Jelle van Es
Jelle van Es Nieuws 27 januari 2020

‘Oppo-smartwatch kopieert Apple Watch niet alleen qua design’

Oppo werkt achter de schermen aan een smartwatch. Naar verluidt gaat dit slimme horloge heel erg op de Apple Watch lijken. En dat is best opmerkelijk, aangezien Apple destijds veel kritiek kreeg op het achterhaalde design van de smartwatch. Concurrenten kijken ondertussen flink af.

Er was een tijd waarin het nog gemakkelijk was om te zien wie er met een echte Apple Watch rondliep. Daar waar veel Android Wear-smartwatchmakers en Samsung met zijn Tizen-horloges gingen voor een rond design, ging Apple al vanaf het eerste moment voor het meer vierkante design (weliswaar met ronde hoeken, maar het scherm is vierkant). Dit beeldontwerp vinden veel mensen achterhaald, maar er kan zodoende wel meer informatie gepresenteerd worden dan op een concurrerend model. En die concurrenten hebben goed opgelet.

Oppo-smartwatch lijkt op een Apple Watch

Zo werkt het Chinese Oppo nu aan een slim horloge dat op meerdere manieren elementen van de populaire Apple-smartwatch overneemt. Tenminste, als we een lek op Weibo mogen geloven (dat is de Chinese variant van Twitter). Zo wordt mogelijk het design overgenomen, maar ook populaire functies als de elektrocardiogram (of ecg).

De nieuwe Apple Watch Series 5.

Met deze functie is het mogelijk onregelmatigheden in de hartslag te meten. Het is geen vervanging van medische apparatuur, maar uit de praktijk blijkt dat zo’n functie verschil kan maken in het vroeg ontdekken van problemen. Daardoor is het niet gek dat verschillende makers van wearables de mogelijkheden nu aan hun eigen producten willen toevoegen. Desondanks is het nog geen populair onderdeel dat we regelmatig tegenkomen in verschillende wearables, maar dat kan in de toekomst zomaar anders zijn.

Een vierkante smartwatch uitbrengen met ecg-functionaliteit is echter geen garantie voor succes. Apple heeft ook in de afgelopen jaren hard aan de weg moeten timmeren om ervoor te zorgen dat de Apple Watch meerwaarde heeft. Zo is er inmiddels een ecosysteem aan partners en diensten die goed met de Watch werken. Bovendien moet Oppo ervoor zorgen dat de functie goedgekeurd wordt door instanties en dat gebeurt gelukkig niet zomaar. Oppo heeft zelf niets bekendgemaakt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Oppo-smartwatch kopieert Apple Watch niet alleen qua design’
Sluiten