Night
Night Nieuws 8 februari 2020

Broncode macOS Catalina: Apple test mogelijk AMD processors

AMD is – naast Intel – geen onbekende binnen de Apple stal. Zo worden in de high-end Macs en MacBooks al AMD GPU’s gebruikt. Er is echter een mogelijkheid dat Apple in de toekomst ook een CPU van AMD zal introduceren in één of meerdere van zijn computers.

Twitteraar _rogame vond codefragmenten in de bètaversie van macOS Catalina 10.15.4 die mogelijkerwijs duiden op het gebruik van enkele AMD APU’s. Dat zou kunnen suggereren dat Apple zo zijn twijfels heeft bij het monopolie van Intel bij het leveren van CPU’s.

Codefragmenten tonen codefragmenten die duiden op verschillende AMD APU’s

Een aantal AMD APU-codenamen werden gespot in gelekte codefragmenten uit de bètaversie van macOS Catalina 10.15.4. Hierin komen diverse herkenbare namen voorbij, van Picasso en Raven tot Renoir en Van Gogh. Het is een mogelijkheid dat Apple verschillende chips test voor aankomende Macs. Opgemerkt moet worden dat het hier APU’s betreft, ofwel Accelerated Processing Units.

Een APU houdt in dat de chip zowel een CPU als een GPU bevat. Voor de kleinere 13-inch MacBook Pro of MacBook Air kan dit alleszins nuttig zijn. We denken hierbij aan mensen die een best wel grafisch-intensief werk verrichten op een Apple laptop.

Komt er een ‘gaming Mac’ met AMD hart?

Apple heeft verschillende high-end AMD GPU’s gebruikt in machines zoals de nieuwste Mac Pro, de 16-inch MacBook Pro en de iMac Pro. Eerder ging ook het gerucht dat Apple een gaming-gerichte Mac zou kunnen aankondigen tijdens de WWDC-keynote van dit jaar. De prijs van de machine zou naar verluidt beginnen bij 5000 dollar. Dat lijkt ons niet overdreven duur voor zo’n specifiek Apple-product.

De huidige CPU-opstelling van AMD is goedkoper is dan wat Intel te beiden heeft. Daarnaast bieden de CPU’s ook nog eens betere prestaties. Het is derhalve dus meer dan mogelijk dat zo’n aankomende gaming-Mac wordt voorzien van een AMD-chip.

Het blijven geruchten…

Deze gelekte codefragmenten onthullen veel potentiële beslissingen die Apple in de toekomst kan nemen, maar op dit moment staat er niets vast. Er doen ook niet veel andere geruchten over een potentiële samenwerking met Apple de ronde, dus het lijkt ons het beste om dit laatste nieuws met een korreltje zout te nemen totdat we wat concrete info tegenkomen.

Toch is het, gezien het succes dat AMD heeft dankzij zijn Ryzen desktopchips, best mogelijk dat Apple en de processor-fabrikant misschien een toekomstig partnerschap aankondigen. De tijd zal het leren.

Reageer op artikel:
Broncode macOS Catalina: Apple test mogelijk AMD processors
Sluiten