Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 7 januari 2020
Leestijd: 2 minuten

In 2020 en 2021: ‘iPhone met 5G komt in twee fases’

Is 2020 het jaar waarin we de eerste iPhone met 5G zien? Steeds meer geruchten zeggen van wel. Een nieuw bericht claimt echter dat Apple de uitrol in twee fases verdeelt. In 2020 komen iPhone-modellen met beperkte ondersteuning voor 5G en in 2021 staat de volgende iteratie op de planning.

Volgens analist Mehdi Hosseini van Susquehanna krijgt de iPhone in september van 2020 ondersteuning voor 5G op lagere frequenties. Een jaar later, in 2021 zal er een model volgen dat ook ondersteuning heeft voor veel hogere en snellere frequenties. Hosseini zegt deze info van bronnen binnen Apple’s leveranciersketen te hebben, maar heeft geen track record.

Eerst de lage, dan de hoge frequenties

Hoewel 5G één naam is, kan het nieuwe mobiele netwerk op veel verschillende frequenties werken. De eerste zijn de zogenaamde sub-6GHz frequenties. Dit zijn al bekende frequentie die nu ook voor 3G, 4G en Wi-Fi ingezet worden. Ze werken allemaal op of onder 6 GHz. Deze lage frequenties bieden een klein beetje meer snelheid, maar vooral ondersteuning voor meer toestellen per vierkante meter. Ook de vertraging neemt aanzienlijk af.

De echte hoge snelheden zoals 1 Gbit/s worden niet op deze frequenties gehaald. Daar zijn zogenaamde millimeter wave (mmWave) frequenties voor nodig. Die werken op 24 tot 100GHz. Dat maakt ze veel sneller, maar ook zwakker. Het signaal is minder breed en komt moeilijker door muren heen.

Klik/tap voor groter.

Vier iPhone-modellen met 5G

Eerder zei de doorgaans betrouwbare analist Ming-Chi Kuo dat in september van 2020 vier iPhone-modellen met 5G verwacht kunnen worden. Het gaat dan om toestellen met ondersteuning voor het nieuwe mobiele netwerk op basis van de sub-6GHz frequenties. Dat de hogere frequenties nog een jaar op zich laten wachten, is voor Nederlanders geen ramp. Dit jaar worden namelijk nog geen extreem hoge frequenties geveild. Providers krijgen nog geen licentie voor de mmWave-band. Alleen alles onder de 6 GHz gaat onder de hamer. Dat is in andere landen vaak ook zo, dus extreme haast is niet geboden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
In 2020 en 2021: ‘iPhone met 5G komt in twee fases’
Sluiten