Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 7 januari 2020

Sonos klaagt Google aan wegens stelen technologie

Sonos heeft een rechtszaak aangespannen tegen Google bij de federale rechtbank in Los Angeles. De speakerfabrikant heeft ook bij de ITC, de Commissie voor handelszaken in de Verenigde Staten, een klacht ingediend. De audiomaker wil schadevergoeding en een verbod op de verkoop van Google-speakers, smartphones en Chromebooks in de Verenigde Staten.

Sonos is van mening dat Google vijf patenten heeft geschonden met betrekking tot de connectie van draadloze luidsprekers en multiroom-synchronisatie. Volgens het bedrijf zijn er “vermoedelijk nog veel meer patenten geschonden en kopieert Google zijn technologie schaamteloos”.

Sonos claimt dat Google technologie steelt

Dit wordt een lastige rechtszaak, omdat Google en Sonos niet alleen concurrenten zijn, maar ook partners. Google Assistent werkt op het multiroom-systeem van de Amerikaanse audiofabrikant. Dat partnerschap is ook waar de schoen wringt.

Naar eigen zeggen wilde Sonos in 2013 samenwerken met Google om Play Music te integreren. Om dit project uit te voeren, gaf het audiomerk allerlei informatie aan de zoekgigant. Denk aan bijvoorbeeld technische documentatie waarin wordt beschreven hoe de producten communiceren en met elkaar synchroniseren. Destijds was Google geen concurrent, daarom gaf Sonos deze informatie vrij.

In 2015 veranderde dat. Toen werd de Chromecast Audio gelanceerd, waarop je speakers kunt aansluiten en multiroom-audio kunt gebruiken. Daarmee had Google een goedkoop alternatief voor Sonos gemaakt. Kort daarna kwam de Google Home. Sonos kocht een exemplaar en bekeek de gebruikte technologieën. De conclusie was dat Google iets had gemaakt dat wel erg op de technologie van de speakermaker leek.

Klik/tap voor groter.

Moeizame relatie

De relatie tussen de twee bedrijven is al enige tijd zeer gecompliceerd. Sonos claimt al langer dat Google zijn patenten gebruikt en kreeg de zoekgigant daarom zover om Google Assistent naast andere assistenten toe te laten op zijn speakersysteem. Normaal stelt de zoekgigant als voorwaarde dat er geen andere virtuele assistent naast zijn eigen assistent beschikbaar mag zijn. Google stelde daarbij echter ook eisen. Bijvoorbeeld dat het de naam, het ontwerp en de lanceringsdatum van toekomstige Sonos-producten zes maanden vooraf wilde weten. Bij andere partners is dat 45 dagen.

Het duurde lang voordat Sonos een gang naar de rechter maakte. Het bedrijf stelt dat Google erg machtig is. Niets belet de zoekmachine om de producten van het audiomerk ergens onderaan in de zoekresultaten te begraven, of de integratie van zijn assistent op te schorten. De speakermaker zegt overigens ook dat Amazon met zijn Echo-speakers patenten schendt. Voorlopig hoeft Jeff Bezos echter niets te vrezen. Het lukt de kleine speakermaker niet om twee grote rechtszaken tegelijk te voeren. Een klassiek geval van David tegen Goliat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Sonos klaagt Google aan wegens stelen technologie
Sluiten