Mark Hofman
Mark Hofman Apps 24 januari 2020

Tinder introduceert blauw vinkje om catfishing tegen te gaan

Op Tinder zijn vanaf vandaag blauwe vinkjes te vinden bij profielen. Het is het resultaat van een nieuwe beveiligingsfeature die catfishing tegen moet gaan.

De blauwe vinkjes zijn tot stand gekomen door een samenwerking tussen Tinder en beveiligingsapplicatie Noonlight. Op die eerst genoemde zijn vandaag de dag nog genoeg mensen te vinden die zich voordoen als iemand anders. Vanaf vandaag ben je in de mogelijkheid om deze mensen een stuk sneller te onderscheiden van de mensen die daadwerkelijk zijn wie ze zeggen dat ze zijn.

Tinder aan de blauwe vinkjes

Een blauw vinkje op je Tinder-profiel betekent simpelweg dat de persoon in kwestie de catfishtest heeft gepasseerd. Het is een test waarin gekeken wordt of jij je als gebruiker niet voordoet als iemand anders. Dit wordt bepaald door middel van een verificatiesysteem dat gebaseerd is op foto’s. Als gebruiker krijg je een model in beeld te zien die een bepaalde houding aanneemt. Jij moet vervolgens een foto maken waarin je dezelfde pose aanneemt als dit model. Deze foto’s worden vervolgens naar Tinder gestuurd en zullen gecontroleerd worden door het community team van de dienst. Wanneer jouw foto’s goed gekeurd worden, krijg je van dat team een blauw vinkje achter je naam. Op deze wijze ben je dus geverifieerd.

Op dit moment worden de foto’s nog door mensen beoordeeld, maar dat moet in de toekomst wel veranderen. Het is namelijk de bedoeling dat de verificatie uiteindelijk ook door software gedaan kan worden. Tinder laat in ieder geval weten dat dit het doel is, maar kan op dit moment nog niet zeggen of en wanneer dat eventueel gaat lukken.

Tinder vinkjes catfishing
Klik/tap voor groter

Tinder heeft honderden miljoenen leden over de hele wereld, dus het verificatiesysteem zal langzaam maar zeker uitgerold worden. De uitrol begint in Taiwan en Ierland, maar zal uiteindelijk voor alle gebruikers beschikbaar worden.

Hoe goed zal het werken?

Ondanks dat het systeem zeker een idee is van goede aard, is het uiteraard wel de vraag hoe goed dit gaat werken. Tinder-gebruikers zijn ook maar mensen en mensen veranderen nog wel eens van uiterlijk. Je knipt je haren, je komt wat aan, je valt wat af en worden ouder. Wat dat betreft is het nog maar de vraag in hoeverre het systeem je blijft herkennen. Ook weten we nu nog niet hoelang het blauwe vinkje geldig blijft en of het proces opnieuw uitgevoerd moet worden wanneer er een nieuwe foto aan het profiel wordt toegevoegd.

Naast de komst van de fotoverificatie heeft Tinder ook gesproken over een systeem dat aanstootgevende berichten kan detecteren. Daters krijgen dan vervolgens de vraag of ze zich storen aan het bericht. Mocht het antwoord op die vraag “ja” zijn, dan krijgen ze de mogelijkheid om een andere persoon te rapporteren.

Reageer op artikel:
Tinder introduceert blauw vinkje om catfishing tegen te gaan
Sluiten