Jelle van Es
Jelle van Es Nieuws 27 januari 2020
Leestijd: 2 minuten

Locatie data verzameling met 68 procent gedaald dankzij iOS 13

Eén van de elementen die iOS 13 ons bracht, was de mogelijkheid om beter in te zien wat voor informatie apps nou eigen verzamelen. Zo krijg je regelmatig een melding in beeld van een app die de laatste dagen je locatie heeft gebruikt en zo weet waar je bent geweest.

En dat besef zorgt er bij gebruikers voor dat ze minder vaak apps toestemming geven om hun locatie bij te houden. Sterker nog, er zou een daling van 68 procent zijn wanneer het aankomt op apps die toestemming krijgen om die data te verzamelen.

Minder locatiedeling dankzij iOS 13

Dat is hetgeen dat Phonearena bericht op basis van wat Teemo stelt. Teemo is een bedrag dat software maakt voor apps om toegang te krijgen tot locatie data. Volgens Benoit Grouchko, die leiding geeft aan het bedrijf, was het vroeger zo dat zo’n beetje honderd procent van de apps toegang kregen tot locatiedata. Inmiddels is dat al teruggelopen onder de vijftig procent.

iOS 13 locatie volgen 001
Klik/tap voor groter.

En dat is dus voor een groot deel te danken aan iOS 13, die de gebruikers veel meer inzicht geeft over hoe data wordt gebruikt. En dat maakt het voor adverteerders ook iets moeilijker om bepaalde doelgroepen te targetten. Een bedrijf genaamd Location Sciences, die bijhoudt hoe goed de locatiedata is die aan adverteerders wordt verkocht, ziet een groot verschil. Zij stellen dat zeven op de tien gebruikers binnen zes maanden overstapte naar iOS 13. En dat 80 procent daarvan besloot om alle tracking op de achtergrond uit te schakelen. Daardoor zou de locatiedata die op de achtergrond verzameld kon worden met 68 procent zijn gedaald. Data die op de voorgrond draait, dus wanneer je de app gebruikt, zou ook nog eens met 24 procent zijn gedaald.

Dat is dus vooral voor marketingbureaus lastig. Eerder konden zij gebruikers nog gericht bereiken. Iemand die tijdens lunchtijd zich bevindt in een restaurant in New York, zou geschikt zijn voor andere voedselreclames rondom die stad. Nu kunnen adverteerders moeilijker aan die data komen en dus ook moeilijker gebruikers bereiken. Die moeten zich nu gaan baseren op ip-adressen, dat een stuk minder accuraat is. Wil je meer lezen over iOS 13? Bezoek dan hier ons handige artikel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Locatie data verzameling met 68 procent gedaald dankzij iOS 13
Sluiten