Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Nieuws 20 februari 2020

Facebook aangeklaagd door Amerikaanse belastingdienst, moet nog 9 miljard dollar betalen

Facebook is aangeklaagd door de Amerikaanse belastingdienst, omdat het bedrijf het orgaan nog zo’n 9 miljard dollar schuldig zou zijn. Ook in de Verenigde Staten kunnen ze het niet leuker maken dan het is. Gemakkelijker ook niet, want de rechtszaak gaat mogelijk drie tot vier weken duren.

Reuters schrijft dat de rechtszaak betrekking heeft op een eerder gemaakte deal met het sociale netwerk. In 2010 maakten beide partijen namelijk een afspraak over een Ierse dochtermaatschappij, die voor het bedrijf geld doorsluist. De Amerikaanse belastingdienst (beter bekend als de IRS, Internal Revenue Service) claimt nu dat de socialmediagigant het intellectuele eigendom dat het verkocht heeft aan de onderneming ondergewaardeerd heeft en dat die daardoor flink wat belasting heeft kunnen ontwijken.

Facebook voor de rechter gesleept

Facebook-CTO Mike Schroepfer, AR- en VR-baas Andrew Bosworth en drie andere medewerkers zijn gedaagd. Facebook is echt niet het enige, grote techbedrijf dat een leeg bedrijf opzet in Ierland voor het ontwijken van belasting, aangezien het belastingklimaat in dat land op z’n zachts gezegd zeer gunstig is voor bedrijven. Ierse dochterondernemingen licentiëren dan technologieën, patenten, merknamen en meer aan het moederbedrijf, waar de dochteronderneming royalties voor betaalt.

Duimpje omhoog.

De IRS claimt nu dat Facebook de hoeveelheid royalties ondergewaardeerd heeft tussen 2010 en 2016, waardoor het bedrag van de binnenlandse belasting flink verlaagd werd — die royalties worden uiteindelijk gezien als inkomsten voor het bedrijf.

In een reactie tegenover The Verge laat Berti Thomson van Facebook weten dat het achter de waardering blijft staan. Op dat moment had het bedrijf nog geen inkomsten uit mobiele advertenties, was de internationale business nog niet van hoog niveau en waren de “digitale advertentieproducten nog onbewezen”.

Niet de enige

De laatste jaren proberen overheden wat tegen de belastingontwijkingspraktijken van grote techbedrijven te doen. Zo kreeg Apple in 2016 te horen van de Europese Unie dat het alsnog een bedrag van 15,4 miljard dollar verschuldigd was, nadat het onrechtmatig een belastingvoordeel van Ierland gekregen had. In 2018 was Apple klaar met terugbetalen, maar ondertussen ging het bedrijf, samen met Ierland, tegen de beslissing in.

Ook Google doet aan dergelijke praktijken: de zoekmachinegigant maakt gebruik van de losse regels van Ierland en Nederland. Daarom beloofde het bedrijf alsnog 1 miljard dollar aan belasting te betalen, nadat Frankrijk een onderzoek ingesteld had.

Reageer op artikel:
Facebook aangeklaagd door Amerikaanse belastingdienst, moet nog 9 miljard dollar betalen
Sluiten