Mark Hofman
Mark Hofman Nieuws 2 januari 2020
Leestijd: 4 minuten

Premium iPhone van 2020 mogelijk zonder notch en met in-screen TouchID

Apple’s visie van een iPhone zonder schermranden, die door Jony Ive beschreven werd als “een enkele plaat van glas”, zou volgend jaar zo goed als werkelijkheid kunnen worden. Het premium-model van de iPhone van 2020 komt mogelijk met TouchID in het scherm en zonder notch.

Sinds Apple de wens van zo’n dergelijke iPhone heeft uitgesproken, is er veel gespeculeerd over wanneer de smartphone op de markt gaat verschijnen. Nu Nederlandse website LetsGoDigital drie ontwerp-patenten van de iPhone 2020 tegen het lijf is gelopen in Japan, lijkt dat antwoord dichterbij te zijn dan we misschien wel dachten. De Premium iPhone van 2020 zou zomaar eens in de buurt kunnen komen van de smartphone waar Apple destijds over sprak.

Premium iPhone 2020 zonder notch

Op 23 december 2019 heeft Apple inc. drie opvallende ontwerp-patenten aangevraagd bij de JPO (Japan Patent Officie). Per aanvraag zijn er vier afbeeldingen ingediend, die primair gericht zijn op de gebruikersinterface van de nieuwe iPhone van 2020. Opvallend is overigens wel dat er op deze afbeeldingen geen notch te zien is op de smartphone, waar dit begin 2019 nog wel het geval was. Op 15 januari 2019 diende Apple ook een aanvraag in voor de interface, maar werd het huidige ontwerp van de iPhone gewoon gebruikt. Op de nieuwe aanvraag zien we een ontwerp dat we nog niet kennen, maar valt het ook op dat de achterkant en zijkant van het toestel te zien is op de aanvragen. Opmerkelijk wanneer het slechts gaat om de interface.

Het lijkt erop dat Apple ervoor gekozen heeft om de hoeken van het scherm niet meer af te ronden. Net zoals bij de iPhone 8, en alle modellen die daarvoor verschenen, is deze rechthoekig. Als we naar het patent kijken zien we dat de structuur van de knoppen hetzelfde gebleven is. Dat betekent dus dat er aan de linkerkant van het toestel twee knoppen zitten voor het volume en dat er aan de rechterkant een power-knop en een switch zitten.

iPhone 2020 notch TouchID
Klik/tap voor groter

TouchID in het scherm

Op de aanvragen van de iPhone is geen selfiecamera te zien. Het lijkt erop dat alle componenten voor deze camera, net als alle essentiële onderdelen voor de ontvanger, in het scherm verwerkt zit, maar dat de 3D gezichtsdetectie-functie is verdwenen. Dat zou kunnen betekenen dat Apple ervoor gekozen heeft om FaceID te laten gaan bij dit specifieke model en TouchID weer terug te laten keren. Volgens LetsGoDigital doet het bedrijf dat door middel van een in-screen vingerafdrukscanner.

Er is nog geen afbeelding van de achterkant te vinden in de aanvragen, dus blijft het ontwerp van het camerasysteem op dit moment nog onbekend. Wel is inmiddels duidelijk dat de cameralocatie ongewijzigd is gebleven.

Camera in het scherm: is Apple met iPhone 2020 de eerste?

Apple lijkt naast in-screen touchID ook te werken met een selfiecamera in het scherm. Dat is een technologie die al eerder vertoond is door merken als OPPO en Samsung, maar die op dit moment nog niet op de markt is verschenen. Alleen is het wel te verwachten dat dit gebeurt voor Apple de nieuwe iPhone-modellen van 2020 in september naar buiten brengt. De eerste toestellen met de geavanceerde cameratechnologie worden eind februari verwacht en zullen mogelijk tijdens MWC 2020 het daglicht zien.

Het bedrijf uit Cupertino zal met de iPhone van 2020 dus mogelijk niet de eerste zijn die de technologie toepast, maar gaat wat dat betreft wel snel mee met de markt. Normaal gesproken wacht het bedrijf langer met het toepassen van technologieën, om deze zelf te perfectioneren voor ze toegepast worden. Mocht de functie daadwerkelijk in de nieuwe iPhone-serie verschijnen, dan kan het zijn dat de technologie verder is dan we in eerste instantie dachten.

TouchID voor elk model, in-screen camera premium

Apple hanteert sinds de iPhone X al hetzelfde model voor zijn smartphones, maar zou in 2020 de boel omgooien. Dat bericht kwam naar buiten halverwege 2019 dankzij China Times, die tijdens MWC Shanghai informatie onthulde over een presentatie van Credit Suisse. De financiële dienstverlener uit Zwitserland meldde destijds dat leveranciers van Apple bezig waren met de laatste ontwikkelingen van een full-screen display voor de iPhone van 2020.

In deze informatie kwam naar buiten dat alle iPhone-modellen van 2020 voorzien zouden zijn van in-screen TouchID en dus afscheid nemen van FaceID. Alleen het Premium model van de 2020 iPhone zou beschikken over een selfiecamera in het scherm, zo stond in de publicatie vermeld.

Bovenstaande informatie vergaard door middel van patenten en zijn dus nog niet officieel. Neem het daarom ook met een korreltje zout.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Premium iPhone van 2020 mogelijk zonder notch en met in-screen TouchID
Sluiten