Sonos stopt ondersteuning voor eerste generatie producten

Door: Mark Hofman - 13 reacties
Sonos Move op het strand
(Afbeelding: Dominick Vietor / WANT)

Sonos stopt vanaf mei 2020 met de ondersteuning van zijn eerste generatie producten, dat maakt het bedrijf vandaag bekend middels een persbericht.

Het stoppen van de ondersteuning betekent dat er geen software-updates of nieuwe functies meer naar de eerste generatie apparaten van Sonos komen. Op dit moment zijn 92% van alle verkochte producten van het bedrijf nog te gebruiken. Deze zullen nog steeds te gebruiken zijn, al ligt het qua functionaliteit helemaal aan hoe regelmatig derde partijen hun applicaties vernieuwen.

Sonos stopt met ondersteuning vanaf mei 2020

Sonos gaat vanaf mei 2020 de volgende producten als zogeheten legacy-producten aanmerken:

 • Zone Players (2006)
 • Connect (2006)
 • Connect: Amp (2006)
 • Play 5 (eerste generatie 2009)
 • Bridge (2007)
 • CR200 (2009)
Sonos Move review overzicht
Klik/tap voor groter (Afbeelding: Dominick Vietor)

Sonos laat in het persbericht weten dat toegang tot streamingdiensten, spraakassistenten en bedieningsopties (zoals Apple AirPlay 2 bijvoorbeeld) behouden blijft. Wat dat betreft hoef jij je geen zorgen te maken over het ecosysteem dat je op dit moment hebt. Althans, voorlopig nog niet. Zonder software-updates kan de toegang tot diensten na verloop van tijd, net als de algehele functionaliteiten van je systeem, beperkt worden. Bedrijven als Apple, Spotify en Google blijven hun producten namelijk wel gewoon doorontwikkelen.

Hierdoor kan het dus zijn dat bepaalde speakers uit je ecosysteem niet meer te updaten zijn en je set-up dus deels verloren gaat. Althans, als je daar dan voor kiest. Wanneer jij een combinatie van oude speakers en nieuwe speakers in huis hebt, beschik je namelijk over twee opties waar je uit kunt kiezen.

 1. Je zorgt ervoor dat je oude en nieuwe speakers niet meer met elkaar in verbinding staan.
 2. Je zorgt ervoor dat je nieuwe speakers, net als de oude, ook geen updates meer krijgen.

Wanneer je voor de eerste optie gaat, moet je rekening mee houden dat je oude speakers en je nieuwe speakers apart moeten worden bestuurd. Misschien niet de handigste manier om alles te bedienen, maar zeker niet onmogelijk.

Ga je voor de tweede optie dan hou je dus wel dat ecosysteem aan. Het enige probleem is alleen dat ook je nieuwe speakers op den duur de ondersteuning van bepaalde applicaties kan verliezen. Wat dat betreft moet je zelf kijken wat je meer waard is. Al is het uiteraard wel mogelijk om de nieuwe speakers uiteindelijk alsnog te voorzien van een update.

Sonos Flex Spotify Free
Klik/tap voor groter (Afbeelding: Sonos)

Oude apparatuur recyclen

Het kan natuurlijk zo zijn dat je het allemaal wel prima vindt en je oude apparaten gewoon blijft gebruiken. Het maakt je in deze dus niet uit of je Sonos-producten voorzien worden van updates of nieuwe functies. Maar als dat je wel interesseert is het misschien wel een goede optie om te kiezen voor een nieuw product.

Wat dat betreft is het mogelijk om je legacy-producten in te ruilen bij Sonos, om op die manier met 30% korting nieuwe apparaten te kopen. Wanneer je daar voor kiest worden je oude apparaten van Sonos in de Recycle-stand gezet: een stand die persoonlijke informatie verwijdert en producten voorbereidt op het recyclen van elektronische apparatuur. Daar is veel over te doen geweest, maar Sonos laat ons weten dat dit voornamelijk gebeurt om klanten te beschermen. De stand zorgt er namelijk voor dat mensen geen legacy-apparaten kopen die het einde van hun levensduur naderen en dus niet langer de Sonos-ervaring bieden zoals de klanten, naar zeggen van het bedrijf zelf, mogen verwachten.

Uiteraard hoef je op dit moment nog niet de beslissing te maken en heb je nog tot mei 2020 om de meest recente versie van het besturingssysteem op je oudere Sonos-producten te laten draaien.

