Lekker opgeruimd: Apple Music sorteert albums nu beter

Door: Raymon Mens - 3 reacties
Apple Music icon
Afbeelding: Apple, montage: OMT

Naast een nieuwe Replay 2020-afspeellijst heeft Apple Music vandaag nog een kleine verandering gekregen. De muziekdienst van Apple gaat nu op een andere manier om met de albums van een artiest. Alternatieve versies van hetzelfde album worden nu gegroepeerd.

Met “alternatieve versies” bedoelen we jubileumalbums, geremasterde versies, deluxe edities, versies met demotracks, enz. Dat moet voor meer overzicht tijdens het zoeken zorgen. Bij het bekijken van de album-pagina van een artiest verschijnt nog maar één versie van een album.

Apple Music erft functie van Beats Music

Het samenbrengen van de meerdere edities van hetzelfde album zat eerder al in Beats Music. Deze muziekdienst werd in 2014 door Apple gekocht en stond aan de basis van Apple’s muziekdienst. Concurrent Spotify toont nog alle albums van artiesten, ook meerdere versies van hetzelfde album. De onafhankelijke streamingdienst kiest echter voor een weergave als discografie, gesorteerd op tijd. Daarbij is het logischer om ook re-releases te tonen.

De artiestenpagina’s van Apple Music zien er door deze verandering een stuk minder chaotisch uit. Hoewel Beats Music dit probleem jaren geleden al oploste, is dit voor Apple een gevalletje van beter laat dan nooit.

Apple Music nieuwe weergave albums 001
Klik/tap voor groter. Screenshot: OMT/Raymon Mens

Deze verandering lijkt vooral een beginnetje. Bij het zoeken naar een los nummer zie je hetzelfde nummer nog steeds meermaals terugkomen. Zelfs wanneer het precies hetzelfde nummer is en het zowel op een gewoon album als een deluxe-editie staat. Ook een langlopende ergernis die soms spontaan terugkeert, het opnemen van korte remix-versies van nummers in playlists, is nog niet opgelost. Er is dus nog genoeg te verbeteren aan Apple Music.

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  Kevin

  Ik erger me dood aan de app. Intuïtiviteit is ver te zoeken en het aanpassen van de wachtrij met schuiven en nummers toevoegen/verwijderen is enorm buggy t.o.v. Spotify. Ik kijk het nog even aan, maar overweeg om weer terug naar Spotify te gaan.

 • Profielfoto
  R3leo

  Kevin op 18 februari 2020 21:57
  Ik erger me dood aan de app. Intuïtiviteit is ver te zoeken en het aanpassen van de wachtrij met schuiven en nummers toevoegen/verwijderen is enorm buggy t.o.v. Spotify. Ik kijk het nog even aan, maar overweeg om weer terug naar Spotify te gaan.

  Man, die wachtrij is inderdaad helemaal opgefokt! En de UI is inderdaad ook niet meer best sinds de laatste iOS update.

 • Profielfoto
  Willem

  Apple Music heeft voor mij totaal afgedaan. Rare zoekresultaten, een interface die mijn oma op 10 meter afstand nog kan lezen, sorteren van lijsten wat bizar werkt op iPhone X (sinds force touch weg is). En de aanbevelingen van Spotify zijn voor mij relevanter. Überhaupt dat je aanbevelingen hebt per speellijst is super handig bij Spotify. De ene keer wil ik Singer/Songwriter horen, en dan weer stevige Techno.. ik wil geen suggestie lijsten met beiden door elkaar heen. Daarnaast gebruik ik mijn telefoon voor gestandaardiseerde groepsfitness lessen (BodyPump, Xcore).. dat ik dus 4 keer per week dezelfde muziek afspeel wil niet zeggen dat ik daar helemaal warm van wordt.