Raymon Mens
Raymon Mens Apple Inc. 18 februari 2020

Apple Edge Cache brengt iCloud en meer dichterbij dan ooit

Apple heeft een nieuwe dienst gelanceerd die iCloud, Apple Music, Apple TV+ en de App Store dichterbij dan ooit moeten brengen. Het gaat om Apple Edge Cache. Een dienst die niet is gemaakt voor consumenten, maar voor internetproviders zoals Ziggo en KPN. Zij kunnen een stukje iCloud in hun eigen datacenter plaatsen.

Wanneer een provider een Apple Edge Cache aanvraagt, levert Apple een grote server die in het netwerk van de provider geplaatst kan worden. Op die server staan software-updates, iCloud-data, de meest populaire nummers van Apple Music en series van Apple TV+ klaar.

Voordeel voor jou en je provider

Het voordeel van een dergelijke cache is dat het netwerk van je provider minder belast wordt. Normaal moet -in theorie- een verbinding naar de VS gebruikt worden om een iOS-update op te halen of een serie van Apple TV+ te streamen. Als heel veel gebruikers dat tegelijk doen, raakt dat lijntje overbelast. Het is vaak prijzig om dergelijke verbindingen uit te breiden, dus laten providers dat. Waardoor jij buffers of een trage update ziet.

Als de meest populaire content echter gewoon op een server in het netwerk van je provider staat, kan alles binnen het eigen netwerk blijven. Lijnen naar buiten zijn vaker overbelast dan het netwerk van je provider zelf. Deze oplossing is dus gunstig voor providers, maar ook voor consumenten. De provider hoeft minder kostbare verbindingen te gebruiken en jij ziet bij veel zaken een hogere downloadsnelheid. Providers hebben overigens geen toegang tot een dergelijke server. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over een nieuwsgierige datacenter-medewerker die even in de iCloud-foto’s van zijn ex gaat kijken. Niet dat dit uberhaupt mogelijk was, want alle data is bij Apple versleuteld opgeslagen.

Netflix Open Connect Appliances
Netflix Open Connect Appliances zijn vergelijkbaar met Apple Edge Cache – Klik/tap voor groter.

Ook Netflix doet dit

Apple is niet de enige content-aanbieder die een dergelijke ‘Edge Cache’ voor providers in het leven roept. Netflix heeft bijvoorbeeld al langere tijd servers met het populairste deel van zijn catalogus bij duizenden providers wereldwijd staan. Ook CDN-provider Cloudflare heeft een soortgelijke oplossing.

Reageer op artikel:
Apple Edge Cache brengt iCloud en meer dichterbij dan ooit
Sluiten