Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 1 februari 2020
Leestijd: 2 minuten

5G arriveert sneller dan gedacht in België door noodplan

Begin 2019 leek het erop dat de uitrol van 5G in België lang vertraagd zou worden. Het probleem? De regio’s Vlaanderen, Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Wallonië konden het niet eens worden over de verdeling van het geld dat een veiling van 5G-frequenties opbrengt. Een jaar later is er zicht op verbetering door een noodplan.

Zolang er nog gesteggel is over de opbrengst van de frequentieveilingen, gaat telecomwaakhond BIPT providers tijdelijke licenties geven om 5G aan te kunnen bieden. Providers kunnen die gebruiken zolang er nog geen politieke overeenstemming is over de verdeling van de opbrengsten.

Tijdelijke vergunningen voor 5G in België

Dat een nationale telecomwaakhond het heft in eigen hand neemt, is opmerkelijk. Het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT) zegt tegen De Standaard dat dit noodzakelijk is “omdat de technologie essentieel zal zijn om de competitieve situatie van Belgische bedrijven, en zeker van multinationals, te garanderen ten aanzien van buurlanden.”

In februari worden tijdelijke gebruiksrechten voor de band tussen 3.400 en 3.800 MHz verdeeld. Providers zoals Telenet, Proximus en Orange kunnen die inzetten voor het aanbieden van 5G. De tijdelijke rechten gelden voor een jaar en kosten € 10.500,- per MHz. Een provider die een blok van 40MHz in de lucht wil brengen (dat is doorgaans de standaard) is dus € 420.000,- per jaar kwijt voor deze tijdelijke frequenties.

5G Belgie Proximus mast
Klik/tap voor groter.

Permanente oplossing onzeker

Wanneer er een permanente oplossing voor 5G in België is, blijft onzeker. De veiling van de benodigde frequenties had al in 2019 plaats moeten vinden, maar ging door politiek getouwtrek niet door. De verschillende regio’s (Vlaanderen, Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest) willen allemaal het merendeel van de opbrengst (ongeveer 500 miljoen euro) van de frequentie­veiling. Zolang er geen overeenstemming is, kunnen de veilingen niet plaatsvinden. Gelukkig is er nu wel een noodoplossing. Een precieze tijdslijn is nog niet bekend, maar providers kunnen door de tijdelijke vergunningen in ieder geval vanaf maart aan de slag met het upgraden van de benodigde masten en uitrollen van andere infrastructuur.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
5G arriveert sneller dan gedacht in België door noodplan
Sluiten