Microsoft Edge Chromium-browser nu beschikbaar op macOS

Door: Wesley Akkerman - 8 reacties
Microsoft Edge Chromium
(Afbeelding: Microsoft)

Microsoft lanceert de nieuwe Edge Chromium-browser voor Windows en macOS. Een jaar geleden kondigde het bedrijf de plannen aan om over te stappen op Chromium. Aanvankelijk zijn zakelijke gebruikers nu de doelgroep, maar in principe kan iedereen de browser downloaden.

In de komende maanden zal Microsoft Windows 10-gebruikers automatisch voorzien van Edge Chromium, die de standaard Edge-browser op het systeem moet vervangen. De uitrol vindt wel langzaam plaats, maar wanneer de zomer aanbreekt dan moet iedereen de update ontvangen hebben. Daarnaast hebben verschillende fabrikanten ook al toegang tot de nieuwe Edge-browser, waardoor nieuwe apparaten later dit jaar automatisch het programma meeleveren.

Dit mag je verwachten van Edge Chromium

Ondanks het feit dat de browser nu gelanceerd wordt, missen er nog wel een aantal functies. Zeker wanneer je gewend bent aan Chrome; beide browsers hebben nu dezelfde basis. Zo is het nog niet mogelijk je geschiedenis en extensies te synchroniseren, maar je favorieten, instellingen, contactpersonen en wachtwoorden synchroniseren wel. De missende functies verschijnen later dit jaar. Wel kun je alvast verschillende Chrome-extensies installeren, afbeeldingen verzamelen en voorkomen dat je online gevolgd wordt.

Klik/tap voor groter (Afbeelding: Microsoft)

Er bestaan drie settings voor het online volgen. De standaardinstelling is dat trackers geblokkeerd worden op websites waar je niet eerder geweest bent. Er is ook een strikte versie die het merendeel van de trackers op het web tegenhoudt, maar dat kan betekenen dat onderdelen van websites niet goed geladen worden. Mocht je bekend zijn met de extensie Ghostery, dan weet je ook waar je aan toe bent wat de ingebakken volgopties betreft.

Ook heeft Edge Chromium een ingebouwde Internet Explorer-modus, die bedoeld is voor oudere websites. Daarnaast kun je Netflix-content in 4K, Dolby Atmos en Dolby Vision bekijken.

Beschikbaarheid

De Edge Chromium-browser is nu beschikbaar voor Windows 10, Windows 8.1 en, verrassend genoeg, Windows 7. Daarnaast is er ook een versie voor macOS en worden de apps op Android en iOS ook geüpdatet. Wil je de browser uitproberen? Dan kun je hem hier downloaden.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  Tegenwind

  Voor zover ik kan vinden werkt de Internet Explorer modus alleen in de Windows-versie.
  Jammer, ik had even hoop dat op deze manier misschien toch nog websites die nog van Silverlight afhankelijk zijn (ja, je hebt ze er nog tussen zitten!) kunnen worden geopend in macOS Catalina op een near-native manier zonder extra kosten.

 • Profielfoto
  GodzillaNinja

  Want Microsoft Edge op macOS wil… iemand?

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Ga er zeker naar kijken uit algemene interesse. Zoals ik alle andere ook wel eens heb geprobeerd

 • Profielfoto
  janbergstra

  Het is altijd goed om zoveel mogelijk keuzes te hebben, ook in browsers.

 • Profielfoto
  JJmac

  Tegenwind op 16 januari 2020 13:12
  Voor zover ik kan vinden werkt de Internet Explorer modus alleen in de Windows-versie.
  Jammer, ik had even hoop dat op deze manier misschien toch nog websites die nog van Silverlight afhankelijk zijn (ja, je hebt ze er nog tussen zitten!) kunnen worden geopend in macOS Catalina op een near-native manier zonder extra kosten.

  Inmiddels kun je met Firefox de Ziggo Go bekijken

 • Profielfoto
  csteelooper

  JJmac op 17 januari 2020 12:13

  Tegenwind op 16 januari 2020 13:12
  Voor zover ik kan vinden werkt de Internet Explorer modus alleen in de Windows-versie.
  Jammer, ik had even hoop dat op deze manier misschien toch nog websites die nog van Silverlight afhankelijk zijn (ja, je hebt ze er nog tussen zitten!) kunnen worden geopend in macOS Catalina op een near-native manier zonder extra kosten.

  Inmiddels kun je met Firefox de Ziggo Go bekijken

  Dat kan toch ook met Chrome? Volgens mij werkt dat alleen níet in Safari, verder overal wel (schiet eens op, Ziggo!)…

 • Profielfoto
  Prometheus

  Waarom zou ik een andere browser moeten willen op mijn Mac?

  In safari werkt keychain prima om wachtwoorden in te vullen, en het heeft de MacOS look en feel.

  En ik kan alles sites openen die ik wil.

  Ik zie hier echt geen toegevoegde waarde in…

 • Profielfoto
  iKweethetbeter

  GodzillaNinja op 16 januari 2020 21:50
  Want Microsoft Edge op macOS wil… iemand?

  Ik bijvoorbeeld.

  Sommige sites hebben Chromium nodig, en ik zal nooit Google Chrome gebruiken. Edge is een zeer goede Chromium browser.