Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Nieuws 20 januari 2020

Voormalig chipdesigner iPhone en iPad aangeklaagd door Apple

Bloomberg schrijft dat Gerard Williams III, een chipdesigner die bij Apple werkte aan iPhone- en iPad-processors is aangeklaagd vanwege contractbreuk. Williams was verantwoordelijk voor de chips A7 tot en met A12X. Ook heeft hij destijds geholpen met de processor voor de iPhone 3GS.

Uiteindelijk kwam Williams bij Apple werken op het moment dat het bedrijf werkte aan zijn eerste 64-bit cpu-kern. Vlak voor het moment dat de beste man bij het bedrijf uit Cupertino vertrok, was hij verantwoordelijk voor het complete design van de system on a chip (SoC) die door de techgigant gebruikt wordt.

Apple klaagt voormalig chipdesigner aan

Na zijn vertrek richtte Williams zijn eigen bedrijf, genaamd Nuvia, op. Dit bedrijf maakt ‘high-performance silicon design for a compute-intensive world’. Ook hier werkt de man dus aan processors die met voldoende efficiëntie een hoop data kan verwerken.

Williams claimt nu dat hij niets misdaan heeft en dat een wet in Californië het toestaat dat medewerkers van een bedrijf een eigen onderneming mogen beginnen zolang ze nog elders werkzaam zijn. Daarom wil zijn advocaat dat Apple de zaak laat vallen.

Klik/tap voor groter. Apple inc.
Klik/tap voor groter.

Echter, de rechter heeft bepaald dat het niet mag dat medewerkers een concurrerend bedrijf beginnen wanneer ze nog bij een bedrijf werken dat in dezelfde sector actief is. Helemaal als blijkt dat die medewerker dat in de baas z’n tijd doet en daarvoor middelen van het bedrijf waar hij op dat moment werkt, gebruikt.

Daarnaast claim Williams dat Apple inbreuk op zijn privacy maakte door berichten te lezen die uitgewisseld waren met andere medewerkers. Maar ook hier is de rechter het niet mee eens. Er zijn geen aanleidingen gevonden dat Apple die berichten in handen gekregen heeft door het afluisteren of ongeoorloofd meelezen van medewerkers of berichten.

Aanstaande donderdag vindt de hoorzitting plaats. De advocaat gaat als verdediging gebruiken dat Apple niet zomaar ex-medewerkers mag aanklagen, omdat ze met een goed idee komen terwijl ze daar werken. Apple hoeft in elk geval niet te rekenen op een schadevergoeding, omdat het bedrijf niet kon aantonen dat Williams zijn eigen bedrijf oprichtte (samen met andere ex-Apple-medewerkers), met als doel Apple schade toe te brengen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Voormalig chipdesigner iPhone en iPad aangeklaagd door Apple
Sluiten