Apple denkt eraan, Samsung presenteert het: de opvouwbare smartphone

Door: Mark Hofman - 36 reacties
Samsung Galaxy Z Flip
(Afbeelding: Samsung)

Samsung heeft gisteravond, tijdens Unpacked 2020, precies datgeen gepresenteerd waar Apple over na aan het denken is: de opvouwbare smartphone. Het Zuid-Koreaanse bedrijf toonde de nieuwe Galaxy Z Flip.

Verschillende patenten hebben er al op gewezen dat Apple in ieder geval met de gedachte speelt om een opvouwbare smartphone te produceren. Daar is verder nog weinig concreets over te melden, terwijl concurrent Samsung een tweede opvouwbare smartphone introduceert.

Gisteravond werd niet de opvolger van de veelbesproken Galaxy Fold geïntroduceerd, maar maakten we kennis met de nieuwe Galaxy Z Flip. Maar wat heeft dit toestel nu precies te bieden, wat kost hij en wat heb je er aan als consument?

Samsung introduceert de Galaxy Z Flip

De Samsung Galaxy Z Flip wordt door sommigen gezien als de opvolger van de Galaxy Fold, maar zo moeten we de nieuwe telefoon niet zien. Het toestel heeft een 22:9 verhouding, een 6.7-inch display en hij wordt in de lengte dubbelgevouwen. Wat dat betreft alleen qua vormfactor al een heel verschil met het toestel dat eind vorig jaar verscheen.

Wel kunnen we hier en daar wat vergelijkingen trekken, om te zien waar de Galaxy Z Flip precies zit qua kwaliteit. Zo beschikte de Galaxy Fold over een scherm van plastic en gebruikt Samsung voor de Flip “Ultra Thin Glass”. Het scherm aan de voorkant is voornamelijk voor de notificaties, maar het volledige gebruik van de Galaxy Z Flip gebeurt alleen met de telefoon volledig opengeklapt.

Hieronder een goede impressie van het nieuwe toestel.

Alle specificaties op een rij

Om je een goed overzicht te geven hebben we alle specificaties op een rijtje gezet.

 • 6.7-inch FHD+ Dynamic AMOLED Infinity Flex Display (Resolutie 2636 x 1080 en 425ppi)
 • 1.1-inch Super AMOLED display (300 x 112 en 303ppi)
 • 10 megapixel selfiecamera
 • Dual-camerasysteem (12 megapixel Wide-angle & 12 megapixel Ultra-Wide)
 • 8GB Werkgeheugen
 • 256GB interne opslag
 • 3300mAh batterij
 • Android 10
 • Wireless Power Share & Fast Charging
 • eSIM / Nano SIM
 • Geen 5G ondersteuning
 • Mono speaker (Dolby Atmos voor Bluetooth en earphones)

Maakt Samsung opvouwbare telefoons toegankelijk?

De vraag die we ons na het zien van dit alles stellen is: zijn opvouwbare telefoons door Samsung opeens een stuk toegankelijker geworden? De Galaxy Fold was overduidelijk een prototype en de Motorola RAZR leverde minimale specificaties voor een hoofdprijs.

Met een prijskaartje van €1500 zou je kunnen stellen dat de Samsung Galaxy Z Flip het op dat gebied iets beter doet. Daarbij is de vormfactor op het eerste oog al een heel stuk toegankelijker, maar zijn het vooral de details die het nog af laten weten. De batterij is zeker niet slecht, maar ook zeker niet goed. De camera is voor dit bedrag, en zeker voor Zuid-Koreaanse begrippen, nog uiterst minimaal. En niet te vergeten: er zit nog steeds een flinke vouw in het scherm. Apple lijkt over een dusdanige smartphone na te denken, maar heeft tot nu toe nog geen actie ondernomen. De vraag is: is dat de juiste keuze? Een vraag die wij aan jullie stellen.

Wat vinden jullie van deze Samsung Galaxy Z Flip? Heeft Samsung een goede stap gezet en moet Apple mee, of kan het bedrijf uit Cupertino nog wel even wachten met een eigen variant op deze nieuwe vormfactor? Laat het ons weten!

