Boeking-websites in opmars: “Google trekt eigen diensten voor”

Door: Wesley Akkerman - 5 reacties
Google trends 2019 Malware
(Afbeelding: AFP / Denis Charlet)

Europese boeking-websites willen dat de Europese Commissie onderzoek doet naar de weergave van de Google Vacation Rentals-dienst in de Google-zoekmachine. De websites vinden namelijk dat de Amerikaanse zoekmachinegigant zijn eigen dienst voortrekt.

Dat laten ze weten in een gezamenlijke brief. Door het voortrekken heeft de Google dienst een oneerlijke positie verworven in de zoekresultaten van de zoekmachine, aldus de boeking-websites. Sinds oktober vorig jaar heeft Google inderdaad de zoekmachine uitgebreid, zodat er meer opties voor huur- en vakantiehuizen aangeboden kunnen worden.

Boeking-websites sturen gezamenlijke brief

Het gaat dan vooral op de manier waarop Google zijn eigen dienst presenteert. Zodra iemand zoekt op vakantiehuisjes, dan worden eerst de opties van Google gepresenteerd in een “visueel rijke box boven de algemene zoekresultaten”. Ze zien dan allerlei foto’s, de prijzen en een plattegrond. Ook is er de mogelijkheid om door te klikken om de andere huuropties te bekijken.

Google Android 10 Google Pixel 4
Google-logo (Afbeelding: Johannes Eisele / AFP)

De boeking-websites vergelijken de situatie met een ander voorval waarin Google zijn eigen dienst voortrekt. Zo kwam eerder aan bod dat Google Shopping de zoekmachinegigant een oneerlijk voordeel gaf. Dat pakte daarom negatief uit voor andere websites en bedrijven. Google Vacation Rentals is in dit geval een directe concurrent van de verschillende websites. Ook zijn er sterke aanwijzingen dat Google de concurrentie wil reduceren tot contentleveranciers, waardoor Vacation Rentals dus een soort one-stop-shop wordt.

Verder claimen de boeking-websites dat er geen ontkomen aan de visueel rijke box van Google is wanneer mensen de zoekmachine gebruiken voor het zoeken naar huurmogelijkheden. Bovendien zou Google de positie van allerlei aanbieders kunnen verslechteren, omdat het alleen met grote spelers werkt als het om het aanleveren van data en content gaat. Kleine en middelgrote partijen zouden er dus op geen enkele manier van kunnen profiteren.

Onder meer Tripadvisor en Expedia, evenals enkele Nederlandse bedrijven, hebben de brief ondertekend. Het is nog niet duidelijk of de Europese Commissie hier daadwerkelijk iets mee gaat doen.

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  Willem

  Als ik bij Booking.com zoek op een accommodatie dan zie ik slechts enkel aanbiedingen via Booking.com. Waarom is het dan heel raar als Google zichzelf bovenaan zet? Mensen moeten opgevoed worden zelf langer te kijken dan de neus lang is.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Willem op 11 februari 2020 15:43
  Als ik bij Booking.com zoek op een accommodatie dan zie ik slechts enkel aanbiedingen via Booking.com. Waarom is het dan heel raar als Google zichzelf bovenaan zet? Mensen moeten opgevoed worden zelf langer te kijken dan de neus lang is.

  Dat noemen we machtsmisbruik en daar zijn spelregels over afgesproken.

 • Profielfoto
  Polonium-210

  De Googles, Apple’s en Amazon’s zullen alle bedrijvigheid van anderen opslurpen en overnemen en naar zich toe trekken, lege straten achterlatend en alles controlerend. Men staat erbij, kijkt er naar en juicht het nog toe ook… Tot we straks tot in onze huizen toe worden gade geslagen als knaagdieren in een kooi.

 • Profielfoto
  Fransjr

  In opmars is iets anders dan in opstand ?

 • Profielfoto
  csteelooper

  Fransjr op 11 februari 2020 17:55
  In opmars is iets anders dan in opstand ?

  Lol inderdaad! En hij bedoelt hier duidelijk “opstand”…