Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Nieuws 4 februari 2020

Apple breidt gratis Developer Program verder uit (maar…)

Als non-profit organisatie, regerings- of onderwijsinstelling kun je in aanmerking komen voor een gratis Apple Developer Program lidmaatschap. Hoewel er een aantal voorwaarden en verplichtingen zijn, is het een mooi gebaar van Apple. Het is dan ook goed nieuws dat dit initiatief verder uitgerold gaat worden. Er zijn namelijk acht landen bijgekomen die onderdeel gaan uitmaken van dit programma.

Door onderdeel te zijn van het Developer Program krijg je als ontwikkelaar toegang tot beta software, extra functionaliteiten, diepgaande analytics en natuurlijk de mogelijkheid om apps te bouwen en wereldwijd te distribueren. Hier betaal je normaliter 99 euro per jaar voor, maar je kunt als non-profit organisatie, regerings- of onderwijsinstelling dus vrijgesteld worden van betaling.

Gratis developer account voor acht nieuwe landen

Tot voor kort konden alleen instellingen in Brazilië, China, Japan, Het Verenigd Koninkrijk en Amerika hier gebruik van maken. Daar komen nu acht nieuwe landen bij, namelijk Australië, Canada, Frankrijk, Duitsland, Israël, Italië, Mexico en Zuid-Korea. Per direct kunnen non-profit organisatie, regerings- of onderwijsinstelling die werkzaam zijn in deze landen bij Apple aangeven dat ze een gratis Developer Program lidmaatschap willen. Helaas zit Nederland er dus niet bij.

Voor deze nieuwkomers gelden dezelfde regels. Er zit namelijk wel een verschil tussen een betaald en een gratis lidmaatschap. Als je een zogenaamde ‘fee waiver’ (wat wil zeggen dat je niet betaalt) bent, mag je geen betaalde apps of applicaties met in-app aankopen distribueren. Daarnaast geldt dit initiatief niet voor leden van het Apple Developer Enterprise Program en is het alleen bedoeld voor bedrijven. Als individu of eenmanszaak kom je dus niet in aanmerking.

Waar blijft Nederland?

We hebben bij Apple nagevraagd of er ook plannen zijn om dit initiatief in Nederland uit te rollen, maar daarover is op dit moment nog geen nieuws. Het lijkt er dus op dat Nederlandse non-profit organisaties en scholen voorlopig nog gewoon moeten betalen voor hun Developer Program lidmaatschap.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple breidt gratis Developer Program verder uit (maar…)
Sluiten