Apple Store medewerkers winnen rechtszaak tegen hun eigen werkgever

Door: Thomas Aalderink - 6 reacties
iPhone 12
(Afbeelding: AFP / Philip Fong)

Het Hooggerechtshof van Californië heeft geoordeeld dat Apple zich niet aan de wet heeft gehouden. Dit betekent dat de werknemers die de rechtszaak aan hadden gespannen in het gelijk zijn gesteld. Zij moeten nu alsnog betaald worden voor de tijd die ze kwijt waren een verplichte telefoon- en tassencontroles.

Deze zaak begon zes jaar geleden toen werknemers van Apple het niet eens waren met hun werkgever. Ze moesten na hun dienst verplicht hun tassen laten controleren. Apple wil zo voorkomen dat er spullen of bedrijfsgeheimen gestolen worden. Dat is zeker niet strafbaar, maar dan moet het wel onder werktijd gebeuren. Dat was lange tijd niet het geval. Werknemers stonden al snel twintig minuten te wachten en daar kregen ze dus niet voor betaald.

Rechter is het niet eens met uitleg Apple

De werknemers vonden dat, als ze hier verplicht aan mee moesten doen, Apple ook gewoon voor die tijd moet betalen. Apple’s reactie daarop was dat hun medewerkers niet verplicht zijn om hun tas en telefoon mee te nemen. Dat is een eigen keuze en dus moeten ze dan ook akkoord gaan met de controle die daarbij hoort. Een vreemde reactie voor een bedrijf dat stelt dat hun smartphones een integraal onderdeel van het moderne leven zijn.

In een eerder rechtszaak was deze uitleg voldoende om de zaak te winnen, maar Het Hooggerechtshof van Californië denkt daar nu anders over. Zij vegen dit argument van tafel en oordelen dat Apple, als ze hun werknemers na iedere dienst wil controleren, de werknemers ook gewoon voor die uren moeten betalen.

Werknemers moeten gecompenseerd worden

Dit oordeel geldt met terugwerkende kracht en dat zou betekenen dat Apple de 12.400 werknemers die te kort zijn gedaan, alsnog moet gaan compenseren. Op dit moment wordt er gekeken naar de hoogte van deze compensatie, maar volgens Bloomberg kan dit 60 miljoen dollar gaan kosten.

Ook andere bedrijven de fout in

Overigens heeft niet alleen Apple zich schuldig gemaakt aan deze feiten. Ook het personeel van Converse en Nike begon een rechtszaak tegen hun werkgevers, en ook zij zijn door de rechter in het gelijkgesteld.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  polansky

  Ok – Dus als je er vijf jaar full time hebt gewerkt (240 dagen per jaar), is dat per jaar dus een kleine 80 uur ‘overwerk’. Als we er dan vanuit gaan dat deze medewerkers bruto ongeveer 11 euro verdienen is dat 880 euro per jaar en dat dus keer 5.

  Ofwel Apple moet ongeveer 4400 euro per full time Applestore werknemer betalen als diegene het dus zo’n 5 jaar heeft weten vol te houden om voor Apple te werken tegen een karig loontje.

 • Profielfoto
  puccini

  Apple had er bovenop nog een flinke boete moeten krijgen, wat een uitzuigers !

 • Profielfoto
  Frans

  puccini op 14 februari 2020 17:50
  Apple had er bovenop nog een flinke boete moeten krijgen, wat een uitzuigers !

  Alsjeblieft niet, die Apple spullen zijn al duur genoeg!

 • Profielfoto
  Christiaan

  Terechte uitspraak. Eigenlijk had het nooit zover hoeven komen. Apple had dit moeten zien aankomen. Nu toch enige vorm van gezichtsverlies.

 • Profielfoto
  bartb112

  Dat gebeurd in Nederland ook, dat medewerkers tot 18.00 uur werken in winkel nog 20 minuten moeten wachten voor ze weg kunnen. En dit wordt ook niet betaald.

 • Profielfoto
  Pjotr

  In Nederland gebeurt het vaak anders. Tijd voor tijd, dus morgen kom ik 20 minuten later !!!!

   

  ha ha ha