Nieuwe emoji in 2020: transgender vlag, vrouwen in pak en meer inclusieve opties

Door: Lisanne Beijen - 10 reacties
emoji hero
Afbeelding: AFP

In 2020 kunnen je chats nog wat kleurrijker worden. Onder de nieuwe emoji die dit jaar worden toegevoegd zijn namelijk onder andere de transgender vlag en meer gender-neutrale en gender-inclusieve opties.

De nieuwe emoji zijn goedgekeurd door het Unicode Consortium. De nieuwe 117 ontwerpen worden later dit jaar toegevoegd zodat je ze zo vaak als je wil in chats kunt gooien.

Emoji inclusiever tegenover transgender-community

Wie dacht dat iedereen al vertegenwoordigd werd in de wereld van Emoji heeft het mis. Er bestonden namelijk nog geen tekentjes die de groep transgenders zichtbaar vertegenwoordigde. Zo bestaat er al wel een LGBTQ-vlag, maar nog geen transgender-vlag. Daar komt dit jaar verandering in dankzij het goedgekeurde voorstel van Unicode’s voorstel. Het voorstel dat werd ondersteund door Google en Microsoft is recent goedgekeurd.

Emoji 13.0
Nieuwe emoji in 2020 (Afbeelding: Emojipedia)

Naast de transgender-vlag worden er ook een aantal genderneutrale opties toegevoegd voor icoontjes die al bestaan. Denk bijvoorbeeld aan een genderneutraal kerstfiguur, aan genderneutraal persoon met een sluier, een vrouw en een genderneutraal persoon in een pak en een genderneutrale emoji die een baby vasthoudt. Deze nieuwe emoji zijn belangrijk voor een betere representatie van de LGBTQ-gemeenschap op social media, in chats en in ander digitaal contact.

Op Twitter staan veel enthousiaste Tweets over de nieuwe emoji: representatie rules!

Ook nieuw: bubble tea, ninja’s en meer

Naast de gender-inclusieve icoontjes worden er nog meer icoontjes toegevoegd aan Emoji 13.0. Je kunt straks onder andere een anatomisch hart en longen gebruiken in je chats en op social media. Daarnaast komt er ook een icoontje van knuffelende mensen, Aziatische bubble tea, ninja’s, ouders die een kind de fles geven en een fondue set (yehes). Emoji 13.0 houdt trouwens ook rekening met alle italianen en liefhebbers van het land. Er komt namelijk een icoontje van twee op elkaar gedrukte vingers dat een typisch Italiaans handgebaar moet voorstellen. Bene!

Uiteraard is er ook kritiek op de nieuwe set icoontjes. Zo zouden ze nog steeds niet inclusief genoeg zijn en zou er te weinig keuze zijn uit verschillende kapsels en huidskleuren. Wie weet zien we deze opties volgend jaar verschijnen.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik mis nog donkere vinger in gele anus. 🥴

 • Profielfoto
  NASI-GORENG

  strak in’t pak….daar wordt SHMOO opgewonden van…..

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Shmoo op 30 januari 2020 15:39
  Ik mis nog donkere vinger in gele anus. 🥴

  Zoiets ja, wat een bende. Ik vraag me af welke vlag daar dan weer bij hoort en komt deze met de wekelijkse nieuwe emoji lichting mee? Man, de bomen zijn niet meer door het bos te zien.

 • Profielfoto
  NutPod

  Nou dus nu moet je ook oppassen om niet de verkeerde emoji aan te raken wil je niet door je telefoon besmet worden /o\

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Mijn God, hoe hebben we het tot op heden zonder die rommel kunnen stellen…

  :-D

   

 • Profielfoto
  Sannetju

  Ach.. het lijkt hierboven wel of het verplicht is om die leuke figuurtjes te gebruiken…🤪🎉🤥😜maar joh!we zijn niet verplicht om ze te gebruiken hoor😘

 • Profielfoto
  Karst

  Tijd voor een nieuwe CEO…

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Een nieuwe CEO? Waar? Unicode Consortium, OMT, Apple, Google, Microsoft. Shmoo Inc?

 • Profielfoto
  Eprom

  Maar waar is de windmolen en de stroopwafel???

 • Profielfoto
  recoiller

  Ik zat zo te wachten op een man met snor in trouwjurk.. wat een onzin..