Kwartaalcijfers Apple Q1-2020: recordomzet dankzij iPhone en AirPods

Door: Thomas Aalderink - 7 reacties
Kwartaalcijfers Q1 2020 Apple Tim Cook
(Afbeelding: AFP / Josh Edelson)

2020 is krap een maand oud, maar het eerste fiscale kwartaal is alweer ten einde gekomen. Deze loopt van november tot januari en dat is een belangrijke periode voor veel bedrijven. In dit kwartaal vallen namelijk niet alleen de feestdagen, maar ook Black Friday. Dan mag je een flinke omzet verwachten. Inmiddels zijn de kwartaalcijfers bekend en Apple mag heel tevreden zijn.

Er werd namelijk een nieuwe record geboekt. Nog nooit begon Apple het jaar zo goed als nu in 2020. Analisten hadden voorspeld dat Apple ergens rond de 88,43 miljard dollar zou uitkomen, maar die schatting bleek wat te voorzichtig. De teller stond aan het einde van Q1 namelijk op 91,8 miljard dollar. Een groei van negen procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2019.

Apple boekt recordwinst in Q1 2020

Nog nooit werd er in een kwartaal zoveel omgezet, maar dat is niet het enige record dat verbroken werd. Apple wist namelijk ook meer winst te maken dan ooit tevoren. 22,2 miljard dollar om precies te zijn. Niet geheel verrassend was de iPhone opnieuw grotendeels verantwoordelijk voor dit succes, maar ook de groei van wearables en diensten hebben zo hun steentje bijgedragen.

Overzicht kwartaalcijfers:

Totaal: 91,8 miljard
iPhone: 55,96 miljard (+ 7,6%)
Diensten: 12,72 miljard (+ 17%)
Wearables en home: 10,01 miljard (+ 37%)
iPad: 5,98 miljard (- 11%)
Mac: 7,16 miljard (- 3,4%)

De bedragen zijn in dollars en het percentage is de groei/daling ten opzichte van Q1 2019.

De stijgers van Q1: iPhone, AirPods en diensten

Meer dan de helft van de omzet is te danken aan de iPhone. De 11, 11 Pro en 11 Pro Max vliegen over de toonbank en dat zorgt voor een groei van 7,6% procent. Dat is procentueel gezien niet de afdeling die het hardste gestegen is, maar in absolute aantallen is de iPhone wel gewoon weer de drijvende kracht achter dit financiële record.

De grootste stijger is volgens de kwartaalcijfers opnieuw de afdeling die zich bezighoudt met wearables, home en accessoires. Dit was in Q4 van vorig jaar namelijk ook al het geval. De groei van 37% is met name te danken aan de Watch, AirPods en AirPods Pro. Vooral de oordopjes van Apple zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld en lagen afgelopen Kerst blijkbaar bij veel mensen onder de boom.

AirPods Pro 002
De AirPods Pro. (Afbeelding: Raymon Mens)

Apple is met name een bedrijf dat hardware verkoopt, maar wil met het oog op de toekomst ook op andere gebieden meer omzet genereren. Dat lijkt de goede kant op te gaan, want ook de afdeling services schrijft zwarte cijfers. Hieronder vallen diensten zoals Apple TV+, Apple Arcade en Apple News Plus. Kanttekening is wel dat de groei ten opzichte van Q4 2019 niet heel groot is. Toen stond de teller op 12,5 miljard dollar.

De dalers van Q1: iPad en Mac

In 2019 kwam Apple met nieuwe versies van de iPad, iPad Mini en iPad Air. Alle drie weer beter dan hun voorganger, maar dan vooral onder de motorkap. Prima, maar een jaar geleden had de iPad afdeling meer te bieden. In oktober 2018 verscheen de derde generatie van de iPad Pro en dat was wel een serieuze update. Een nieuwe uiterlijk, Face ID en edge-to-edge Liquid Retina display. Dit was waarschijnlijk een betere reden om een nieuwe iPad te kopen, en dat zou de huidige daling kunnen verklaren.

MacBook Pro 16-inch 07
De 16-inch MacBook Pro. (Afbeelding: OMT / Dominick Vietor)

Naast de iPad zien we in de kwartaalcijfers ook bij de afdeling Mac rode cijfers. Deze afdeling kwam het afgelopen jaar met een nieuwe Mac Pro en 16-inch Macbook, maar die werden blijkbaar niet massaal verkocht als kerstcadeau. Ook niet zo gek gezien de prijsstelling. Het gevolg is, net als in Q4 van 2019, een kleine daling. Wie weet kan de nieuwe 13-inch MacBook, die naar verwachting in 2020 gaat verschijnen, daar verandering in gaan brengen.

De Q1 2020 kwartaalcijfers van Apple

Wil je het gehele kwartaalrapport teruglezen? Klik dan hier.

Apple

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  bassbug

  Wederom knap van Apple hoe ze de omzet kwartaal na kwartaal (hoeveel inmiddels?) op peil weet te houden en soms ook boven verwachting.

   

  En ze zijn kampioen iets bedenken waar niemand om vroeg en dat deze vervolgens ‘onmisbaar’ wordt voor velen:)

 • Profielfoto
  yellow

  De iPhone is te duur. Apple innoveert niet. De producten die ze maken zijn slecht. Concurrenten zijn veel beter bezig. Apple is doomed. Sja, logisch dat je dan dit soort vreselijke verkoopcijfers krijgt…:D

 • Profielfoto
  bluefuzz89

  yellow op 29 januari 2020 15:35
  De iPhone is te duur. Apple innoveert niet. De producten die ze maken zijn slecht. Concurrenten zijn veel beter bezig. Apple is doomed. Sja, logisch dat je dan dit soort vreselijke verkoopcijfers krijgt…:D

  ?

  Vreemd genoeg mis ik onder dit soort artikelen altijd de traditioneel azijn zeikende OMT ridders.. ?

 • Profielfoto
  Ruwepit

  bluefuzz89 op 29 januari 2020 17:45

  yellow op 29 januari 2020 15:35
  De iPhone is te duur. Apple innoveert niet. De producten die ze maken zijn slecht. Concurrenten zijn veel beter bezig. Apple is doomed. Sja, logisch dat je dan dit soort vreselijke verkoopcijfers krijgt…:D

  ?

  Vreemd genoeg mis ik onder dit soort artikelen altijd de traditioneel azijn zeikende OMT ridders.. ?

  Dat is logisch. En de volgende keer dat ze wederom met dezelfde dooddoeners komen verwachten dat ze dan wel serieus genomen worden

 • Profielfoto
  Frans

  het eerste fiscale kwartaal is alweer ten einde gekomen. Deze loopt van november tot januari

  Ergens klopt hier iets niet. Als dit fiscale kwartaal TOT januari loopt is het maar 2 maanden geweest, maar als het TOT EN MET januari loopt kan het nog niet ten einde gekomen zijn, we hebben immers nog 2 dagen te gaan in januari. Dus hoe zit het nou?

 • Profielfoto
  Tee Loo

  De eerste artikel-zeiker is er in ieder geval wel…

   

 • Profielfoto
  Tee Loo

  yellow op 29 januari 2020 15:35
  De iPhone is te duur. Apple innoveert niet. De producten die ze maken zijn slecht. Concurrenten zijn veel beter bezig. Apple is doomed. Sja, logisch dat je dan dit soort vreselijke verkoopcijfers krijgt…:D

  Geweldig;-)