 5 dollar binnen. Verder geeft Facebook aan dat het de opnamen niet koppelt aan je Facebook-account en dat het activiteiten die via Viewpoints verlopen ook niet op het sociale netwerk en andere producten van het bedrijf zal tonen. In elk geval niet zonder toestemming.

Op dit moment is de Viewpoints-app alleen beschikbaar in de Verenigde Staten voor gebruikers van achttien jaar of ouder. Ook moet je meer dan 75 Facebook-vrienden hebben. Het programma kent een langzaamaan uitrol.

Reageer op artikel:
Facebook wil je betalen voor je stemberichten (maar niet al te veel…)
Sluiten