Reacties

36 reacties
 • Profielfoto
  Mr_Freeze

  Vooral een mooie telefoon voor andere mensen. Ik hou het lekker bij de huidige vormfactor. Als ik ergens een hekel aan heb zijn het mechanische zaken in een telefoon, ik wil dat scherm nog wel eens zien na een jaartje of 4-5 gebruik. Samsung zal het best getest hebben, maar echte voordelen ontgaan me echt.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Ziet er naar mijn mening fantastisch uit. Als dit doorontwikkeld en goedkoper wordt, ben ik zeker geïnteresseerd.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Nee, mijn telefoon hoeft niet persé kleiner.

  Van telefoon naar tablet zie ik er het nut nog wel van in.

  Maar dit is toch vooral een esthetisch verantwoord dames-telefoontje.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Aan iets denken is gelukkig voldoende om straks te kunnen zeggen dat je het hebt uitgevonden. Voordat ze bij Samsung straks gaan denken dat ze telefoons kunnen maken. Dit is allemaal afkijken bij Apple, hoe het moet. Als je naar de iPhone XR kijkt dan zie je dit concept eigenlijk al.

 • Profielfoto
  Pixeldude

  Ok al ziet het er erg futuristisch uit (denk dat het daar in de eerste instantie om ging), toch ook vooral erg fragiel. Ben erg daarom erg benieuwd naar de ervaringen na een paar maanden… Word de vouw zichtbaarder? Wat gebeurt er als er vuil achter het scherm komt? Wat gebeurt er als je hem een keertje laat vallen.

 • Profielfoto
  edbdgsk

  Ik was benieuwd hoe het scherm eruitziet als ie opengeklapt is. Dit zal gok ik niet denderend zijn want in het filmpje is niet één keer het scherm volledig en duidelijk te zien.

 • Profielfoto
  iDeMi

  Het concept vind ik erg goed. En ik moet het Samsung na geven dat ze dit goed hebben gedaan. Maar hoe praktisch het ook mag zijn, een mechanische constructie in iets wat zo vaak gebruikt wordt als een mobiel breekt vroeg of laat. Persoonlijk ga ik daar mijn geld niet aan uitgeven.

 • Profielfoto
  thebest07111

  Shmoo op 12 februari 2020 14:41
  Aan iets denken is gelukkig voldoende om straks te kunnen zeggen dat je het hebt uitgevonden. Voordat ze bij Samsung straks gaan denken dat ze telefoons kunnen maken. Dit is allemaal afkijken bij Apple, hoe het moet. Als je naar de iPhone XR kijkt dan zie je dit concept eigenlijk al.

  Want? Bij de Iphone XR kan ik het scherm ook dubbelvouwen zonder dat het breekt?

 • Profielfoto
  Koezel

  Een Nederlander kijkt gemiddeld 220 keer per dag op zijn smartphone (bron Dutch Cowboys). Dus 220 keer openklappen en weer dichtklappen. Dat moet een heel goed scharnier zijn. Voor mij persoonlijk vind ik het niet bruikbaar.

 • Profielfoto
  thebest07111

  edbdgsk op 12 februari 2020 15:09
  Ik was benieuwd hoe het scherm eruitziet als ie opengeklapt is. Dit zal gok ik niet denderend zijn want in het filmpje is niet één keer het scherm volledig en duidelijk te zien.

  https://www.youtube.com/watch?v=hiiVniW6l7E&t-1m51s

 • Profielfoto
  thebest07111

  Koezel op 12 februari 2020 15:15
  Een Nederlander kijkt gemiddeld 220 keer per dag op zijn smartphone (bron Dutch Cowboys). Dus 220 keer openklappen en weer dichtklappen. Dat moet een heel goed scharnier zijn. Voor mij persoonlijk vind ik het niet bruikbaar.

  rated tot minimaal 200.000 vouwen. 909 dagen dus.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  thebest07111 op 12 februari 2020 15:17

  Koezel op 12 februari 2020 15:15
  Een Nederlander kijkt gemiddeld 220 keer per dag op zijn smartphone (bron Dutch Cowboys). Dus 220 keer openklappen en weer dichtklappen. Dat moet een heel goed scharnier zijn. Voor mij persoonlijk vind ik het niet bruikbaar.

  rated tot minimaal 200.000 vouwen. 909 dagen dus.

