Raymon Mens
Raymon Mens Apple Inc. 15 februari 2020
Leestijd: 2 minuten

Apple Stores in China langer gesloten door coronavirus

Het coronavirus blijft ook de technologiesector parten spelen. Nadat het Mobile World Congress -de grootste telecombeurs ter wereld- afgelast werd, heeft Apple besloten een groot deel van zijn winkels in China langer gesloten te houden. De Apple Stores in het land sloten op 1 februari en de heropening was aanvankelijk op 10 februari gepland.

De iPhone-maker pakt het nu echter voorzichtig aan. Het gaat vijf van zijn 42 winkels in China beperkt heropenen. De vijf winkels in Beijing gaan vandaag weer open, maar met beperkte openingsuren. Klanten zijn tussen 11:00 en 18:00 uur welkom, normaal is dat tussen 10:00 en 22:00 uur.

Meeste Apple Stores in China blijven dicht

Voor de 37 andere Apple Stores in China geldt dat deze nog tot en minste 19 februari gesloten blijven. Dit zou een sluiting van 17 dagen betekenen. Ongekend lang voor Apple, maar waarschijnlijk kon het bedrijf niet anders dan zijn winkels sluiten totdat de crisis rondom het coronavirus voorbij is. In de provincie Hubei (waarin de stad Wuhan, die als broedhaard van het virus wordt gezien, ligt) zijn geen officiële Apple-winkels.

De kantoren van Apple in China zijn ook nog steeds gesloten, inclusief de after-sales service centers. Apple-werknemers zijn onderworpen aan strikte reisbeperkingen, waarbij alleen kritische zakenreizen zijn toegestaan.

Apple Wangfujing Beijing China 001
Een van de Apple-winkels in Beijing, China – Klik/tap voor groter.

Invloed coronavirus op beschikbaarheid producten

Al deze maatregelen beginnen een zichtbare impact te hebben op de beschikbaarheid van Apple-producten. De levertijd van de AirPods Pro is bijvoorbeeld opgelopen tot een maand. De productie van iPhone 9, die naar verwachting volgende maand uitkomt, loopt mogelijk ook achter. Verder valt op dat MacBooks en iMac-modellen met een aangepaste configuratie maar liefst vier weken op zich laten wachten. Normaal is dat hooguit een week.

Volgens persbureau Reuters heeft Apple-leverancier Foxconn een deel van zijn fabriek in Zhengzhou kunnen heropenen, maar met slechts 10% van het normale personeelsbestand. Het bedrijf zou met de Chinese autoriteiten onderhandelen over de heropening van productielocaties in andere steden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple Stores in China langer gesloten door coronavirus
Sluiten