Wesley Akkerman
Wesley Akkerman App Store 24 februari 2020

Donald Trump neemt YouTube over: veel reclame op verkiezingsdag

De homepage van YouTube zal tijdens de Amerikaanse verkiezingsdag geheel in het teken staan van Donald Trump-advertenties. De advertenties moeten stemmers zo ver krijgen Trump in de White House te laten blijven. De verkiezingen zijn op 3 november in de Verenigde Staten.

Naast de verkiezingsdag zullen de advertenties ook al iets eerder zichtbaar zijn, namelijk op de dagen in de aanloop naar de verkiezingsdag. Dat meldt Bloomberg. Door advertentieruimte te kopen op één van de meest drukbezochte homepages op het internet, hoopt zijn campagneteam veel mensen op de been te krijgen om te gaan stemmen voor Trump, zodat hij mogelijk nog eens vier jaar in de White House kan zitten. Met name de dagen vlak voor de verkiezingen zijn heel belangrijk, natuurlijk.

Het logo van Youtube op een telefoonscherm.

Donald Trump op de homepage van YouTube

Dit is overigens niet de eerste keer dat het gezicht van Donald Trump tijdens de verkiezingsperiode in Amerika zichtbaar is op de landingspagina van YouTube, de grootste videostreamingdienst van dit moment. Afgelopen zomer was dat ook al het geval, toen zijn team een bedrag neerlegde van ergens tussen de 500 duizend en 1 miljoen dollar. Dat was vlak voor het eerste Democratische, presidentiële debat in juni. Het debat was live te volgen op YouTube, terwijl de advertenties zich richtte op potentiële Trump-kiezers. Omdat er een ongewoon aantal aanmeldingen waren voor het debat, duurde het evenement twee dagen.

Bloomberg laat verder weten dat de reclamecampagne iets wegheeft van een traditionele Super Bowl-advertentie. Het is op moment van schrijven niet duidelijk wat het team van Donald Trump betaald heeft voor de advertentie, maar het zou campagnemakers meer dan een miljoen dollar per dag kunnen kosten.

Sinds oktober 2019 heeft YouTube een advertentieonderdeel genaamd Instant Reserve. Daarmee kunnen advertentiemakers bepaalde ruimte op specifieke dagen reserveren; uiteraard met de aankomende verkiezingen in het achterhoofd. Na de initiële release in november konden presidentskandidaten ruimte kopen tot aan het einde van 2020.

Reageer op artikel:
Donald Trump neemt YouTube over: veel reclame op verkiezingsdag
Sluiten