Tim Cook: ‘Augmented reality volgende grote technologieontwikkeling’

Door: Wesley Akkerman - 6 reacties
Tim Cook Golden Globe Awards Apple
Afbeelding: EPA / Nina Prommer

Apple-CEO Tim Cook is van mening dat de volgende grote technologie ontwikkeling augmented reality is. Die technologie moet zich in de komende vijf tot tien jaar sterk gaan ontwikkelen en veel invloed gaan hebben op ons dagelijks leven, aldus de directeur.

Cook is deze week in Ierland voor het in ontvangst nemen van een onderscheiding. Het bedrijf is namelijk al veertig jaar actief in dat land. Het is tevens de grootste werkgever met zo’n zesduizend banen in de plaats Cork. De onderscheiding wordt uitgereikt door IDA Ireland, een overheidsinstelling verantwoordelijk voor investeerders uit het buitenland. Na afloop heeft CEO Martin Shanahan nog een kort gesprek gehad met de Apple-directeur.

Augmented reality is ‘next big thing’

In de komende vijf tot tien jaar zullen we dus meer ontwikkelingen gaan zien op het gebied van augmented reality. Cook geeft aan “heel enthousiast” te zijn over de technologie en hij verwacht dat we er allemaal mee te maken gaan krijgen. Het wordt volgens hem namelijk “the next big thing”. Vooralsnog wordt de technologie gebruikt voor videogames, maar in de toekomst zijn er veel meer toepassingen mogelijk.

Augmented Reality ARKit
Klik/tap voor groter. (Afbeelding: Apple)

“Voor games is het al ongelooflijk. Maar ook voor dit gesprek kan het toegevoegde waarde hebben. Zo kunnen we het over een artikel hebben, dat we dat meteen tevoorschijn kunnen toveren en allebei kunnen lezen.”

Augmented reality zal volgens Cook mensen niet isoleren (wat nog wel eens over virtual reality gezegd wordt), maar kan juist mensen bij elkaar brengen. “We kunnen de technologie gebruiken om onze discussie te verbeteren; het is geen vervanging voor menselijk contact.”

Daarnaast kan augmented reality heel waardevol zijn in de gezondheidszorg, maar vooralsnog is Cook van mening dat die mogelijkheden nog niet goed genoeg onderzocht zijn om daar iets over te kunnen zeggen. Wel denkt hij dat de zorg goedkoper gemaakt kan worden.

Ondertussen heeft Apple zijn eigen augmented reality-bril nog niet aangekondigd, maar zou het bedrijf daar wel achter de schermen aan werken.

Silicon Republic

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  KarelWillem

  “3D is de volgende grote technologieontwikkeling”

  “VR is de volgende grote technologieontwikkeling”

  En zo zal het in de consumentenmarkt ook met AR gaan.

 • Profielfoto
  polansky

  3D is nooit wat geworden
  VR blijft maar steeds in de kinderschoenen staan.
  AR is leuk, maar het aantal toepassingen is voorlopig nog erg beperkt.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  AR is in potentie een mooie techniek.
  Maar dat gaat nooit in de consumentenmarkt populair worden.
  Op een verdwaalde nerd na zal niemand hier warm voor lopen.

   

 • Profielfoto
  icegodd

  Apple AR bestaan al vanaf iPhone 7 plus… tot heden =😴(ook in de toekomst)

   

  Ik wacht nog steeds op goeie (gratis) app voor USDZ + 3D printing……

 • Profielfoto
  snipper

  Ik ben ook wat sceptisch. VR bestaat al zo lang, AR ook al jaren. Er zijn allerlei schitterende 3D projectietechnieken bedacht maar het publiek lijkt het niet te vinden opwegen tegen het op de bank te moeten zitten met een 3D-brilletje of er extra voor te willen betalen qua andere oplossingen. Intussen kun je niet meer volhouden dat technische beperkingen een succes in de weg staan, zoals in de jaren tachtig – want zo lang bestaan de eerste toepassingen al.

  Niet zozeer het feit dat het bedacht is en technisch mogelijk is, 1) maar of er significant interessante toepassingen 2) laagdrempelig 3) beschikbaar zijn voor een groot publiek, bepalen het het succes.

  Als Albert Heijn kortingen gaat geven die je alleen via AR kunt zien, zul je zien hoe snel die AR-appie download-records breekt. Maar waarom zouden ze?

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  AR is een onhandige gimmick. Een Ikea meubelstuk is qua grote niet correct om in je huis te passen. Meten kan maar je moet wel een paar cm speling houden. En gaan mensen echt gamen zoals in de Keynote op een tafel met een iPad in de hand?

  AR wordt pas interessant als je niets hoeft te doen/vast te houden; dus een bril of lens met informatie. En dan ook nog eens beperkt. Je wilt geen overkill aan informatie. Route informatie zou handig zijn. Hoewel mijn Apple Watch tikt ook handig voor links of rechts. Fiets routes in Apple Maps zou ik dan fijner vinden dan AR.