T-Mobile komt al in februari met een 5G-abonnement

Door: Raymon Mens - 2 reacties

T-Mobile heeft laten weten in februari met een 5G-abonnement te komen. Dat is opmerkelijk, want de provider heeft nog helemaal geen 5G-netwerk. Het abonnement geeft klanten met een geschikt toestel echter meteen toegang tot 5G zodra het nieuwe netwerk live gaat.

De provider verwacht in de zomer de eerste 5G-masten in de lucht te brengen. Het abonnement kost € 37,50 per maand en biedt onbeperkte data in Nederland. Dat is € 2,50 meer dan het abonnement met onbeperkt 4G. Consumenten die ook T-Mobile Thuis hebben, betalen € 27,50 per maand.

Verschillen 4G- en 5G-abonnement T-Mobile

Er zijn naast het type netwerk nog een aantal verschillen tussen het abonnement met 4G en de nieuwe variant met 5G. Klanten met het nieuwe abonnement kunnen ook onbeperkt bellen vanuit Nederland naar andere EU-landen. Bij het 4G-abonnement is dat beperkt tot 120 minuten per maand. Ook bevat het 5G-abonnement een extra dienst genaamd Veiliger internetten. Bij andere abonnementen is die dienst apart te bestellen voor € 1,50 per maand.

Het veiliger internetten-pakket is een extra filter op de mobiele dataverbinding. Onveilig dataverkeer van websites en apps wordt al op het netwerk geblokkeerd. Er vindt een controle plaats op een zogenaamde ‘zwarte lijst’ met onveilige websites en/of er mogelijke schadelijke software wordt gebruikt. Waarom dit alleen bij het 5G-abonnement verplicht is, is niet duidelijk.

5g mast nederland
Klik/tap voor groter. Afbeelding: ANP XTRA/Robin van Lonkhuijsen

5G in Nederland

In Nederland is nog geen 5G-netwerk in de lucht. Dat heeft ermee te maken dat de veiling van frequenties nog niet is georganiseerd door het Agentschap Telecom. Dit zal uiterlijk in juli gebeuren en T-Mobile zegt niet lang daarna de eerste 5G-masten in de lucht te zullen brengen. Naar verwachting komt Apple in september van 2020 met een iPhone die 5G ondersteunt, dus dat sluit mooi op elkaar aan.

Het nieuwe mobiele netwerk opereert in Nederland aanvankelijk nog op frequenties die ook voor 3G of 4G gebruikt worden. Ze werken allemaal op of onder 6 GHz. Deze lage frequenties bieden een klein beetje meer snelheid, maar vooral ondersteuning voor meer toestellen per vierkante meter. Ook de vertraging neemt aanzienlijk af. De echte hoge snelheden zoals 1 Gbit/s worden niet op deze frequenties gehaald. Daar zijn zogenaamde millimeter wave (mmWave) frequenties voor nodig. Die werken op 24 tot 100GHz en dat maakt ze veel sneller, maar ook zwakker. Het signaal is minder breed en komt moeilijker door muren heen. Of en wanneer deze frequenties in Nederland geveild worden, is nog onduidelijk.

Reacties

2 reacties
 • Profielfoto
  xaddict

  Heeft T-Mobile het duurste onbeperkt over 4G dan? Ik dacht dat onbeperkt nu standaard 25€ was. Nog steeds teveel voor mij om over te stappen van mijn 6GB voor €11,50, maar €35 is wel héél veel.

 • Profielfoto
  Frans

  T-Mobile Go unlimited data, SMS en bellen kost € 31 per maand met een jaarcontract. Het goedkoopste abonnement bij T-Mobile is Go 1 GB data, 120 minuten bellen en onbeperkt SMS voor € 13,50 per maand met een jaarcontract. Overigens krijg je niet echt 1 GB, maar 1.000 MB en dat is echt minder.

  Het aanbod verandert regelmatig, en dat geldt ook voor de keuzemogelijkheden. Je kan bijvoorbeeld geen data abonnement meer kiezen onder de 1 GB, bellen is 120 of unlimited, niets er tusssenin, SMS is altijd onbeperkt. Het is ieder jaar weer anders. Een lopend contract letterlijk verlengen, met de combinatie van opties die je had, is in de praktijk niet mogelijk. Ja, je kan je contract door laten lopen, maar dan vervalt de korting en ga je veel meer betalen. Je kan eigenlijk alleen vernieuwen en dan kiezen uit het aanbod van dat moment. Het zal vast geen toeval zijn dat het steeds duurder wordt.

  Ik vind het aanbod, van alle providers, best ondoorzichtig geworden. Overstappen is op zich gemakkelijk, maar er worden vaak aansluitkosten in rekening gebracht waardoor je steeds goed moet rekenen of overstappen wel de moeite waard is.