AirPods Pro en zware storm: niet altijd een goede combinatie

Door: Raymon Mens - 17 reacties
storm ciara 2020 nederland rotterdam 16x9
Afbeelding: ANP/Robin van Lonkhuijsen

Het is vast niemand ontgaan: storm Ciara raasde de afgelopen dagen over Nederland en het waait nog steeds hevig. Niet iets waar wij normaal over zouden schrijven, maar er blijkt toch een haakje met Apple te zijn… en wel met de AirPods Pro. Apple’s nieuwste oortjes hebben het behoorlijk zwaar in hevige wind.

Waaien ze massaal uit de oren? Nee, de in-ear AirPods Pro zitten behoorlijk stevig, maar de ingebouwde ruisonderdrukking lijkt niet getest in harde wind. Meerdere lezers klagen over een krakend geluid, alsof de microfoons overbelast worden (clippen) door de hevige storm.

AirPods Pro en harde wind: krakend geluid

Onder andere OMT-lezers Robin, Martijn en Jason laten via mail en Facebook weten dat AirPods Pro in volle windvlagen kraken. Dat gebeurt echter alleen wanneer ruisonderdrukking ingeschakeld is, niet wanneer noise cancelling uitgeschakeld is. De ingebouwde microfoons die omgevingsgeluid filteren, lijken de boosdoener. De hevige storm zorgt waarschijnlijk dat de microfoons zoveel geluid te verduren krijgen, dat ze gaan clippen. Simpel gezegd: er komt zoveel geluid binnen, dat er niet tegenop te filteren valt en het signaal maar doorgelaten wordt.

Wij hebben dit getest en kunnen bevestigen dat bij grote windstoten inderdaad een krakend geluid te horen is. Het lijkt vaak slechts aan één kant (links of rechts) voor te komen, afhankelijk van hoe de wind langs je raast.

AirPods Pro
Klik/tap voor groter. (Afbeelding: Apple)

Algoritme tweak nodig?

Of Apple dit op kan lossen, is nog maar de vraag. Overbelasting van de microfoons aan de buitenkant van de AirPods Pro, die voor noise cancelling zorgen, is normaal alleen in zeer luide omgevingen aan de orde. Door de harde wind wordt echter een nieuwe uitzondering gecreëerd. Het is in absolute termen geen enorm hard geluid, maar als de wind langs een microfoon blaast, kan snel flinke vervorming optreden.

Of Apple het algoritme voor noise cancelling dit kan laten compenseren, is onduidelijk. Wij hebben de fabrikant om een reactie gevaagd. Natuurlijk horen we ook graag of dit meer AirPods Pro-gebruikers die de afgelopen dagen in de wind hebben gelopen is opgevallen.

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  reneo

  Dat is niets geks hoor, geen enkele microfoon kan geven sterke wind. Waarom denk je dat alle microfoons voor buiten zo’n windkap (bijnaam: deadcat) hebben? Dat past toch nooit in een in-ear koptelefoontje.

 • Profielfoto
  reddog

  Tijd voor een “dead cat” accessoire!

 • Profielfoto
  Frank

  Beetje een storm in een glas water?

 • Profielfoto
  nieuwsgroepen

  Lekker belangrijk. Gewoon die dingen even uit je oren en genieten van de storm.

 • Profielfoto
  Alfadas

  Werkelijk, zijn hier mensen die erover klagen? Met windkracht 10 überhaupt airpods in of een koptelefoon is behoorlijk weird.
  Er is geen enkele microfoon die dat geluid wegfiltert… misschien iets beter nadenken?! Misschien… ??

 • Profielfoto
  Maikelw

  Ik heb helaas geen oortjes met geluidsonderdrukking, maar ondanks ik draadloze oortjes nogsteeds belachelijk vind staan, moet dat toch wel geweldig zijn.

  Wat een mooi stukje techniek; geluid gaat zo snel, en het dan filteren? Dat alleen al; Wow. Dat het met windkracht (wat hadden jullie? 10,11 of zoiets?) een beetje teveel wordt, … dat lijkt me te accepteren, toch?

 • Profielfoto
  Elduderino

  Echt een onzinnig artikel. Nee dit soort harde wind kunnen ze niet compenseren en zullen ze ook nooit doen, laat staan dat je dit verwachten kan.

 • Profielfoto
  Christiaan

  Dit herken ik echt niet. Gister in de storm en regen gewerkt en geen enkel probleem gehad.

 • Profielfoto
  Night

  reneo op 10 februari 2020 20:32

  Dat is niets geks hoor, geen enkele microfoon kan geven sterke wind. Waarom denk je dat alle microfoons voor buiten zo’n windkap (bijnaam: deadcat) hebben? Dat past toch nooit in een in-ear koptelefoontje.

  Valt vast wel een mouw aan te passen ?

 • Profielfoto
  GodzillaPresley

  Misschien niet zo gek dat die dingen het in extreme omstandigheden wat minder doen. Tjongejonge…

 • Profielfoto
  donut

  Airpod Pro… voor Professionals?

  Voor deze specifieke omstandigheden kan ik de Airpods EXtreme aanraden…

  en Julio Iglesias

 • Profielfoto
  J-vision

  Wellicht in plaats van kraken automatisch uitschakelen? Lijkt me een eenvoudige quick fix. Of in ieder geval de gebruiker de keuze geven. Kraken of uitschakelen.

 • Profielfoto
  xaddict

  Mijn Bose met noise cancelling deden dit ook al. Niets nieuws dus.

 • Profielfoto
  error

  Ik heb vorige week een vervangend exemplaar ontvangen van Apple voor een rechter AirPod Pro. Die maakte sinds een tijdje altijd dat krakende geluid als als er geluid via de microfoon binnenkwam.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Wat boeit dat nou? Wie loopt er nou met een harde storm met airpods?

 • Profielfoto
  Christiaan

  lordoftheflatbush op 11 februari 2020 13:34
  Wat boeit dat nou? Wie loopt er nou met een harde storm met airpods?

  Ik. En veel anderen.

 • Profielfoto
  GafferTape

  Andere noise cancelling koptelefoons raken hier ook van slag van. Bijvoorbeeld in de trein: als je een tunnel inrijdt is er een groot luchtdrukverschil (voel je zonder koptelefoon vaak al op je oren), dan hoor je een extra overdreven plop en/of wat laag gebrom/ruis op je noise cancelling koptelefoons.

  Geluid is nou eenmaal verandering in luchtdruk, dus die koptelefoon doet z’n best dat te compenseren. Probeer ook eens flink te schudden met je hoofd. Ik heb zelf geen AirPods maar m’n koptelefoon raakt aardig in de war, en ik durf te wedden dat AirPods dan ook niet stil zijn.