Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 17 januari 2020

T-Mobile komt al in februari met een 5G-abonnement

T-Mobile heeft laten weten in februari met een 5G-abonnement te komen. Dat is opmerkelijk, want de provider heeft nog helemaal geen 5G-netwerk. Het abonnement geeft klanten met een geschikt toestel echter meteen toegang tot 5G zodra het nieuwe netwerk live gaat.

De provider verwacht in de zomer de eerste 5G-masten in de lucht te brengen. Het abonnement kost € 37,50 per maand en biedt onbeperkte data in Nederland. Dat is € 2,50 meer dan het abonnement met onbeperkt 4G. Consumenten die ook T-Mobile Thuis hebben, betalen € 27,50 per maand.

Verschillen 4G- en 5G-abonnement T-Mobile

Er zijn naast het type netwerk nog een aantal verschillen tussen het abonnement met 4G en de nieuwe variant met 5G. Klanten met het nieuwe abonnement kunnen ook onbeperkt bellen vanuit Nederland naar andere EU-landen. Bij het 4G-abonnement is dat beperkt tot 120 minuten per maand. Ook bevat het 5G-abonnement een extra dienst genaamd Veiliger internetten. Bij andere abonnementen is die dienst apart te bestellen voor € 1,50 per maand.

Het veiliger internetten-pakket is een extra filter op de mobiele dataverbinding. Onveilig dataverkeer van websites en apps wordt al op het netwerk geblokkeerd. Er vindt een controle plaats op een zogenaamde ‘zwarte lijst’ met onveilige websites en/of er mogelijke schadelijke software wordt gebruikt. Waarom dit alleen bij het 5G-abonnement verplicht is, is niet duidelijk.

5g mast nederland
Klik/tap voor groter.

5G in Nederland

In Nederland is nog geen 5G-netwerk in de lucht. Dat heeft ermee te maken dat de veiling van frequenties nog niet is georganiseerd door het Agentschap Telecom. Dit zal uiterlijk in juli gebeuren en T-Mobile zegt niet lang daarna de eerste 5G-masten in de lucht te zullen brengen. Naar verwachting komt Apple in september van 2020 met een iPhone die 5G ondersteunt, dus dat sluit mooi op elkaar aan.

Het nieuwe mobiele netwerk opereert in Nederland aanvankelijk nog op frequenties die ook voor 3G of 4G gebruikt worden. Ze werken allemaal op of onder 6 GHz. Deze lage frequenties bieden een klein beetje meer snelheid, maar vooral ondersteuning voor meer toestellen per vierkante meter. Ook de vertraging neemt aanzienlijk af. De echte hoge snelheden zoals 1 Gbit/s worden niet op deze frequenties gehaald. Daar zijn zogenaamde millimeter wave (mmWave) frequenties voor nodig. Die werken op 24 tot 100GHz en dat maakt ze veel sneller, maar ook zwakker. Het signaal is minder breed en komt moeilijker door muren heen. Of en wanneer deze frequenties in Nederland geveild worden, is nog onduidelijk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
T-Mobile komt al in februari met een 5G-abonnement
Sluiten