Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Nieuws 19 februari 2020

Elon Musk wil dat ontwikkeling kunstmatige intelligentie beter gereguleerd wordt

Tesla CEO Elon Musk wil dat bedrijven de ontwikkeling op het gebied van kunstmatige intelligentie beter gaan reguleren. Dat moet overigens niet alleen bij andere bedrijven gebeuren, maar ook zeker bij Tesla zelf. Dat plaatste de topman op Twitter nadat hij kort daarvoor een stuk had gelezen over OpenAI, van MIT Technology Review.

In het artikel wordt beschreven hoe OpenAI, een organisatie die in het leven geroepen is om kunstmatige intelligentie op een veilige manier te ontwikkelen en distribueren, inmiddels veranderd is in een geheimzinnig bedrijf dat constant bezig is met zijn eigen reputatie en ook constant geld aan het ophalen is bij investeerders. Musk is ook één van de mede-oprichters van OpenAI.

Elon Musk maakt zich zorgen om AI

Musk heeft in het verleden al vaker zijn zorgen geuit over de gevaren van kunstmatige intelligentie. Artificial Intelligence is de Engelse term en daar komt de afkorting ook vandaan. In 2014 gooide hij al een tweet de wereld in waarin hij claimde dat kunstmatige intelligentie gevaarlijker is dan nucleaire bommen. Daarnaast verkondigde hij datzelfde jaar aan het publiek dat aanwezig was tijdens het MIT Aeronautics en Astronautics-symposium dat AI “onze grootste, existentiële bedreiging is” en dat mensen er voorzichtig mee moeten omgaan.

Daarnaast zou Elon Musk graag een soort overheidsorgaan willen zien die de ontwikkelingen met betrekking tot kunstmatige intelligentie in de gaten houdt. Dat zei hij in 2018 tegenover de redactie van Recode, hetzelfde jaar waarin hij zijn taken neerlegde bij OpenAI. Musk wilde een belangenverstrengeling voorkomen, omdat hij ondertussen ook werkte aan machine learning-technologie voor zijn autonome auto’s bij Tesla.

Het overheidsorgaan zou er goed aan doen eerst inzichten te verwerven, aldus Elon Musk. Dat zouden ze dan een jaar of twee moeten doen, terwijl ook andere technologische ontwikkelingen (die gevaarlijk kunnen zijn) hoog op de prioriteitenlijst moeten staan. Het orgaan zou dan uiteindelijk verantwoordelijk moeten zijn voor regels en richtlijnen. Destijds maakte hij ook al de opmerking dat hij niet denkt dat een dergelijk orgaan daadwerkelijk opgezet wordt.

 

Reageer op artikel:
Elon Musk wil dat ontwikkeling kunstmatige intelligentie beter gereguleerd wordt
Sluiten