‘Processor iPhone 12 is krachtig genoeg voor een MacBook Pro’

De A14-chip van Apple die waarschijnlijk voor de iPhone 12 bedoeld is, kan mogelijk ook in de eerste MacBook belanden die leunt op ARM-chipsets. Er bestaan voor langere tijd geruchten dat Apple voornemens is een ARM-MacBook uit te brengen, die Intel-chips inruilt voor zijn eigen processors.

Ondertussen wachten we nog op bewijs voor dat hardnekkige gerucht, maar inmiddels is de kans wel groot dat de iPhone 12 een aantal grote features krijgt. Denk dan aan een nieuw ontwerp, ondersteuning voor 5G, een nieuwe A-serie-processor. Die processor moet gemaakt worden volgens het 5nm-proces en kan daardoor ook een sleutelrol gaan spelen in andere Apple-producten.

iPhone 12-chip ook in nieuwe MacBook Pro?

De A14-processor wordt waarschijnlijk de eerste 5nm-chip die commercieel beschikbaar zal zijn. Macworld legt uit dat, volgens TSMC, die de chip waarschijnlijk produceert, de A14 in de praktijk vijftien procent krachtiger is dan de vorige processor, zonder dat dit extra energie kost. Daarnaast kost het de nieuwe chipset dertig procent minder energie om dezelfde output te genereren als z’n voorganger.

MacBook Pro 16-inch 19 Macbooks
Klik/tap voor groter.

In de singlecore benchmarks moet de A14 twintig procent beter zijn dan de A13; dat is in lijn met updates die Apple doorgaans doorvoert als het om processors gaat. In de multicore benchmarks zou de processor even krachtig zijn als de chipset die nu in een MacBook Pro zit. Het zou dan gaan om een 15-inch MacBook Pro, die Apple nu niet maakt, maar het punt is duidelijk: er is vermogen genoeg voor een een high-end macOS-notebook.

Speculatie op basis van vorige resultaten

Onthoud dat we hier te maken hebben met speculatie, die gebaseerd is op basis van de verbeteringen die Apple doorgaans doorvoert als het om de A-processors gaat. Qua grafisch vermogen moet de chipset er ook gigantisch op vooruitgaan. Dat is niet gek, aangezien Apple de laatste tijd flink inzet op gaming, zoals bijvoorbeeld Apple Arcade. Bovendien zou er ondersteuning moeten zijn voor sneller werkgeheugen (lppdr5).

Verder zou ook de Neural Engine een upgrade moeten krijgen. Dat betekent betere prestaties voor smartphonefotografie, machine learning en Siri, evenals ondersteuning voor 5G dankzij de Qualcomm Snapdragon X55-chip. Macworld verwacht verder dat de A14-processor de iPhone 12 doet veranderen in de meest krachtige smartphone van het jaar, terwijl ondertussen de geruchten blijven bestaan over een MacBook Pro die dus draait op eigen chips van Apple. De hardware is slechts een onderdeel van die puzzel, aangezien het bedrijf uit Cupertino ook moet uitvogelen hoe het macOS op ARM laat draaien.

Reageer op artikel:
‘Processor iPhone 12 is krachtig genoeg voor een MacBook Pro’
Sluiten