Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Nieuws 14 februari 2020
Leestijd: 2 minuten

Apple gaat voor Smart Home 2.0: herkennen en instellen gaat vanzelf

Apple heeft een patent ingediend voor een speciaal Smart Home dat zelf in staat is apparaten te herkennen en zelfs in te stellen. Het systeem zou dan ook meteen rekening kunnen houden met de kamer waarin het apparaat zich bevindt.

Als je ook maar een beetje met Smart Homes bezig bent, dan weet je dat er ontzettend veel mogelijkheden zijn. Mogelijkheden die vrijwel altijd beperkt worden door compatibiliteit. Het kan daardoor een uitdaging zijn om je slimme apparaten op elkaar aan te sluiten of met elkaar te laten communiceren. Er zijn verschillende dingen om rekening mee te houden: draadloze protocollen, fysieke aansluitingen, fabrikanten, Smart Home-netwerken, de apparaten zelf — het kan een behoorlijk rommeltje worden.

Apple gaat voor Smart Home 2.0

Daarom wil Apple het voor de consument gemakkelijker maken met dit systeem, dat apparaten zelf kan herkennen en instellen; en daarbij rekening kan houden met de kamer waarin het apparaat staat. Een voorbeeld: stel dat je een lamp installeert. Het systeem herkent de lamp, stelt hem voor je in en voegt hem aan de juiste kamer toe, waardoor je hem binnen de Woning-app op je iPhone meteen ziet verschijnen.

Apple-patent voor Smart Home 2.0.

Daarnaast wordt er in het patent gesproken over een ‘host unit’. De unit kan communiceren met andere host units, die vervolgens een digitale kaart van de omgeving kunnen maken. Daarbij kan rekening gehouden worden met offline en domme objecten in huis, zoals bijvoorbeeld je bank. Het systeem weet wat alles is en waar het staat. Ook zou het mensen moeten herkennen en kunnen weten waar ze op dat moment zijn of lopen, door gebruik te maken van time-of-flight-sensoren. Dit zijn sensoren waarmee diepte-informatie verwerkt wordt.

Apple-patent voor Smart Homes.

De units zouden onderling communiceren middels een ultrawidebandchip. Mochten die termen je bekend voorkomen, dan kan dat kloppen: dit zijn namelijk eigenschappen waar de iPhone 11-serie ook over beschikt, dus is het niet vreemd om te bedenken dat Apple de technologie ook elders zou willen gebruiken. Verder zou het systeem moeten kunnen bepalen of bepaalde mensen wel of niet iets in huis mogen regelen. Verschillende leden van het gezin zouden verschillende niveaus in privileges kunnen krijgen, bijvoorbeeld.

Omdat het een patent betreft, is het niet zeker of dit ooit een nieuw product van Apple wordt. Apple zelf heeft er nog niets over bekendgemaakt. Vooralsnog zijn we dus aangewezen op HomeKit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple gaat voor Smart Home 2.0: herkennen en instellen gaat vanzelf
Sluiten