Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Nieuws 14 februari 2020
Leestijd: 2 minuten

Apple Store medewerkers winnen rechtszaak tegen hun eigen werkgever

Het Hooggerechtshof van Californië heeft geoordeeld dat Apple zich niet aan de wet heeft gehouden. Dit betekent dat de werknemers die de rechtszaak aan hadden gespannen in het gelijk zijn gesteld. Zij moeten nu alsnog betaald worden voor de tijd die ze kwijt waren een verplichte telefoon- en tassencontroles.

Deze zaak begon zes jaar geleden toen werknemers van Apple het niet eens waren met hun werkgever. Ze moesten na hun dienst verplicht hun tassen laten controleren. Apple wil zo voorkomen dat er spullen of bedrijfsgeheimen gestolen worden. Dat is zeker niet strafbaar, maar dan moet het wel onder werktijd gebeuren. Dat was lange tijd niet het geval. Werknemers stonden al snel twintig minuten te wachten en daar kregen ze dus niet voor betaald.

Rechter is het niet eens met uitleg Apple

De werknemers vonden dat, als ze hier verplicht aan mee moesten doen, Apple ook gewoon voor die tijd moet betalen. Apple’s reactie daarop was dat hun medewerkers niet verplicht zijn om hun tas en telefoon mee te nemen. Dat is een eigen keuze en dus moeten ze dan ook akkoord gaan met de controle die daarbij hoort. Een vreemde reactie voor een bedrijf dat stelt dat hun smartphones een integraal onderdeel van het moderne leven zijn.

In een eerder rechtszaak was deze uitleg voldoende om de zaak te winnen, maar Het Hooggerechtshof van Californië denkt daar nu anders over. Zij vegen dit argument van tafel en oordelen dat Apple, als ze hun werknemers na iedere dienst wil controleren, de werknemers ook gewoon voor die uren moeten betalen.

Werknemers moeten gecompenseerd worden

Dit oordeel geldt met terugwerkende kracht en dat zou betekenen dat Apple de 12.400 werknemers die te kort zijn gedaan, alsnog moet gaan compenseren. Op dit moment wordt er gekeken naar de hoogte van deze compensatie, maar volgens Bloomberg kan dit 60 miljoen dollar gaan kosten.

Ook andere bedrijven de fout in

Overigens heeft niet alleen Apple zich schuldig gemaakt aan deze feiten. Ook het personeel van Converse en Nike begon een rechtszaak tegen hun werkgevers, en ook zij zijn door de rechter in het gelijkgesteld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple Store medewerkers winnen rechtszaak tegen hun eigen werkgever
Sluiten