Night
Night Apple Inc. 8 februari 2020

Apple stemt in met Franse boete van 25 miljoen euro

Apple heeft een overeenstemming bereikt met de Franse consumentenwaakhond DGCCR. De techgigant moet een boete van 25 miljoen euro betalen, maar voorkomt echter zo dat er een rechtszaak komt. Frankrijk had een proces aangespannen tegen Apple omdat zijn iOS updates oudere apparaten vertraagden. Dat gebeurde zonder dat het bedrijf de gebruikers hiervan op de hoogste had gesteld.

De Franse mededingingsautoriteit zei vrijdag dat Apple ermee heeft ingestemd 25 miljoen euro te betalen voor het niet vertellen van iPhone-gebruikers dat software-updates oudere apparaten kunnen vertragen.

Battery Gate

Het schandaal brak uit in december 2017, toen de Amerikaanse technologiegigant toegaf dat zijn meest recente iOS-software de prestaties vertraagde van oudere telefoons waarvan de levensduur van de batterij verslechterde.

Critici beschuldigden het bedrijf van heimelijk dwingen gebruikers om telefoons sneller dan nodig te kopen. Het protest dwong Apple om zijn software te upgraden en scherpe kortingen op batterijvervangingen aan te bieden. Franse aanklagers hadden in januari 2018 een onderzoek geopend op verzoek van de vereniging HOP (Halt Planned Obsolescence; Stop Onnodige Overbodigheid, red.). De boete maakt nu een eind aan dit proces.

“Eigenaren van iPhones zijn er niet van op de hoogte gebracht dat het installeren van de iOS 10.2.1 en 11.2 updates hun apparaten zou kunnen vertragen,” zei de mededingingsautoriteit DGCCRF in een verklaring.

Samengevat zeiden medeoprichters Laetitia Vasseur en Samuel Sauvage van de HOP: “Dit is een historische overwinning tegen schandalige wegwerppraktijken. Dat geldt voor zowel de consumenten als voor het milieu.” Ze voegden er nog aan toe dat ze zullen overwegen om vervolgclaims in te dienen voor extra schade die iPhone-gebruikers mogelijkerwijs hebben geleden.

Gênante rechtszaak vermeden

Apple zei dat het de overeenkomst met de DGCCRF verwelkomde. Door het betalen van een boete kan het bedrijf een mogelijk gênante openbare rechtszaak vermijden.

“Ons doel is altijd geweest om veilige producten te creëren die door onze klanten worden gewaardeerd. Het maken van iPhones die zo lang mogelijk meegaan, is daar een belangrijk onderdeel van”, aldus Apple.

Reageer op artikel:
Apple stemt in met Franse boete van 25 miljoen euro
Sluiten