Apple wil afscheid nemen van Intel-processor voor de MacBook

Door: Jelle van Es - 6 reacties
MacBook Pro 16-inch 03
Afbeelding: OMT/Dominick Vietor

Waar Apple op de iPhone en iPad al gebruik maakt van zijn eigen soort processor, in de vorm van de A13 Bionic-chip van de iPhone 11, daar is het bij de MacBook al jaren afhankelijk van Intel en zijn CPU’s. Maar in de nabije toekomst zou er een einde kunnen komen aan die samenwerking.

Volgens de Apple-analist Ming-Chi Kuo zou Apple het plan hebben om samen met ARM een specifieke processor te maken voor de MacBooks. Op die manier heeft Apple meer flexibiliteit om iets te creƫren dat perfect bij hun visie past en hoeven ze minder lang te wachten voordat Intel met veranderingen komt.

In de toekomst wellicht geen Intel meer in je MacBook

In eerste instantie zouden vooral de high-end Macbooks voorzien worden van een nieuwe 5nm processor van ARM. Deze 5nm process processor is kleiner dan de huidige standaard, bezit over meer transistors en zou zodoende echt een stuk krachtiger kunnen worden dan wat er nu op de markt is. Het duurt overigens nog wel een tijdje voordat je dit daadwerkelijk in een MacBook kunt ervaren. Naar verluid zou de verandering pas in 2021 worden doorgevoerd en zouden de goedkopere modellen als de MacBook Air nog altijd draaien op de techniek die Intel biedt.

MacBook Pro 16-inch 00
Klik/tap voor groter. (Afbeelding: OMT/Dominick Vietor)

Als de samenwerking met ARM niet brengt wat het zou moeten zijn, dan zou het plan B kunnen bestaan uit een samenwerking met AMD. Ze hebben de nieuwe lijn aan Ryzen laptop processors uitgebracht, die werken met acht cores op een energieverbruik van 15 Watt. Dat zou er voor zorgen dat je veel kracht krijgt zonder dat je veel stroom nodig hebt. En dan heb je nog een probleem met ARM in vergelijking met Intel. Een MacBook die op ARM draait, zou niet goed gebruik kunnen maken van de x86 instructieset. Daardoor zouden diverse Mac apps niet goed werken. Dat kan wel weer worden opgelost met het Catalyst-programma dat Apple in het leven heeft geroepen.

Intel verzorgt sinds 2005 de processors in de MacBooks, dus het overstappen naar een andere partij zou het einde beteken van een langlopende samenwerking. Wil je meer lezen over de MacBook? Kijk dan hier.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  bartvanderveer

  Als je kijkt naar de overstap presentatie van Steve verteld hij dat vanaf de eerste release van OS/C 10.0 (24 Maart 2001) er intern al Intel werd gebruikt, artikel is dus gedeeltelijk onjuis/waar…

 • Profielfoto
  Night

  Die werden alleen gebruikt voor testdoeleinden. In de periode 2001 – 2006 worden er alleen Macs gemaakt die gebruik maakten van de PowerPC processor. Apple maakte de overstap destijds bekend op de WWDC van 2005. Pas in januari 2006 kwam de eerste Intel-based Mac op de markt. Deze liep op Mac OS X 10.4.4 Tiger. Dit OS was geschikt voor zowel 68k als x86 processors. Pas met Mac OS X 10.6 Snow Leopard, halverwege 2009, werd het OS Intel-only.

 • Profielfoto
  polansky

  Of het nu Intel of AMD is maakt mij niets uit.
  Erger vind ik het als ze alles op hun eigen ARM processors willen laten draaien en we weer dezelfde ellende gaan krijgen als destijds met Rosetta, waarbij er jarenlang een hoop ellende is met de software die je gebruikt.

  Of dat heel MacOS X straks in hetzelfde trieste vangnet komt te zitten als iOS.

  Ik ben hartstikke blij met mijn Macs, maar ik ga zeker niet al hun beslissingen of plannen goedpraten omdat het Apple is. De betutteling van Apple is iets dat mij al jarenlang tegenstaat en dat is ook iets dat uiteindelijk niet ten goede komt aan de consument.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Deze berichten komen elk jaar wel twee of drie keer voorbij. Dit kan zo in dezelfde categorie als iPhone [type] is sneller/krachtiger dan Mac [type] , hier zijn de getalletjes die het bewijzen.

   

 • Profielfoto
  SvS

  Uiteindelijk gaat het om gebruikservaringen. Kan mij niet schelen welk processir er nu jn kimy, zolang alle compon

 • Profielfoto
  SvS

  Uiteindelijk gaat het om gebruikservaringen. Kan mij niet schelen welk processor er nu in komt, zolang alle componenten goed met elkaar samenwerken zodat macOS optimaal werkt.