‘Oppo-smartwatch kopieert Apple Watch niet alleen qua design’

Door: Jelle van Es - 4 reacties
Apple Watch Series 5 review 19
Afbeelding: OMT/Dominick Vietor

Oppo werkt achter de schermen aan een smartwatch. Naar verluidt gaat dit slimme horloge heel erg op de Apple Watch lijken. En dat is best opmerkelijk, aangezien Apple destijds veel kritiek kreeg op het achterhaalde design van de smartwatch. Concurrenten kijken ondertussen flink af.

Er was een tijd waarin het nog gemakkelijk was om te zien wie er met een echte Apple Watch rondliep. Daar waar veel Android Wear-smartwatchmakers en Samsung met zijn Tizen-horloges gingen voor een rond design, ging Apple al vanaf het eerste moment voor het meer vierkante design (weliswaar met ronde hoeken, maar het scherm is vierkant). Dit beeldontwerp vinden veel mensen achterhaald, maar er kan zodoende wel meer informatie gepresenteerd worden dan op een concurrerend model. En die concurrenten hebben goed opgelet.

Oppo-smartwatch lijkt op een Apple Watch

Zo werkt het Chinese Oppo nu aan een slim horloge dat op meerdere manieren elementen van de populaire Apple-smartwatch overneemt. Tenminste, als we een lek op Weibo mogen geloven (dat is de Chinese variant van Twitter). Zo wordt mogelijk het design overgenomen, maar ook populaire functies als de elektrocardiogram (of ecg).

Apple Watch Series 5
De nieuwe Apple Watch Series 5.

Met deze functie is het mogelijk onregelmatigheden in de hartslag te meten. Het is geen vervanging van medische apparatuur, maar uit de praktijk blijkt dat zo’n functie verschil kan maken in het vroeg ontdekken van problemen. Daardoor is het niet gek dat verschillende makers van wearables de mogelijkheden nu aan hun eigen producten willen toevoegen. Desondanks is het nog geen populair onderdeel dat we regelmatig tegenkomen in verschillende wearables, maar dat kan in de toekomst zomaar anders zijn.

Een vierkante smartwatch uitbrengen met ecg-functionaliteit is echter geen garantie voor succes. Apple heeft ook in de afgelopen jaren hard aan de weg moeten timmeren om ervoor te zorgen dat de Apple Watch meerwaarde heeft. Zo is er inmiddels een ecosysteem aan partners en diensten die goed met de Watch werken. Bovendien moet Oppo ervoor zorgen dat de functie goedgekeurd wordt door instanties en dat gebeurt gelukkig niet zomaar. Oppo heeft zelf niets bekendgemaakt.

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  KarelWillem

  EenĀ vierkantĀ is in de meetkunde een tweedimensionale figuur met vier gelijke zijden en vier rechte hoeken tussen die zijden.

  Een Apple Watch is nog steeds bijzonder rechthoekig en niet vierkant, zoals hierboven een aantal malen benadrukt wordt.

 • Profielfoto
  Melle

  Wat je ziet is gewoon een kopie.
  Die Chinezen toch…

 • Profielfoto
  Mr_Freeze

  Een beetje inspiratie opdoen bij de buren, okƩ, maar dit is gewoon sneu.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Weibo

  The source has taken down the Weibo post. It could be either because it was false information or someone forced him to delete it. Whatever the case, please take this story with a pinch of salt.

  Er is helemaal niets te zien Melle, er is enkel en alleen een “lek” op Weibo gevonden die hint over de komst van een Oppo smart watch met ecg functie. Er word geen woord gerept over het design, enkel over dat een rechthoekig scherm handiger is dan rond.

  Mensen, lees je bronnen voordat je wat roept en zet jezelf niet voor schut….

  https://www.gizmochina.com/2020/01/26/oppos-smartwatch-will-have-ecg-function/