Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Nieuws 21 januari 2020

Nederland meldt de meeste datalekken in Europa: een kwart van alle meldingen

Nederland heeft meer dan 40 duizend datalekken gemeld sinds de invoering van de AVG: Algemene verordening gegevensbescherming. In totaal hebben landen uit de Europese Unie meer dan 160 duizend lekken gemeld; Nederland is dus goed voor een kwart van al die meldingen.

DLA Piper heeft samen met andere juridische kantoren informatie opgevraagd bij de Europese gegevensbeschermingsautoriteiten. Daaruit blijkt dat Nederland voor het tweede jaar op rij de meeste datalekken gemeld heeft van alle Europese landen. Met meer dan 37 duizend meldingen staat Duitsland op een ferme tweede plek, terwijl het Verenigd Koninkrijk op plaats drie staat met meer dan 22 duizend gemelde lekken. De top drie is goed voor meer dan de helft van alle gemaakte meldingen.

Landen met de minste meldingen van datalekken

De landen Liechtenstein, Cyprus en Letland sluiten de lijst af met respectievelijk 30, 94 en 173 gemelde datalekken. Ons buurland België heeft in totaal 1332 meldingen gemaakt. Vooralsnog is onbekend waarom het verschil zo groot is tussen alle Europese landen. Volgens DLA Piper komt dit door de culturele verschillen. Verder is het helaas zo dat deze cijfers niets vertellen over de omvang van zo’n datalek; het gaat puur om het aantal gemaakte meldingen. In de praktijk kunnen er dus nog wat lekken voorkomen die niet gemeld worden.

Google-zoekbalk (Afbeelding: Denis Charlet / AFP)

Daarnaast is gekeken naar de boetes die uitgedeeld waren onder de AVG (of GDPR, zoals het in Europa genoemd wordt). Er kunnen boetes uitgedeeld worden wanneer datalekken niet op tijd gemeld worden, bijvoorbeeld.

Frankrijk staat bovenaan die lijst, met een bedrag van 51,1 miljoen euro. Die boete werd een jaar geleden aan Google gegeven, omdat het bedrijf niet transparant was en weinig informatie gaf over het geven van toestemming voor gepersonaliseerde advertenties.

in Nederland is voor 460 duizend euro aan boetes uitgedeeld, sinds de invoering van AVG in 2018. In België is het wat minder: daar kwam de teller niet hoger dan 39 duizend euro. In heel Europa is er voor meer dan 114 miljoen euro aan GDPR-boetes uitgeschreven.

Reageer op artikel:
Nederland meldt de meeste datalekken in Europa: een kwart van alle meldingen
Sluiten