Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 7 januari 2020

Wi-Fi 6E aangekondigd: nog een draadloze uitbreiding op komst

De nieuwe standaard voor draadloze netwerken genaamd Wi-Fi 6 komt langzaam op gang. De iPhone 11 (Pro) is het eerste Apple-apparaat met ondersteuning voor wat de technische naam Wi-Fi 802.11ax heeft. Nu volgt de eerste uitbreiding van de standaard: Wi-Fi 6E.

Volgens de Wi-Fi Alliance, die over de standaard voor draadloze netwerken gaat, is er één verschil. Apparaten die Wi-Fi 6E ondersteunen, kunnen ook op de 6 GHz frequentie verbinding maken. Momenteel werkt een draadloos netwerk altijd op de frequenties 2,4 of 5 GHz.

Meer snelheid en minder verstoring

Het is de bedoeling dat de naam Wi-Fi 6E wordt gebruikt voor apparaten die ook verbindingen kunnen maken op 6&nbps;GHz. Sommige apparaten die Wi-Fi 6 ondersteunen, kunnen dat al, maar niet allemaal. Met de aanduiding 6E moet duidelijk worden welke apparaten ondersteuning voor de hogere frequentie hebben. Een uitbreiding van de frequenties is welkom, want in bijvoorbeeld drukke woongebieden zijn de frequenties 2,4 en 5 GHz erg druk.

Het voordeel van een hogere frequentie is meer snelheid en capaciteit. Een nadeel is dat een hogere frequentie minder goed door muren en andere obstakels komt. Het bereik zal dus wat afnemen.

wi-fi router 16x9
Klik/tap voor groter.

De strijd om 6 GHz Wi-Fi

De 6 GHz-frequentie, die technisch gezien tussen de 5,925 en 7,125 GHz valt, krijgt veel aandacht. Ericsson, Huawei en Qualcomm willen er een gereguleerde frequentie van maken. De eerste 500 megahertz zijn gratis, maar voor een breder spectrum is een licentie nodig. Een andere groep fabrikanten, waaronder Apple en Broadcom, wil de 6 GHz-band volledig vrijgeven voor gebruik.

Uiteindelijk ligt de beslissing bij de International Telecommunication Union (ITU). In de Verenigde Staten heeft de FCC de regels nog niet afgerond, maar promoot het gebruik van de 6 GHz-frequentie zonder licentie sinds oktober 2018. De Wi-Fi Alliance verwelkomt deze beslissing, vooral door het tekort aan beschikbaar spectrum voor Wi-Fi-netwerken.

In Brussel wordt nog gewerkt aan regels rondom de 6 GHz-band. In Europa wordt de frequentie nu namelijk ook gebruikt door radio-relaissystemen en enkele satellietdiensten. Zonder controle kunnen Wi-Fi 6E-netwerken ook intelligente wegtransportsystemen (Road ITS) en bepaalde railsignaleringssystemen (CBTC) verstoren. Op dit moment is de aankondiging van de Wi-Fi Alliance daarom een ​​intentieverklaring. “Wi-Fi is klaar om de 6 GHz-band te gebruiken,” zegt de organisatie. (Zie ook ➝ Getest – iPhone 11 met Wi-Fi 6: hoeveel sneller is het echt?)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wi-Fi 6E aangekondigd: nog een draadloze uitbreiding op komst
Sluiten