Amerikaanse toezichthouder duikt in overnames grote techbedrijven (zoals Apple)

Door: Wesley Akkerman - 0 reacties
Apple Store Black Friday
(Afbeelding: AFP / Philip Fong)

De FTC, de Amerikaanse markttoezichthouder, laat weten in de overnames van grote techbedrijven, zoals bijvoorbeeld Apple, te duiken. Ook zijn er verzoeken gestuurd naar bedrijven als Microsoft, Alphabet, Amazon en Facebook, die additionele informatie over grote overnames, die in het verleden gedaan zijn, moeten geven.

Het gaat dan om een periode van de afgelopen tien jaar, is te lezen op de website van de Federal Trade Commission (FTC). Met deze stap wil het overheidsorgaan controleren of de bedrijven zich niet schuldig maken aan het verstoren van de concurrentie. In de regel is het zo dat kleinere overnames niet altijd gemeld hoeven te worden; zo staat dat beschreven in de Amerikaanse wet. Daardoor kan het zijn dat de FTC geen goed beeld heeft van de concurrentie op de markt. Wat dat betreft dus ook niet van de marktwerking. Er staat tevens in de wet dat de kartelwaakhond de mogelijkheid heeft ook achteraf te controleren of alles wel goed gegaan is.

FTC duikt in overnames van onder meer Apple

Voorbeelden van grote overnames die plaatsgevonden hebben tussen 1 januari 2010 en 31 december 2019 zijn bijvoorbeeld de overname van Beats, waar Apple destijds 3 miljard dollar voor betaalde. In 2014 werd deze overname afgerond. Ook hebben we bijvoorbeeld Facebook nog, die Instagram overnam.

Apple Store Black Friday
Klik/tap voor groter. (Afbeelding: AFP / Philip Fong)

Mocht er sprake zijn van monopolievorming, waarbij bedrijven dus een oneerlijke positie veroverd hebben op de markt, dan is de FTC bereid om grote bedrijven op te splitsen. Daarnaast kan de FTC bepaalde overnames ongedaan maken. Dat is niet iets waar bedrijven als Apple, Alphabet en Facebook op zitten te wachten.

Verschillende, grote techbedrijven in de Verenigde Staten nemen heel vaak kleine bedrijven over. In sommige gevallen gebeurt dat op wekelijkse basis. Met al die overnames trekken de grote bedrijven veel talent en intellectuele eigendommen naar zich toe. Dat is reden genoeg om daar een onderzoek naar in te stellen. Afgelopen zomer begon het ministerie van Justitie daar al mee. Er wordt onderzoek gedaan naar marktverstoring en machtsmisbruik bij zoekmachines en sociale media.

FTC

Reacties

0 reacties