Apple werkt aan CarKey: iPhone of Apple Watch als autosleutel

Door: Raymon Mens - 6 reacties
autosleuel 16x9
Afbeelding: Kaboompics

Tim Cook zei het al in 2015 en in 2018 ging het er opnieuw over: je iPhone of Apple Watch als autosleutel gebruiken. Het lijkt na jaren voorbereiding nu eindelijk werkelijkheid te worden. Apple heeft in het aankomende iOS 13.4 namelijk een nieuwe functie genaamd CarKey verstopt.

Die doet precies wat de naam zegt: je kunt een autosleutel aan de Wallet-app toevoegen. Compatibele voertuigen laten zich openen en starten dankzij de NFC-chip van iPhone en Apple Watch. Het wordt ook mogelijk om een autosleutel (al dan niet tijdelijk) met een contact te delen.

Beginnetje CarKey in iOS 13.4

Er is nog veel onduidelijkheid over de nieuwe functie. In iOS 13.4 zijn weliswaar teksten gevonden die naar de functie CarKey verwijzen, maar het geheel is nog niet zichtbaar in de menu’s. Wel wist het Amerikaanse blog 9to5Mac al een scherm tevoorschijn te halen dat laat zien hoe toegang verleend wordt. Wellicht bewaart Apple de onthulling voor een latere aankondiging. De gevonden teksten laten in ieder geval weinig aan de verbeelding.

“Houd de iPhone of Apple Watch tegen het slot om CarKey te gebruiken. Het werkt automatisch, zonder Face ID. U kunt de instellingen van de Express-modus wijzigen in Wallet.” en ook: “% @ heeft u uitgenodigd om hun% @ te gebruiken met ontgrendelingstoegang. Hiermee kunt u uw iPhone en Apple Watch gebruiken om de auto te ontgrendelen / vergrendelen.”

Apple CarKey iOS 13.4
CarKey laat zich in sommige gevallen al zien – Klik/tap voor groter. (Screenshot: 9to5Mac)

Ook bij lege iPhone of Apple Watch

Omdat alleen de NFC-chip gebruikt wordt, moet je ook een lege iPhone of Apple Watch je voertuig kunnen ontgrendelen. De initiële configuratie moet via de Wallet-app gedaan worden en afgerond via de app van de autofabrikant. Een beetje zoals Apple Pay activeren nu ook werkt. Je begint in de Wallet-app en rondt het via de app van je bank af. Sommige fabrikanten, zoals Tesla, gebruiken al smartphones om toegang te krijgen tot een voertuig en het te starten. Dit werkt echter via Bluetooth en is geen universele standaard.

Of Apple’s CarKey wel op basis van een universele standaard werkt, is vooralsnog onduidelijk. Apple is twee jaar geleden wel lid geworden van The Car Connectivity Consortium. Dat is een groep bedrijven die werkt aan een universele standaard voor het ontgrendelen van voertuigen met smartphones en horloges. Onder de bedrijven die aan deze standaard werken, vinden we ook BMW, General Motors en Hyundai. Aan de kant van de smartphonefabrikanten zijn Apple, Samsung en LG aan boord. De functie CarKey hoeft echter niet op deze standaard te werken. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Update 10/02/2020: artikel aangevuld met extra screenshots en gevonden teksten.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  Yh-xxl

  Lijkt me nuttig en handig bij autodelen en autodeeldiensten zoals cambio.

 • Profielfoto
  Igor

  Zou fijn zijn als Apple het eindelijk ondersteund. Samsung kan het al sinds 2016 https://news.samsung.com/global/samsung-and-mercedes-benz-showcase-new-digital-car-key-solution-at-ifa-2016

 • Profielfoto
  Arjan110

  oud nieuws. Kan Tesla al lang (zonder CarPlay)

 • Profielfoto
  thebest07111

  Aangezien OMT posts verwijderd nog maar een keer.

  Zodra dit geimplementeerd is in auto’s is dit allang weer uit IOS gehaald. dit gaat nooit werken. ongeacht van het idee wat wel goed is.

 • Profielfoto
  Frans

  Dit is natuurlijk nodig voor de zelfrijdende Apple Car, de totaal onverwachte onthulling van 2020! 😎

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Arjan110 op 10 februari 2020 19:03
  oud nieuws. Kan Tesla al lang (zonder CarPlay)

  Lol. Jullie weten dat o.a. Chevrolet dit ook al jaren kan (en dat al kon vóór Tesla)?

  Dat unlocken met je telefoon is ook geen rocket-science natuurlijk.