  Owww, de software ondersteuning haalt bij lange na niet die 909 dagen.

 • Profielfoto
  McPim

  Een hele dikke vierkante telefoon die je eerst moet openklappen voor je er iets mee kunt. Lol!

 • Profielfoto
  Shmoo

  Zoiets als de gemiddelde partner van een OMTer dus.

  Een hele dikke vierkante [vul maar in]  die je eerst moet openklappen voor je er iets mee kunt. Lol!

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Koezel op 12 februari 2020 15:15
  Een Nederlander kijkt gemiddeld 220 keer per dag op zijn smartphone…

  Elke vier minuten op je telefoon kijken (minus 8 uur bed/slaap)? Dan kan je NIETS meer doen op een dag. Eten, drinken, werken, naar de WC gaan zit er dan echt niet meer in.

   

 • Profielfoto
  mmww

  Het is uiteindelijk de toekomst. Goed dat Samsung een begin heeft gemaakt! Kan Apple het straks overnemen! ?

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Koezel op 12 februari 2020 15:15
  Een Nederlander kijkt gemiddeld 220 keer per dag op zijn smartphone (bron Dutch Cowboys). Dus 220 keer openklappen en weer dichtklappen. Dat moet een heel goed scharnier zijn. Voor mij persoonlijk vind ik het niet bruikbaar.

  Inderdaad. Moest ik ook onmiddellijk aan denken. Dat openklappen is gewoon een handeling teveel.

 • Profielfoto
  arno1975

  Geen woord hier op OMT over de Note 7. Geen woord over hoe Kwalitatief UiterstTeleurstellend die Fold is (en slecht verkoopt. Past niet in het plaatje van WANT. Die samenwerking stopzetten

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Dan laat ze deze ook maar verwijderen. Voor de zoveelste keer. Ik als Apple gebruiker interesseert het werkelijk waar niets wat Samsung oid uitbrengt. Kap met die gesponsorde shit! Als ik daar geïnteresseerd in was ging ik wel naar Samsung gerelateerde sites.

  Daarbij…weer een verzinsel van Samsung wat al gestorven is voor de bevalling.

  Btw, een iPhone 6 kon je ook al dubbelvouwen dus lekker origineel..

 • Profielfoto
  thebest07111

  Dus als apple er volgend jaar of jaar erop mee komt(want Apple is super traag met iets overnemen) dan sta jij niet als eerste in de rij om hem weer te halen. of op OMT te posten ow wat is die mooi.

 • Profielfoto
  arno1975

  Dus als apple er volgend jaar of jaar erop mee komt(want Apple is super traag met iets overnemen) dan sta jij niet als eerste in de rij om hem weer te halen. of op OMT te posten ow wat is die mooi.
  Waar staat dat? Als ik dit soort artikelen wil lezen ga ik wel naar Nu.nl (of naar Want)

  of naar Tweakers

 • Profielfoto
  thebest07111

  Je geeft aan een verzinsel van Samsung wat al gestorven is voordat het uberhaubt doorkomt. Dus dat betekend dat je dat niet alleen van Samsung vind maar over het algemeen. Ook als Apple het doet dus.

 • Profielfoto
  arno1975
 • Profielfoto
  edbdgsk

  thebest07111 op 12 februari 2020 15:16

  edbdgsk op 12 februari 2020 15:09
  Ik was benieuwd hoe het scherm eruitziet als ie opengeklapt is. Dit zal gok ik niet denderend zijn want in het filmpje is niet één keer het scherm volledig en duidelijk te zien.

  https://www.youtube.com/watch?v=hiiVniW6l7E&t-1m51s

  Bedankt, dit filmpje is veel duidelijker.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Shmoo op 12 februari 2020 14:41
  Aan iets denken is gelukkig voldoende om straks te kunnen zeggen dat je het hebt uitgevonden. Voordat ze bij Samsung straks gaan denken dat ze telefoons kunnen maken. Dit is allemaal afkijken bij Apple, hoe het moet. Als je naar de iPhone XR kijkt dan zie je dit concept eigenlijk al.

