Apple en Netflix in race om rechten Metro-Goldwyn-Mayer

Door: Noah Korevaar - 6 reacties
James Bond Netflix Apple TV+
(Afbeelding: Metro-Goldwyn-Mayer)

Streamingdiensten als Netflix en Apple TV+ zetten steeds meer stappen, maar hebben nog flink wat te bewijzen in Hollywood. Je belangrijkste wapenfeit in de streaming-oorlog als streamingdienst zijn je exclusieve titels. Eigen producties. Maar er is ook een makkelijke weg.

Als je echt wil scoren als streamingdienst, zoals Netflix dit zeker in de begindagen wist te doen, moet je simpelweg een grote zak met geld neerknallen voor content van andere studios. Iets dat zowel Apple als Netflix op dit moment proberen te doen voor de rechten van Metro-Goldwyn-Mayer. Deze legendarische studio is onder andere eigenaar van de James Bond-franchise en films als RoboCop.

Apple, Netflix en MGM

Het lijkt erop dat dat precies is wat Apple en Netflix van plan zijn. Volgens goed ingelichte bronnen van CNBC, geen obscuur blogje dus, zijn Apple en Netflix in gesprek om Metro-Goldwyn-Mayer over te nemen. Oftewel, een van de grootste studio’s uit Hollywood, met het iconische filmintro waarin een leeuw zijn kop door het MGM-logo steekt.

Niet alleen komt dit nieuws niet van een obscure bron, maar deze ontwikkelingen zijn tevens niet zo gek. In 2010 werd MGM failliet verklaard, en sindsdien heeft de klassieke studio moeite om het hoofd boven water te houden. Een probleem dat Netflix en Apple met hun flinke oorlogskas op kunnen lossen.

James Bond en meer

Ondanks het feit dat MGM al lang niet meer de grote naam is die het ooit was, wordt de waarde van de studio alsnog op 10 miljard dollar geschat. Een schijntje als je kijkt naar alles wat er onder MGM hangt: MGM Home Entertainment, Epix en Orion Pictures.

Robocop
RoboCop (Afbeelding: Metro-Goldwyn-Mayer)

Oftewel, James Bond, RoboCop, Rocky en Species. Ja, dat lees je goed: het lijkt er sterk op dat Netflix of Apple binnenkort de nieuwe eigenaar van James Bond wordt. Tevens zou de overname ervoor zorgen dat Netflix en Apple TV+ in een klap van de complete geschiedenis aan MGM-films kunnen worden voorzien.

Geen gedoe met licenties of een wisselend aanbod, maar een berg aan klassiekers. En, niet geheel onbelangrijk, een studio vol kennis en talent waarmee je nieuwe hits kunt gaan produceren.

Gezien Netflix volgens analisten alleen al in 2020 17.3 miljard dollar aan content gaat besteden, zou een prijskaartje van 10 miljard dollar niet wereldschokkend zijn. Onderschat Apple echter ook niet, want de techgigant heeft nog altijd veel diepere zakken dan zijn concurrent.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  KarelWillem

  Uiteraard heeft Apple bijzonder veel geld in die diepe zakken zitten, maar dat moet toch echt wel een beetje verdeeld worden onder de diverse takken van sport die zij beoefent.

  Dit in tegenstelling tot Netflix die het geld aan één ding, en één ding alleen kan besteden; en dat is content.

  Anyway worden het spannende tijden, want Apple en Netflix zijn nog maar het topje van de streaming-strijd-ijsberg. Hoewel ze in dit geval van Disney waarschijnlijk geen concurrentie zullen ondervinden, want hun verstandhouding met MGM is een beetje vertroebeld denk ik.

 • Profielfoto
  klaas.

  Waarom probeert Apple niet de rechten voor iPlayer buiten het VK te verkrijgen?

  Een geweldige voorraad video die buiten het VK moeilijk te verkrijgen is, alleen de meest recente series zijn beschikbaar via BBC First of de BBC natuurlijk, hoewel BBC 3 of 4 bij mij niet meer te zien zijn.

   

 • Profielfoto
  KarelWillem

  klaas. op 28 januari 2020 12:19
  Waarom probeert Apple niet de rechten voor iPlayer buiten het VK te verkrijgen?…

  Weet jij wat Apple aan het proberen is dan?? .;)

 • Profielfoto
  klaas.

  KarelWillem op 28 januari 2020 13:25

  klaas. op 28 januari 2020 12:19
  Waarom probeert Apple niet de rechten voor iPlayer buiten het VK te verkrijgen?…

  Weet jij wat Apple aan het proberen is dan?? .;)

  Nee, weet er niets van af. Maar TV+ is erg content-arm op dit moment en die oude BBC series zouden het veel interessanter maken.

 • Profielfoto
  reporterdavid

  Ben Hur, Pink Panther… ook van MGM toch? Niet iets voor Disney?

 • Profielfoto
  Dutch_Lux

  KarelWillem op 28 januari 2020 10:36
  …maar dat moet toch echt wel een beetje verdeeld worden onder de diverse takken van sport die zij beoefent.

  dit is precies de reden waarom ze achterlijk veel cash aanhouden…in zet mn geld op apple als het waar is