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  neuerburg

  Lekker, moet ik zeker in mei 6 apparaten vervangen

 • Profielfoto
  langbeest

  Je moet gewoon even lezen…dat is wat je moet

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Gewoon een fijne versterker met boxen uit het jaar kruik is zo gek nog niet. .;)

 • Profielfoto
  Ome Wout

  Over op Raspberry met een wat duurder audiodinges. Opbokken met dit kleute-Sonos.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Het is wat… het minst oude product in het lijstje is 10 jaar oud. Alleen op OMT kunnen mensen zich daar druk om maken. Het zou wat zijn, dat een hard + softwarebedrijf hun producten na tien jaar op de obsolete lijst zetten.

  Soms wil je mensen een knuffel geven.

 • Profielfoto
  Tom2019

  Heel “grappig”; vandaag een Sonos One (3 mnd oud) defect terug moeten sturen en een uur erna krijg ik mail van Sonos over mijn “verouderde” speakers die ik al 9 jaar probleemloos gebruik! Hoe zo verspilling tegengaan?

 • Profielfoto
  gipsman

  Gaan helaas niet naar de kringloop. Hoe lang houden mijn homepods het nog uit? Ik was onlangs in de usa en moest mij een weg banen door de echoootjes. KW👍

   

 • Profielfoto
  wacon

  Oa Marktplaats staat vol met de fijnste audio apparatuur vanwege overstap naar met name Sonos of ander draadloos of vanwege gaan ‘samenwonen = de vrouw vindt het niets meestal’.

  Hoe handig ook draadloze audio en streaming de apparatuur die er voor weg is gegaan is vaak van betere en duurzamere kwaliteit. Een losse dac/streamer er op aan sluiten en je kan er weer tegenaan. Komen er betere dac/streamer’s of nog modernere dingen kan je die gemakkelijk weer updaten.

  Puur en alleen draadloos gaan blijf je toch ‘vastzitten’ aan allerlei firmware updates of dat producten niet meer ondersteund worden.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Snel mijn “oude” Play 5 op Marktplaats mikken dan……

 • Profielfoto
  RW076

  Ik ben niet zo van de “Groen” enzo, maar als ik dit lees denk ik wel terug an de tijd dat een TV gewoon onbeperkt werkte, een platenspeler soms een naald moest vervangen of een speaker eens een nieuwe voorkant nodig had omdat de kat een keer haar dag niet had. (Heb ik het nog niet eens over de oude Volvo 244)

 • Profielfoto
  Frans

  Shmoo op 21 januari 2020 17:26
  Het is wat… het minst oude product in het lijstje is 10 jaar oud. Alleen op OMT kunnen mensen zich daar druk om maken. Het zou wat zijn, dat een hard + softwarebedrijf hun producten na tien jaar op de obsolete lijst zetten.

  Soms wil je mensen een knuffel geven.

  Het is wat… dat mensen op OMT het normaal gaan vinden dat een hardware product maar 10 jaar mee gaat. Waar moet het heen met onze planeet als we steeds meer onnodig afval gaan produceren? Soms wil je mensen met de neus in de afvalberg duwen.

  Electronica, en zeker audio apparatuur, zou gemakkelijk een mensenleven mee kunnen gaan als in het ontwerp aan duurzaamheid aandacht zou worden besteed. Denk aan een modulaire opzet waarbij componenten vervangen kunnen worden en de levensduur van het geheel verlengd wordt. Helaas wordt er veel teveel gestuurd op omzet en winst. Meer, meer meer geld, meer, meer, meer voor mij, ten koste van het milieu, en ieder ander levend wezen. Ik vrees dat de hebzucht van de mens uiteindelijk onze ondergang zal zijn.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Doe niet zo interessant, zo slim ben jij helemaal niet.

 • Profielfoto
  jobz

  Shmoo op 21 januari 2020 17:26
  Het is wat… het minst oude product in het lijstje is 10 jaar oud. Alleen op OMT kunnen mensen zich daar druk om maken. Het zou wat zijn, dat een hard + softwarebedrijf hun producten na tien jaar op de obsolete lijst zetten.

  Soms wil je mensen een knuffel geven.

  Dank voor de knuffel. Het punt is: Sonos maakt door het obsoleet maken van oude spullen (die ze onlangs nog verkochten) ook nieuwe spullen obsoleet. Want ze werken niet meer samen (hét verkoopargument voor Sonos). Daarnaast moet je trouwe klanten niet zo behandelen. Dan wordt planned obsolescence brand obsolescence. RIP SONOS.