  Ja, het concept van een vouwbaar apparaat had Apple eind jaren tachtig al, dus alles wat er na kwam is afgekeken. ?

  https://www.youtube.com/watch?v=hiiVniW6l7E&t-1m51s

  De levering laat alleen nog op zich wachten.

 • Profielfoto
  Frans

  Ik veronderstel dat je de video van de ‘knowledge navigator’ bedoelt, maar dat is niet waar je link naartoe gaat.;-)

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Inderdaad, ik weet niet waarom ik dat kreeg toen ik de link kopieerde. Sorry, deze is het:

  https://www.youtube.com/watch?v=hb4AzF6wEoc

 • Profielfoto
  arno1975

  Je geeft aan een verzinsel van Samsung wat al gestorven is voordat het uberhaubt doorkomt. Dus dat betekend dat je dat niet alleen van Samsung vind maar over het algemeen. Ook als Apple het doet dus.
  Cursus begrijpend lezen… het is maar een tip.

 • Profielfoto
  Night

  Wellicht ten overvoede: Op OMT proberen we zo breed mogelijk nieuwsbod te verzorgen voor Apple gebruikers en alles wat daar omheen cirkelt. Natuurlijk heeft Apple-nieuws onze prioriteit maar bij het nieuwsaanbod hoort ook, dat we kijken wat de concurrentie doet met zaken waar Apple zich ook mee bezig houdt.

  Verder is het niet nodig om steeds voorgaande berichten te citeren. We snappen in de meeste gevallen wel uit je bericht, dat je hierin reageert op je voorganger. Overbodige citaten zijn bij deze verwijderd.

  Tot slot: We respecteren ieders mening, ook al botst die met die van een ander. We verwachten overigens wel dat dit met enig respect en op een fatsoenlijke manier wordt geventileerd. Conform de huisregels van OMT zullen reacties die slechts bedoeld zijn om de sfeer op OMT nadeling te beïnvloeden (in de breedste zin van het woord) zonder opgaaf van redenen door moderators worden verwijderd. Ook in deze reacties heb ik een kleine ‘schoonmaak’ gehouden.

  Heb je vragen hierover, kun je me altijd een PB sturen. Erover zeuren in de reacties of op het forum heeft geen enkele zin. Aanhoudend ongewenst gedrag zal uiteindelijk alleen maar resulteren in het (tijdelijk) op non-actief zetten van je account. Daar heb je dus alleen maar jezelf mee.

  M.vr.gr.

  Night
  Moderator OMT

 • Profielfoto
  Rene van den Abeelen

  Bericht verwijderd door moderator
  Reden: Niet in overeenstemming met huisregels.

 • Profielfoto
  hummel003

  Klikt die vast als die open is? Want anders gaat hij zou een beetje flauw beginnen hangen als je erop bezig bent lijkt me

 • Profielfoto
  hummel003

  hummel003 op 13 februari 2020 09:37
  Klikt die vast als die open is? Want anders gaat hij zou een beetje flauw beginnen hangen als je erop bezig bent lijkt me

  Want anders kan hij een beetje flauw gaan hangen als je erop bezig bent lijkt me …

 • Profielfoto
  Maikelw

  Hij heeft een stevige schanier die genoeg weerstand schijnt te bieden om hem in verschillende standen (volgens mij willekeurig) te kunnen gebruiken.

 • Profielfoto
  Prometheus

  Samsung?! Wat is dat? Kun je dat eten? ? ?

  De vormfactor (vierkant) staat me al niet aan. En als je eerst een toestel als dat moet openklappen met zo’n gladde buitenkant dan denk ik dat heel veel mensen die dingen gaan laten vallen. Daarnaast draait het nog steeds op Android… Aan mij zullen ze het niet kunnen verkopen!

 • Profielfoto
  pruus

  Was het eerste ontwerp niet van de Jeltsons of Enterprise. Of zit ik helemaal mis hier. De meesten roepen dat Apple het beter uitgedacht heeft……