Officieel: Apple Pay komt naar KBC Bank in België

Door: Raymon Mens - 8 reacties
KBC Bank Belgie Apple Pay 16x9
Afbeelding: EPA/Stephanie Lecocq

Goed nieuws voor klanten van KBC Bank in België. De op een na grootste bank van het land wil nog dit jaar starten met het aanbieden van Apple Pay. Dat heeft het laten weten op Twitter. Wanneer het precies moet gebeuren is nog niet duidelijk, het jaar is nog lang.

Apple Pay begon in België bij BNP Paribas Fortis en dochtermerk Hello Bank. Sindsdien is het aantal banken dat Apple’s betaaldienst in België aanbiedt opgelopen tot 11, maar naast BNP Paribas Fortis en Hello Bank zijn dit vooral banken gericht op expats, of fintech-bedrijven met alleen een app. Die hebben relatief gezien nog maar weinig gebruikers.

Apple Pay bij KBC Bank in België

KBC Bank biedt een groot aantal verschillende betaalproducten aan. Zo zijn er rekeningen voor jongeren, een basisrekening en een luxere rekening met credit card. Bij welke opties Apple Pay inbegrepen is, wil de bank momenteel niet zeggen. Concurrent BNP Paribas Fortis biedt Apple’s betaaldienst bij al zijn formules aan, zelfs bij dochterbedrijf Hello Bank, dat zijn diensten volledig gratis aanbiedt.

Ook ING en Belfius zijn grote banken in België, maar zij zeggen nog geen nieuws te hebben over het aanbieden van de betaaldienst voor iPhone en Apple Watch.

N26 Apple Pay
Klik/tap voor groter. Afbeelding: N26

In tram, metro en bus als experiment

Duidelijk is dat Apple Pay in België een inmiddels geliefde betaaldienst is. De dienst had enkele maanden na de start al 150.000 actieve gebruikers en was Google Pay begin 2019 voorbij. Hello Bank, dat gratis rekeningen met Apple Pay aanbiedt, kon het grote aantal nieuwe klanten dat zich aanmeldde aanvankelijk ook niet bijbenen. Apple’s betaaldienst gaat in België ook in het OV werken. In Brussel moet binnenkort een pilot starten met mobiel betalen in het openbaar vervoer. Deze werd in de zomer van 2019 aangekondigd en zou in het eerste kwartaal van 2020 starten. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Bedankt, Philippe!

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  plonserd

  Ik heb speciaal voor Apple Pay een rekening geopend bij Hello bank en gebruik het nu ook zogoed als dagelijks. Wel nog redelijk wat rare blikken als ik m’n iPhone bovenhaal (soms gevolgd door “wij hebben hier geen Payconiq..”) en het wordt nog erger als ik m’n Apple Watch gebruik. Overlaatst was ik een dag in de UK, waar het toch al een pak meer ingeburgerd was, en de betaalterminals op veel plaatsen ook voorzien waren van een Apple Pay logo

 • Profielfoto
  App69

  Werkt voor geen meter bij mij.
  Al verschillende malen geprobeerd.
  Ook een rekening geopend bij Hello Bank.

 • Profielfoto
  Night

  Wat werkt er niet dan?

 • Profielfoto
  App69

  Night op 24 februari 2020 22:30
  Wat werkt er niet dan?

  Het betalen op zich zelf.
  Zelfs bij handelaars waar het aangegeven staat dat ze  Pay ondersteunen.
  Wordt keer op keer geweigerd. Zowel met iPhone 11 noch met Watch.

 • Profielfoto
  ZCase

  @app69

  De kaart in je Wallet moet wel geaccepteerd worden. Als dat bijvoorbeeld een MasterCard is en de winkel accepteert alleen Maestro, dan werkt het inderdaad niet. Ik weet niet wat je van Hello Bank hebt, maar dit kan een verklaring zijn. De sticker Apple Pay op de betaalterminal zorgt eerder voor verwarring dan dat die iets toevoegt. Kun je contactloos betalen, dan kan het ook met Apple Pay. Mits je een geaccepteerde kaart in je Wallet hebt.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  De vraag die ik me hierbij stel is waarom het zolang heeft moeten duren? Anderhalf jaar na BNP Paribas komt nu pas de KBC?
  ING België laat via hun commentaren weten in de AppStore dat ze voorlopig voorrang geven aan Payconiq, terwijl hun zusterbank in Nederland al lang ApplePay heeft?

  Lekker transparant weer allemaal. Een beetje openheid en uitleg zou wel mogen.

   

 • Profielfoto
  gipsman

  Mijn ervaring met applepay (voorzover ik iets van het betaalverkeer snap):

  Veel Belgische handelaars, vooral in kleine dorpen, hebben wel contactloos betalen, maar enkel ‘bancontact’, geen maestro. Ik zeg ( voor apple pay)in die gevallen dat ik met maestro betaal. Ze moeten dan ‘een ander knopje’ indrukken. Als dat niet kan, dan kan apple pay niet.

  Een creditcard met applepay werkt in België wellicht enkel via Paribas Fortis en enkele ‘exotische’ banken, niet met HelloBank denk ik.

  De reden waarom bij handelaars maestro ontbreekt is meestal dat de kosten om een bancontact terminal te vervangen door een maestro nogal op kunnen lopen. Wie een relatief kleine omzet heeft en niet al te veel klanten voor maestro schakelt niet om. Alle Belgische bankkaarten hebben immers sowieso bancontact èn maestro. En iedereen kan tenslotte met de code betalen. Meer dan eens is er helemaal geen terminal aanwezig en dan wordt het cash betalen. Naar de atm dan en die worden schaars…

  Buitenlanders moeten de code invoeren waar geen maestro is want ze hebben bijna nooit een bancontact functie.

 • Profielfoto
  App69

  Bedankt iedereen voor de nuttige info. Hopelijk werkt het wel met KBC.
  @ Zcase; de kaart is wel geaccepteerd in Wallet.