Mark Hofman
Mark Hofman Nieuws 27 januari 2020

De Jeff Bezos hack is enger dan je denkt (en dit is waarom)

In 2018 werd de telefoon van Amazon CEO Jeff Bezos gehackt en het verhaal gaat inmiddels dat de kroonprins van Saoedie-Arabië, Mohammed bin Salman, daar iets mee te maken zou hebben. Veel ontwikkelingen, veel nieuws, maar hoe zit het nu precies?

Gezien het aantal nieuwsberichten van de afgelopen week, snappen we dat je door de bomen misschien het bos niet meer zit. Het kan zelfs zo zijn dat je het hele verhaal gemist hebt en geen idee hebt waar dit nu precies over gaat. Daarom praten we je in dit artikel bij over de hele situatie en de ontwikkelingen die daarbij horen.

Jeff Bezos jaagt op hacker

Amazon CEO Jeff Bosz wist de wereld, minder dan een jaar geleden, te shockeren door een bericht op Medium te plaatsen. Daar liet hij weten slachtoffer te zijn geworden van afpersing. In het verhaal kwamen onderwerpen als afpersing, familieverraad, buitenechtelijke affaires en een reportage van The Washington Post aan bod. Destijds liet Bezos weten de beste persoon ingehuurd te hebben om de situatie te onderzoeken en hij beloofde verduidelijking. Het onderzoek werd een soort achtbaan waarin de ene na de andere bevinding om de oren vloog. Bewijs dat niet alleen wees naar de regering van Saoedie-Arabië, maar ook naar de kroonprins Mohammed Bin Salman (MIB).

Afgelopen week waren er nieuwe ontwikkelingen op dat gebied te vinden. Afgelopen dinsdag publiceerde The Guardian een verhaal waarin duidelijk werd dat Jeff Bosz forensisch onderzoek heeft laten doen naar de situatie. Uit dat onderzoek leken de pijlen nog meer gericht te worden op MBS. Er kwam naar boven dat de telefoon van Jeff Bezos in 2018 is gehackt, nadat hij een WhatsApp-bericht had ontvangen van het persoonlijke nummer van de Saoedie-Arabische kroonprins. In het artikel is te lezen:

“Het versleutelde bericht, afkomstig het nummer dat door Mohammed bin Salman is gebruikt, was (volgens een digitale forensische analyse) mogelijk voorzien van een kwaadaardig bestand dat de telefoon van ‘s werelds rijkste man heeft binnengedrongen.”

Het bericht werd vervolgens door de Financial Times en The New York Times bevestigd. Daarbij publiceerde Vice het volledige rapport van de FTI online.

Klik/tap voor groter (Afbeelding: Mandel Ngan / AFP)

De moord op Jamal Khashoggi

Er komt overigens nog een bizarder staartje aan het hele verhaal. De cyberaanval op de telefoon van Jeff Bezos wordt namelijk in verband gebracht met de vermoorde Washington Post journalist Jamal Khashoggi. De journalist had regelmatig commentaar op Mohammed Bin Salman en werd in 2018 vermoord. De cyberaanval op Jeff Bezos vond enkele maanden voor de moord op de journalist plaats. Twee verschillende gebeurtenissen die op het eerste oog los van elkaar lijken te staan, maar wel degelijk een verband hebben. Jeff Bezos is namelijk niet alleen de CEO van Amazon, maar heeft sinds 2013 ook The Washington Post in bezit.

Speciaal aangewezen rapporteurs Agnès Callamard en David Kaye spreken zelfs over een poging om de berichtgeving van The Washington Post over Saoedi-Arabië te beïnvloeden of zelfs te stoppen. Zo deelde NU.nl afgelopen week.

De Verenigde Naties wil onderzoek naar Jeff Bezos Hack

De situatie rond Jeff Bezos heeft inmiddels zoveel vraagtekens opgeroepen, dat de Verenigde Naties zich nu ook met de zaak bemoeien. Deze week kwam naar buiten dat de organisatie een onderzoek wil naar de gehele situatie. In een verklaring liet de VN weten per direct een onderzoek te starten naar de mogelijke betrokkenheid van de kroonprins van Saoedi-Arabië. De organisatie liet in diezelfde verklaring weten informatie te hebben die er inderdaad op wijst dat de kroonprins bij het hele verhaal mogelijk betrokken is.

En, net zoals The Guardian eerder ook al liet weten, is de Verenigde Naties van mening dat de beschuldigingen ook wel degelijk relevant zijn in het lopend onderzoek van de moord op Jamal Khashoggi.

Klik/tap voor groter (Afbeelding: Tolga Bozoglue / EPA)

iPhone-gegevens gehackt via WhatsApp: moeten wij ons zorgen maken?

Het opvallendste, op technologisch gebied, is misschien nog wel dat Jeff Bezos in 2018 een iPhone X gebruikte. Apple staat er al jaren om bekend om gegevens goed achter slot en grendel te houden. Wat dat betreft maakt het bedrijf gebruik van zogeheten sandboxes, die ervoor moeten zorgen dat apps niet in elkaars data kunnen gaan harken. Bijvoorbeeld: Instagram kan niet zien wie jij op Tinder hebt geliked. Toch lijkt dit wel aan de orde in het geval van Jeff Bezos. Alle data vanuit zijn telefoon zijn buit gemaakt dankzij een video die op WhatsApp gestuurd is. De vraag is dus: moeten wij, als gebruikers, zorgen maken?

Het antwoord op die vraag is “nee”. Het gaat mogelijk om een lek dat door Google afgelopen zomer is gevonden en in iOS 12.4 is gedicht. Wat dat betreft zitten we goed. Voor nu dan…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De Jeff Bezos hack is enger dan je denkt (en dit is waarom)
Sluiten