‘Processor iPhone 12 is krachtig genoeg voor een MacBook Pro’

Door: Wesley Akkerman - 7 reacties
Apple iPhone 11 en iPhone 11 Pro camerasysteem
(Afbeelding: One More Thing)

De A14-chip van Apple die waarschijnlijk voor de iPhone 12 bedoeld is, kan mogelijk ook in de eerste MacBook belanden die leunt op ARM-chipsets. Er bestaan voor langere tijd geruchten dat Apple voornemens is een ARM-MacBook uit te brengen, die Intel-chips inruilt voor zijn eigen processors.

Ondertussen wachten we nog op bewijs voor dat hardnekkige gerucht, maar inmiddels is de kans wel groot dat de iPhone 12 een aantal grote features krijgt. Denk dan aan een nieuw ontwerp, ondersteuning voor 5G, een nieuwe A-serie-processor. Die processor moet gemaakt worden volgens het 5nm-proces en kan daardoor ook een sleutelrol gaan spelen in andere Apple-producten.

iPhone 12-chip ook in nieuwe MacBook Pro?

De A14-processor wordt waarschijnlijk de eerste 5nm-chip die commercieel beschikbaar zal zijn. Macworld legt uit dat, volgens TSMC, die de chip waarschijnlijk produceert, de A14 in de praktijk vijftien procent krachtiger is dan de vorige processor, zonder dat dit extra energie kost. Daarnaast kost het de nieuwe chipset dertig procent minder energie om dezelfde output te genereren als z’n voorganger.

MacBook Pro 16-inch 19 Macbooks
Klik/tap voor groter. (Afbeelding: OMT/Dominick Vietor)

In de singlecore benchmarks moet de A14 twintig procent beter zijn dan de A13; dat is in lijn met updates die Apple doorgaans doorvoert als het om processors gaat. In de multicore benchmarks zou de processor even krachtig zijn als de chipset die nu in een MacBook Pro zit. Het zou dan gaan om een 15-inch MacBook Pro, die Apple nu niet maakt, maar het punt is duidelijk: er is vermogen genoeg voor een een high-end macOS-notebook.

Speculatie op basis van vorige resultaten

Onthoud dat we hier te maken hebben met speculatie, die gebaseerd is op basis van de verbeteringen die Apple doorgaans doorvoert als het om de A-processors gaat. Qua grafisch vermogen moet de chipset er ook gigantisch op vooruitgaan. Dat is niet gek, aangezien Apple de laatste tijd flink inzet op gaming, zoals bijvoorbeeld Apple Arcade. Bovendien zou er ondersteuning moeten zijn voor sneller werkgeheugen (lppdr5).

Verder zou ook de Neural Engine een upgrade moeten krijgen. Dat betekent betere prestaties voor smartphonefotografie, machine learning en Siri, evenals ondersteuning voor 5G dankzij de Qualcomm Snapdragon X55-chip. Macworld verwacht verder dat de A14-processor de iPhone 12 doet veranderen in de meest krachtige smartphone van het jaar, terwijl ondertussen de geruchten blijven bestaan over een MacBook Pro die dus draait op eigen chips van Apple. De hardware is slechts een onderdeel van die puzzel, aangezien het bedrijf uit Cupertino ook moet uitvogelen hoe het macOS op ARM laat draaien.

Macworld

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  @Harko

  Ik twijfel er persoonlijk weinig aan of Apple werkt aan een MacBook opvolger op basis van een ARM architectuur. Het lijkt me echter minder waarschijnlijk dat ze bij de pro versie beginnen, starten aan de consumer kant van het product range lijkt me persoonlijk wat logischer.

  Mogelijk interessanter is de vraag of het gaat om een MacBook zoals we die nu kennen op basis van MacOS, of dat het gaat om een verder ontwikkelde iPad en iPadOS. Met de recente stappen die Apple heeft getoond, zou ik mijn geld op dat laatste zetten. iPadOs lijkt zich duidelijk te ontwikkelen naar een hybrid OS, welke touch control en keyboard plus muis aan kan, inclusief multitasking.

  Trek die lijn wat door en je hebt een tablet welke zich laat gebruiken zoals we dat van een iPad gewend zijn, maar met een muis en keyboard een volwaardig alternatief van een MacBook Air is. Speculeren is altijd leuk, naar mijn mening.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Ik weet het ook niet. Dat er een laptop met Apple CPU gaat komen is vrijwel zeker, maar ik betwijfel of dat op iPad OS gaat gebeuren. Technisch gezien zou dat de meest logische en gemakkelijkste stap zijn voor Apple, maar ik lees af en toe veel commentaar over het gebrek aan productiviteit op de iPad. Ik heb het zelf ook ervaren: mijn iPad pro heeft inmiddels gezelschap gekregen van een Macbook Air en dat werkt toch een heel stuk fijner. Misschien is het ook te wijten aan wat we inmiddels gewend zijn hoor, dat de iPad niet als serieus gereedschap wordt ervaren?

   

 • Profielfoto
  @Harko

  @Cenobyte, ja dat herken ik ook. Mijn iPad pro is helaas ook echt nog geen vervanger van mijn MacBook. Ondanks dat ik zakelijk een hele lichte gebruiker ben, aan Office heb ik bijna genoeg. In mijn gedachte (en ook hoop) verbeterd iPadOS nog significant op het gebied van multitasking en het gebruik van muis/touch-pad. Als dat niet gebeurd, dan hoop ik dat ik ongelijk heb.

  Als het wel een ge-porte versie van MacOS voor ARM wordt, dan moet er ook nog heel wat programmatuur mee ge-port worden. Al je natuurlijk ook denken dat Project Catalyst het makkelijker moet maken om een basis set van software te creëren op basis van de iOS en IpadOS apps.

 • Profielfoto
  polansky

  Tsja de specificaties van een Macbook Pro blijven inderdaad achter bij die van de concurrentie. Dat is een algemeen bekend gegeven. Het is dat het OS zo geweldig goed werkt.

  Het lijkt mij marketing technisch niet erg slim om MacBook Pro gebruikers te gaan vertellen dat we straks over de ‘power’ van een smartphone gaan beschikken.

  Dat klinkt als een keffertje dat graag een bulldog wilt zijn.

 • Profielfoto
  steveb

  A14 prosexxor Zo krachtig?
  Wat. Zal de a14X dan brengen? Dit was vroeger een versie speciaal voor iPad. Die nog krachtiger was.

  even krachtig al de Mac Pro? Deze site meld al een paar jaar dat Intel vertraging opgelopen heeft in de innovatie.
  iPhone prosectoren zitten op 7nm. Terwijl Intel nog op 10nm zit.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Ik geloof dat ik een MacBook Pro met A chip rustig door anderen laat uitproberen totdat al mijn apps zover zijn. Ik wil brute rekenkracht en virtualisatie helpt dan niet.
  Ik geloof ook dat iPadOS gewoon niet voor mij is. Als dat MacOS vervangt, ga ik liever naar Windows.

 • Profielfoto
  MacSjon

  Het zou me niets verbazen als Apple een soort van Chromebook versie van de iPad gaat introduceren op basis van de A-processors. Het vervangen van de Intel chips zie ik vooralsnog niet gebeuren, zeker niet voor de pro gebruikers.