Mark Hofman
Mark Hofman Nieuws 12 februari 2020

Apple denkt eraan, Samsung presenteert het: de opvouwbare smartphone

Samsung heeft gisteravond, tijdens Unpacked 2020, precies datgeen gepresenteerd waar Apple over na aan het denken is: de opvouwbare smartphone. Het Zuid-Koreaanse bedrijf toonde de nieuwe Galaxy Z Flip.

Verschillende patenten hebben er al op gewezen dat Apple in ieder geval met de gedachte speelt om een opvouwbare smartphone te produceren. Daar is verder nog weinig concreets over te melden, terwijl concurrent Samsung een tweede opvouwbare smartphone introduceert.

Gisteravond werd niet de opvolger van de veelbesproken Galaxy Fold geïntroduceerd, maar maakten we kennis met de nieuwe Galaxy Z Flip. Maar wat heeft dit toestel nu precies te bieden, wat kost hij en wat heb je er aan als consument?

Samsung introduceert de Galaxy Z Flip

De Samsung Galaxy Z Flip wordt door sommigen gezien als de opvolger van de Galaxy Fold, maar zo moeten we de nieuwe telefoon niet zien. Het toestel heeft een 22:9 verhouding, een 6.7-inch display en hij wordt in de lengte dubbelgevouwen. Wat dat betreft alleen qua vormfactor al een heel verschil met het toestel dat eind vorig jaar verscheen.

Wel kunnen we hier en daar wat vergelijkingen trekken, om te zien waar de Galaxy Z Flip precies zit qua kwaliteit. Zo beschikte de Galaxy Fold over een scherm van plastic en gebruikt Samsung voor de Flip “Ultra Thin Glass”. Het scherm aan de voorkant is voornamelijk voor de notificaties, maar het volledige gebruik van de Galaxy Z Flip gebeurt alleen met de telefoon volledig opengeklapt.

Hieronder een goede impressie van het nieuwe toestel.

https://www.youtube.com/watch?v=vF7gnuYN3fo

Alle specificaties op een rij

Om je een goed overzicht te geven hebben we alle specificaties op een rijtje gezet.

 • 6.7-inch FHD+ Dynamic AMOLED Infinity Flex Display (Resolutie 2636 x 1080 en 425ppi)
 • 1.1-inch Super AMOLED display (300 x 112 en 303ppi)
 • 10 megapixel selfiecamera
 • Dual-camerasysteem (12 megapixel Wide-angle & 12 megapixel Ultra-Wide)
 • 8GB Werkgeheugen
 • 256GB interne opslag
 • 3300mAh batterij
 • Android 10
 • Wireless Power Share & Fast Charging
 • eSIM / Nano SIM
 • Geen 5G ondersteuning
 • Mono speaker (Dolby Atmos voor Bluetooth en earphones)

Maakt Samsung opvouwbare telefoons toegankelijk?

De vraag die we ons na het zien van dit alles stellen is: zijn opvouwbare telefoons door Samsung opeens een stuk toegankelijker geworden? De Galaxy Fold was overduidelijk een prototype en de Motorola RAZR leverde minimale specificaties voor een hoofdprijs.

Met een prijskaartje van €1500 zou je kunnen stellen dat de Samsung Galaxy Z Flip het op dat gebied iets beter doet. Daarbij is de vormfactor op het eerste oog al een heel stuk toegankelijker, maar zijn het vooral de details die het nog af laten weten. De batterij is zeker niet slecht, maar ook zeker niet goed. De camera is voor dit bedrag, en zeker voor Zuid-Koreaanse begrippen, nog uiterst minimaal. En niet te vergeten: er zit nog steeds een flinke vouw in het scherm. Apple lijkt over een dusdanige smartphone na te denken, maar heeft tot nu toe nog geen actie ondernomen. De vraag is: is dat de juiste keuze? Een vraag die wij aan jullie stellen.

Wat vinden jullie van deze Samsung Galaxy Z Flip? Heeft Samsung een goede stap gezet en moet Apple mee, of kan het bedrijf uit Cupertino nog wel even wachten met een eigen variant op deze nieuwe vormfactor? Laat het ons weten!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple denkt eraan, Samsung presenteert het: de opvouwbare smartphone
Sluiten