Chinese smartphonemerken bundelen krachten voor Google Play-alternatief

Door: Wesley Akkerman - 3 reacties
Google Play Store Android 001
Afbeelding: WANT/Dominick Viëtor

Huawei, Xiaomi, Oppo en Vivo, de Chinese smartphone-giganten, lijken de krachten te bundelen voor een Google Play-alternatief. Dat is de downloadwinkel voor Android, waar onder meer Huawei momenteel geen toegang tot heeft. Het lijkt dus een logische stap te zijn voor de Chinese bedrijven.

Het nieuwe platform moet applicatieontwikkelaars van buiten China in staat stellen hun apps in één te uploaden naar de download-winkels van de verschillende, Chinese fabrikanten, schrijft Reuters. De fabrikanten komen samen onder Global Developer Service Alliance (GDSA), waarmee ze de internationale dominantie van Google Play proberen af te pakken.

Google Play verbannen in China

Google Play is momenteel verbannen in China, waardoor bedrijven als Huawei en Oppo furore maken met hun eigen app-winkels. Echter, door de internationale dominantie van de Google-downloadwinkel hebben de digitale winkels uit China vaak weinig kans. Helemaal als het om ondersteuning van appontwikkelaars gaat, die nog altijd liever met Google samenwerken. Het samenwerkingsverband GDSA kan dit probleem tackelen door een alternatief aan te bieden, waar je op één plek overal je app kwijt kunt als ontwikkelaar.

Google Android Q andere naam
Google Play Store (Afbeelding: Dominick Vietor / WANT)

Op de website van GDSA staat dat het alternatief voorlopig in negen landen uitkomt, waaronder India, Indonesië, Rusland en Maleisië. Dat zijn landen waar de Chinese merken ontzettend populair zijn. Zij brengen veelal toestellen uit voor de lagere segment van de markt. De Chinese fabrikanten hebben verder veertig procent van de wereldwijde smartphone-markt in handen. Dat blijkt uit marktcijfers van het vierde kwartaal van 2019. Zo’n samenwerking zou er dus nog wel eens voor kunnen zorgen dat Google Play het moeilijk krijgt.

Dan hebben we natuurlijk nog het probleem dat Huawei geen gebruik mag maken van Google-diensten en bijvoorbeeld de Google Play Store, waardoor dat bedrijf dus extra gemotiveerd is om met een alternatief op de proppen te komen. Het nieuwe platform zou in maart moeten verschijnen, maar de lancering kan uitstel opgelopen hebben door het coronavirus. Wanneer het platform naar Nederland of Europa komt, is op dit moment nog niet duidelijk.

Ook is niet duidelijk of dit verder nog gevolgen heeft voor Apple, en dan met name zijn iOS App Store.

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  KarelWillem

  Het zijn de samenwerkende Chinese smartphone-fabrikanten. Die hebben uiteraard verder geen enkel belang bij een alternatieve iOS App Store, daar zij deze toestellen zelf niet verkopen.

  Dus op welke manier dit gevolgen zou kunnen hebben voor Apple is me niet helemaal duidelijk. .:)

 • Profielfoto
  Night

  Een niet-Google app Store zóú een stimulans kunnen zijn voor mensen om over te stappen van een iPhone naar een Android toestel. Apple laat nog steeds achterwege* om ook het goedkopere segment te bedienen. Iets, wat de Chinezen wel kunnen (en doen).

  *) Al gaan de geruchten wel dat Apple binnenkort met een budgetvriendelijke(re) SE2 achtige iPhone komt.

  Ik kan met dus wel iets voorstellen bij de vraag die het artikel afsluit. Hoewel ik ernstig betwijfel of die overstappers in zo’n grote getale zullen toenemen door slechts een andere app store…

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ik denk dat er maar bitter weinig mensen (in ieder geval in de westerse landen) zijn die de keus van hun telefoon laten afhangen van een app-store die niet van Google afhankelijk zou zijn.

  Die enkeling die absoluut niets met Google te maken wil hebben, zal met alleen een andere app-store ook niet over de streep worden getrokken.